همزمان با سفر "پترو پوروشنکو" رئیس جمهوری اوکراین به لهستان، مقامات دوکشور در زمینه تبادل اطلاعات نظامی، آموزش نیروهای مسلح، انجام تحقیقات و مطالعات امنیتی توافق کردند.
پشتیبانی لجستیکی از نیروهای مسلح اوکراین و لهستان، همکاریهای مهندسی برای نوسازی زیرساختهای نظامی، توسعه تجهیزات دفاعی و آموزش نیروهای عملیات ویژه از دیگر زمینه های تفاهم نامه همکاری دوکشور اعلام شده است.
دولت اوکراین اعلام کرد که امضای این تفاهم نامه تاثیری مثبت در دفاع ملی، توسعه نیروهای مسلح اوکراین در زمینه نظامی و صنعتی دارد.
سفر رئیس جمهوری غربگرای اوکراین به لهستان که یک کشور مهم در جناح شرقی ناتو محسوب می شود در راستای تقویت روابط و پیوندها بین اوکراین و ناتو قابل تبیین است.
در واقع در برهه کنونی لهستان نقش میزبانی اوکراین و واسطه کمکهای ناتو به کی یف را برعهده دارد.
به دنبال تنش میان روسیه و اوکراین از سال ۲۰۱۴ و الحاق منطقه کریمه به خاک روسیه، اوکراین همگرایی با غرب و آمریکا را در دستور کار خود قرار داده است.
لهستان عضو ناتو و اتحادیه اروپا است و اوکراین بارها اعلام کرده که خواهان پیوستن به این اتحادیه و سازمان نظامی برای حفاظت از خود در برابر روسیه است. درعین حال لهستان در میان کشورهای شرق اروپا به همراه کشورهای حوزه بالتیک بیشترین مواضع خصمانه علیه مسکو را پس از بحران اوکراین اتخاذ کرده است.
پوروشنکو رئیس جمهور غربگرای اوکراین نیز با توجه به آگاهی از این مساله، همواره تلاش کرده تا بر هر چه بیشتر بر آتش خصومت بین روسیه و ناتو بویژه اعضای شرقی آن بدمد تا بدین ترتیب ضمن افزایش رویارویی بین دو طرف ؛ بتواند هر چه بیشتر از کمکهای نظامی و تسلیحاتی ناتو ونیز اعضای این پیمان مانند لهستان برخوردار شود.
اوکراین و کشورهای ناتو، بارها روسیه را متهم به حمایت از مخالفان دولت اوکراین و اعزام نیرو به مرز مشترک با این کشور کردهاند که مسکو همواره این اتهامات را رد کرده است.
از سوی دیگر روابط روسیه و ناتو در سالهای اخیر به خاطر آن چه مسکو تقویت این ائتلاف نظامی نزدیک مرزهای خود میخواند، به تیرگی گراییده است.
کرملین تقویت حضور نظامی ناتو نزدیک مرزهای روسیه را تهدیدی برای صلح منطقهای و بین المللی دانسته است.
در عین حال ناتو برای قدرت نمایی، بطور منظم در شرق اروپا و دریای سیاه رزمایش های بین المللی برگزار و حضور نظامی خود را در کشورهای شرق این قاره که در جوار روسیه قرار دارند تقویت کرده است.
ناتو تحرکات خود را به بهانه وجود تهدیدات قابل توجه از سوی روسیه علیه امنیت ملی کشورهای شرقی عضو این پیمان بویژه لهستان و جمهوری های سه گانه بالتیک اعلام کرده است.
این کشورها از جمله لهستان درباره اقدام های تحریک آمیز روسیه ابراز نگرانی می کنند.
مقامهای جمهوری های سه گانه بالتیک یعنی استونی، لیتوانی و لتونی نیز طی دو سال اخیر که تنش های شدیدی به علت بحران اوکراین میان روسیه و غرب و کشورهای این منطقه به وجود آمده است، از احتمال حمله نیروهای روسی به کشور خود ابراز نگرانی کرده اند.
با این حال از نگاه مسکو، اقدامات این پیمان نظامی با هدف کلی در برگیری و در نهایت تضعیف و بخطر انداختن امنیت ملی روسیه صورت می گیرد.
بویژه اقدامات ناتو در دوسال اخیر در شرق اروپا و دریای سیاه به بهانه دخالت روسیه در شرق اوکراین انجام شده است.
روسیه بارها در باره ادامه این روند و تبعات خطر ناک آن هشدار داده است.
با این حال روند کنونی حاکی از ادامه اقدامات ناتو بویژه آمریکا به عنوان عضو اصلی این پیمان، برای تقویت نیروها و تجهیزات نظامی خود در شرق اروپا و نیز روند افزایشی روابط نظامی کشورهای ناتو از جمله لهستان با اوکراین است، کما اینکه سفر رئیس جمهوری اوکراین به لهستان نیز اساسا در این چارچوب انجام شد.