سرویس مطبوعاتی پنتاگون روز چهارشنبه هفته گذشته خبر داد که سفر «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا به عربستان سعودی برای مدتی نامشخص به تعویق افتاده است. پس از آن، لوید آستین گفت این تعویق به درخواست دولت ریاض بود.
اما چرا عربستان سعودی سفر وزیر دفاع آمریکا به ریاض را به تعویق انداخته است؟
بدون تردید، اقدام سعودیها ناشی از عصبانیت آنها از دولت آمریکا است. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری این کشور، انتقادهای زیادی از حکومت سعودی انجام داده بود. بایدن گفته بود: «عربستان سعودی به یک کشور سرکش تبدیل شده است.
سعودیها باید تاوان اقداماتی را که انجام میدهند، بپردازند». در همان زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی بر این باور بودند که در صورت پیروزی بایدن در کارزار انتخاباتی، ماه عسل میان عربستان سعودی و دولت آمریکا به پایان میرسد.
جو بایدن پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز ضمن اینکه انصارالله یمن را از فهرست گروههای تروریستی خارج کرد، پرونده قتل فجیع جمال خاشقچی، نویسنده و روزنامهنگار سعودی در مقر ساختمان کنسولگری عربستان در شهر «استانبول» ترکیه را در اولویت قرار دارد و بخشهایی از گزارش محرمانه در خصوص این پرونده را منتشر کرد.
در واقع، اگرچه آمریکا اقدام عملی خسارت باری علیه عربستان سعودی انجام نداد، اما بار دیگر با برجستهسازی نقض فاحش حقوق بشر توسط دولت سعودی، این کشور را تحت فشار حقوق بشری قرار داد، موضوعی که برای آل سعود پاشنه آشیل است.
علاوه بر این، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا اخیراً دستور بازنگری خارج شدن اسناد مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر و انتشار عمومی آنها را صادر کرده است. با توجه به اینکه اتباع عربستانی نیز در حوادث 11 سپتامبر دست داشتند، اقدام دولت آمریکا بر خشم سعودیها علیه واشنگتن افزوده است.
به عبارت دیگر، دولت سعودی به این جمعبندی رسید که در روابط این کشور با آمریکا، احترام متقابل وجود ندارد و واشنگتن در روابط با ریاض، منافع این کشور را در نظر نمیگیرد.
در همین راستا، «سطام بن خالد آل سعود» از شاهزادگان سعودی در صفحه توئیتر خود به اشاره به لغو سفر «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا به عربستان سعودی، نوشت: «عربستان سعودی سفر وزیر دفاع آمریکا را لغو کرد و همان زمان از رئیس امور بینالملل پارلمان روسیه (دوما) در ریاض استقبال کرد. عربستان سعودی بزرگ زیر بار دیکته هیچ کشوری نمیرود و طبق منافع مشترک و احترام متقابل با دیگران همکاری میکند.»
همچنین «ترکی الفیصل» رئیس پیشین دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی هم روز پنجشنبه گذشته با انتقاد از تصمیم آمریکا برای خارج کردن سامانه پاتریوت از عربستان، گفت عربستان کمک آمریکا را ترجیح میدهد، اما برای تقویت توانایی خود برای مقابله با حملات هوایی از یمن به دنبال دیگر پشتیبانیها است.
این اظهارنظر ترکی الفیصل نیز نشان میدهد که اختلافها در روابط عربستان و آمرکا به حدی است که ریاض حتی درصدد است همکاری با رقبای آمریکا به خصوص روسیه را افزایش دهد.
اگرچه این اقدام میتواند با هدف تحت تاثیر قرار دادن واشنگتن و کاستن از فشارهای آن علیه ریاض انجام گیرد، اما در عین حال میتواند این تلقی و برداشت آل سعود نیز باشد که وابستگی بیش از اندازه به آمریکا نه تنها تامین کننده منافع آن نیست بلکه خسارتهایی نیز برای این کشور داشته باشد.
نویسنده: سيد رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
سفر وزرای خارجه و دفاع آمریکا به خلیج فارس؛ تلاش برای اعتماد سازی دوباره