ایران پرس- وزیر دادگستری و دادستان کل امریکا در نخستین اظهار نظر خود درباره زندان گوانتانامو، انتقال مظنونان تروریستی به این زندان را به جای محاکمه در دادگاه های مدنی، خواستار شد.

جف سشنز به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا توصیه کرد افراد مظنون به ارتکاب فعالیت های تروریستی را که به تازگی دستگیر می شوند، به جای فرستادن به دادگاه های مدنی برای محاکمه، به زندان گوانتانامو بفرستد.

 

دادستان کل امریکا مدعی شد، فضای زیادی در زندان وجود دارد و گوانتانامو مکان عالی برای نگهداری زندانیان تروریستی به شمار می رود.

با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در امریکا، به نظر می رسد که زندان گوانتانامو با دیگر به دوران رونق خود در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش  برگردد.

این زندان بعد از تهاجم امریکا به افغانستان در سال 2001 و بازداشت عوامل القاعده و ایجاد شد.

 

در آن زمان، دولت وقت امریکا از پذیرش این بازداشت شدگان  به عنوان اسرای جنگی سر باز زد تا مجبور نشود حقوق آنان را در چارچوب کنوانسیون های چهارگانه ژنو در خصوص حسن رفتار با اسرای جنگی رعایت کند.

به همین دلیل بخشی از پایگاه دریایی امریکا در خلیج گوانتانامو در جنوب شرقی جزیره کوبا به بازداشت شدگان در جنگ علیه ترور بدل شد.

همزمان، ارتش امریکا از رعایت آئین دادرسی حاکم بر حوزه قضایی ایالات متحده و همچنین، رعایت کنوانسیون های بین المللی در مواجه با زنداناین گوانتانامو سر باز زد و شدیدترین شرایط روحی و جسمی را بر آنان تحمیل کرد.

افشای این اقدامات، موجی از اعتراضات جهانی را علیه این زندان به راه انداخت تا جایی که باراک اوباما، نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 برای بهبود وجهه به شدت تخریب شده امریکا در نزد افکار عمومی جهانیان، قول داد که این زندان را تعطیل کند.

وی در نخستین روز استقرار در کاخ سفید، فرمان تعطیلی زندان گوانتامامو طی 365 روز بعد را صادر کرد. با این حال، این فرمان دو هزار 555 روز بعد از پایان ضرب الاجل تعطیلی زندان گوانتانامو نیز به اجرا در نیامد. 

اکنون با بازگشت جمهوریخواهان به کاخ سفید، یک بار دیگر زندان گوانتانامو در کانون توجه دولت امریکا قرار گرفته است. از دید جمهوریخواهان، زندان گوانتانامو نشانه ای از قدرت و اقتدار امریکا در انچه که جنگ علیه تروریسم خوانده می شود، است.

اکنون با بازگشت جمهوریخواهان به کاخ سفید، یک بار دیگر زندان گوانتانامو در کانون توجه دولت امریکا قرار گرفته است

 

به عبارت دیگر، کارکرد این زندان بیش از آن که جنبه عملی داشته باشد، ارزش سمبولیک دارد.

ضمن این که با وجود چنین زندانی خارج از شمول آئین دادرسی نظام قضایی امریکا و همچنین خارجچ از شمول قوانین بین المللی، کاخ سفید قادر خواهد بود به هر شکلی که صلاح می داند، مظنونان تروریستی را در حبس نگه دارد.

برخی از این افراد برای بیش از 15 سال از عمر خود را در پشت میله های آهنین زندان گذرانده اند در حالی که هنوز هیچ اتهامی به آنان وارد نشده است و هیچ چشم اندازی نیز از آزادی پیش روی آنان وجود ندارد.

به همین دلیل نیز خودکشی برای برخی از زندانیان گوانتانامو، تنها راه نجات از بلاتکلیفی و سرنوشت نامعلوم است. با این حال، جریان های امنیت گرا در ساختار سیاسی امریکا، بویژه در میان محافظه کاران، به هیچ یک از این نقدهای جدی علیه زندان گوانتانامو توجهی ندارد و سرسختانه در برابر تعطیلی آن یا انتقال زندانیان  ایستادگی می کند.

خودکشی برای برخی از زندانیان گوانتانامو، تنها راه نجات از بلاتکلیفی و سرنوشت نامعلوم است

 

اکنون برای توجیه پذیر ساختن ادامه این زندان، دادستان کل امریکا، انتقال مظنونان تروریستی را به گوانتامامو خواستار شده است تا در دادگاه های نظامی محاکمه شوند، حتی اگر بازداشت شدگان،  نظامی نیز نباشند.113/110

بیشتر بخوانید:

مخالفت دوباره ترامپ با تعطیلی زندان گوانتانامو

بی گناهی یک زندانی گوانتانامو، پس از 14 سال

ادامه تلاش کنگره آمریکا برای نگهداری زندان گوانتانامو

انتقاد ترامپ از آزادی زندانیان گوانتانامو

 

اکنون با بازگشت جمهوریخواهان به کاخ سفید، یک بار دیگر زندان گوانتانامو در کانون توجه دولت امریکا قرار گرفته است
خودکشی برای برخی از زندانیان گوانتانامو، تنها راه نجات از بلاتکلیفی و سرنوشت نامعلوم است