ضمن اینکه امانوئل مکرون با بازگشت سفیر فرانسه به واشنگتن نیز موافقت کرد.
این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که جو بایدن قبول کرد، مشورت با فرانسه قبل از اعلام پیمان امنیتی با استرالیا می توانست مانع از تنش دیپلماتیک اخیر با پاریس شود. سران دو کشور توافق کردند که مشورت های گسترده ای را برای بازسازی اعتماد بین طرفین آغاز کنند.
پس از بروز تنش اخیر بین پاریس و واشنگتن بر سر لغو قرارداد خرید 12 فروند زیر دریایی از فرانسه از سوی استرالیا و در مقابل، خرید 8 فروند زیردریایی هسته ای از آمریکا توسط دولت استرالیا، مقامات فرانسوی به شکل بی سابقه ای اقدام آمریکا را محکوم کردند.
از جمله «ژان ایولو دریان» وزیر خارجه فرانسه از توافق واشنگتن و کانبرا به عنوان خنجری پشت و خیانت یاد کرد. از نگاه فرانسوی ها، بایدن با این اقدام در همان مسیر سیاست «اول آمریکا» که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا بر آن پای می فشرد، حرکت کرده است .
پاریس در اعتراض به این اقدام، سفرای خود را از واشنگتن و کانبرا فرا خواند و دیدارهای برنامه ریزی شده مقامات فرانسوی با همتایان آمریکایی و بریتانیایی را لغو کرد. این موضع فرانسه با حمایت اتحادیه اروپا مواجه شد و بروکسل، توافق سه جانبه آمریکا، بریتانیا و استرالیا و همچنین، لغو قرارداد تسلیحاتی با فرانسه را غیر قابل قبول توصیف کرد.
فرانسه سفرای خود در آمریکا و استرالیا را فراخواند
از نظر اتحادیه اروپا، دولت بایدن بدون توجه به پیوندهای دیرینه با اروپا و مشارکت دادن آن در توافق امنیتی آکوس، صرفا به پیمانی با کشورهای انگلیسی زبان برای مقابله با چین اقدام کرده بود.
در واکنش به این موضوع، بروکسل راهبرد جدید خود را در منطقه ایندو- پاسیفیک اعلام کرده که در واقع نوعی استقلال دراین منطقه استراتژیک را تداعی می کرد.
«الیز لابوت» تحلیلگر آمریکایی می گوید: "بایدن میراث ترامپ را در سیاست خارجی اش دنبال می کند؛ نمونه قابل توجه آن رفتار خیانت آمیز آمریکای بایدن با فرانسوی ها و قرارداد با استرالیایی ها بود که در آن، منافع متحد دیرینه خود را پایمال و اعتماد متحدانش را به شدت سرکوب کرد."
مجموع این واکنش های منفی از جانب اروپا، واشنگتن را به دلجویی از فرانسه وادار کرد و در این راستا، مقامات دولت بایدن در اظهارات خود تلاش کردند تا بر اهمیت فرانسه برای آمریکا تاکید نمایند.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت که فرانسه شریک حیاتی آمریکا در منطقه هندو- پاسفیک است. ضمن اینکه بایدن تلاش زیادی برای تماس با مکرون انجام داد و تماس تلفنی روز چهارشنبه نیز در واقع به نوعی به منزله معذرت خواهی واشنگتن از پاریس قلمداد شد.
تغییر نگاه آمریکا به شرکای اروپایی خود
با این حال، اقدام اخیر دولت بایدن در زمینه تشکیل آکوس بدون مشارکت اروپا به ویژه فرانسه نشان می دهد که اساسا آمریکا نگاه خود را درباره اروپا تغییر داده است. اگر قبلا واشنگتن به ایفای تعهدات خود در قبال اروپا به ویژه در بُعد امنیتی اهمیت می داد، اکنون در راستای شعار «اول آمریکا»، استفاده ابزاری از اروپایی ها و واگذاری مسئولیت ها به خود آنها را در دستور کار قرار داده است.
در این زمینه حتی بریتانیا که پس از برگزیت امید زیادی به ایجاد روابط ویژه با آمریکا از جمله توافق تجارت آزاد دو جانبه داشت، با استقبال چندانی از جانب واشنگتن مواجه نشده و صرفا باید به وعده های آمریکا دلخوش کند.
ضمن اینکه کشورهای بزرگ اروپایی به خصوص آلمان به خوبی متوجه این مساله شده اند که باید مسیر مستقل خود را در عرصه امنیتی و سیاست خارجی و انرژی دنبال کنند.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
وزیر خارجه فرانسه: آمریکا و بریتانیا دو کشور فرصتطلب هستند