ایران پرس- سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر گفت که این گروه هیچ مشکلی با هند ندارد و پس از خروج نظامیان آمریکایی، افغانستان به کمک همه کشورهای همسایه برای بازسازی نیاز دارد.

«سهیل شاهین» افزود، هند نباید درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان نگران باشد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال تهدید هند از خاک افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی نیز اظهار داشت: نگرانی‌ها از رفتن طالبان به هند واقعی نیست، طالبان چرا باید به هند برود وقتی که پس از آزادی، به حضور هند برای بازسازی افغانستان نیاز داریم.

این مقام دفتر سیاسی طالبان در قطرعنوان کرد، طالبان خواستار مداخله در امور هیچ کشوری نیست و می‌خواهد با تمام کشورها روابط خوبی داشته باشد.

اظهارات این مقام طالبان پاسخی به یک دغدغه قدیمی و همیشگی هند است. دهلی نو در سالهای اخیر همواره بر این باور بوده که طالبان جاده صاف کن رقیب هند در افغانستان یعنی پاکستان است و در مقاطع حساس این گروه نتوانسته است استقلال عمل خود را از اسلام آباد نشان دهد. 

در سالهای اخیر که شانس گفتگو با طالبان و پذیرش این گروه به عنوان یک واقعیت در معادلات سیاسی افغانستان افزایش یافته است دولت هند بارها از اینکه طالبان در تقسیم کیک قدرت در افغانستان سهمی داشته باشد ابراز نگرانی کرده است. 

از همین رو در زمانی که مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر در جریان بود، از دهلی نو به عنوان یکی از مخالفان این فرآیند یاد می شد. تا جایی که مقامات آمریکایی بارها درباره این موضوع با طرف هندی مذاکره کردند. در عوض تمرکز اصلی دهلی نو در دو دهه اخیر حمایت از دولت افغانستان و مشارکت در پروژه های زیربنایی در این کشور بوده است. 

اما درست در زمانی که مذاکرات با طالبان جدی تر از هر زمان دیگری در جریان بود، کارشناسان زیادی در دهلی نو بر این باور بودند که زمان آن فرا رسیده است که هند با درک واقعیت های صحنه سیاسی افغانستان، با گروه طالبان وارد مذاکره شود. 

«ساتیش چاندرا» کارشناس مسایل امنیتی در هند به تلویزیون «News 18» در این کشور می گوید: "با توجه به احتمال خروج بخشی از نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان و گفت‌وگوی همسایگان افغانستان با طالبان، هند نیز نباید از تماس با طالبان حداقل از کانال‌های مخفی دوری کند. دهلی نو اگرچه دل خوشی از طالبان ندارد اما در حال حاضر نزدیک شدن هند به طالبان می‌تواند به تامین منافع هند در افغانستان کمک کند." 

به نظر می رسد، همان طور که در داخل هند بر خلاف گذشته برخی کارشناسان گفتگو با طالبان را توصیه می کنند، در داخل این جریان نیز این نگاه در حال تقویت است که طالبان نیازمند نگاهی نو به کشورها و بازیگران منطقه و بازاندیشی در دیدگاه های کهنه و قدیمی این جریان است.

هند یکی از قدرتهای بزرگ جنوب آسیاست که در یک دهه گذشته با اقدامات قابل توجهی، بخصوص در حوزه اقتصادی و فرهنگی که در افغانستان انجام داده، توانسته است جایگاه ویژه ای را در نزد دولت و افکار عمومی این کشور پیدا کند. اظهارات سخنگوی طالبان درباره همکاری با هند پس از خروج آمریکایی ها، مطابق با شرایط امروز جامعه افغانستان است.

البته واقعیت این است که بین حرف تا عمل فرسنگ ها فاصله است و گروه طالبان آنقدر یکدست، متحد و مستقل نیست که بخواهد به هر آنچه می گوید جامه عمل بپوشد.

از همین رو اگرچه اظهارات سهیل شاهین احتمالا با استقبال هند مواجه خواهد شد اما بی تردید تغییر رویه دهلی نو در قبال طالبان مستلزم گذشت زمان و اقدامات اعتمادساز از سوی این گروه خواهد بود.

نویسنده: محمود بلنداختر

139/116

بیشتر بخوانید:

تاکید گروه طالبان بر ادامه جنگ با آمریکا در افغانستان

حمایت هند از مذاکرات صلح افغانستان

اعلام حمایت هند از افغانستان در مبارزه با تروریسم/ تحلیل