سخنان، شعارها، وعده های بولسونارو در دو حوزه داخلی و خارجی در ماههای اخیر باعث شده تا به وی لقب «ترامپ برزیل» داده شود.
آمریکا که در دوره جنگ سرد حضور مسلط را در آمریکای لاتین داشته و در دوره پساجنگ سرد با مقاومت مردم و دولت های چپگرا در این منطقه مواجه شده اکنون امید زیادی به همراهی رئیس جمهوری و دولت جدید برزیل با سیاست ها و اقدامات ضد چپگرایانه خود و همکاری های مشترک در این زمینه دارد.
در این راستا مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا که برای شرکت در مراسم تحلیف بولسونارو در برزیل به سر می برد روز چهارشنبه در دیدار با «ارنستو آرائژو» Ernesto Araujo وزیر خارجه برزیل درباره اعمال فشار به دولت های کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه مذاکره کردند.
پمپئو در برازیلیا گفت: آمریکا و برزیل این فرصت را دارند تا علیه حکومت های خودکامه در آمریکای لاتین همکاری کنند.
پمپئو به جزئیات اینکه واشنگتن چه طرح هایی برای افزایش فشارها به این حکومتها دارد اشاره ای نکرد.
منظور وزیر خارجه آمریکا از حکومت های خود کامه در واقع دولتهای استقلال طلب آمریکای لاتین مانند ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه هستند که بشدت مخالف سیاست ها و اقدامات سلطه گرانه واشنگتن بوده و بر حفظ استقلال خود و مخالفت با نفوذ خارجی تاکید می ورزند.
زمامداری رئیس جمهوری جدید برزیل به مثابه هدیه ای بزرگ برای دولت ترامپ است و بدین ترتیب واشنگتن امیدوار است که با همراهی بولسونارو، فشارهای شدیدی را به چپگرایان آمریکای لاتین وارد نماید. دولت ترامپ اکنون امیدوار است که با روی کارآمدن بولسونارو در برزیل که رئیس جمهوری راست گرا و وپوپولیست است و با استفاده از امکانات و نفوذ آن در آمریکای لاتین، اهداف سلطه گرانه واستکباری خود علیه دولتهای های چپ گرای این منطقه را عملی سازد.
نظرات ملیگرایانه و پوپولیستی بولسونارو
نظرات سیاسی بولسونارو ملیگرایانه و پوپولیستی است، وی طرفدار سیاستهای راست افراطی است و طبیعتا با دولتهای چپگرای آمریکای لاتین سر ناسازگاری دارد.
بدین ترتیب روی کار آمدن بولسونارو خبر ناگواری برای چپگرایان نه فقط در برزیل بلکه در آمریکای لاتین محسوب می شود.
در سال های اخیر در کشورهای این منطقه مانند آرژانتین، پرو، شیلی و کلمبیا، سیاستمداران راست گرا روی کار آمده اند.
در عین حال روی کارآمدن بولسونارو، عقبگرد بزرگی برای سوسیالست های برزیل است.
حزب کارگران برزیل که برای چهارده سال قدرت را در این کشور در دست داشت، اکنون ناچار است تا نقش حزب مخالف را ایفا کند.
به نظر می رسد دولتهای چپگرای آمریکای لاتین در این باره هشیار و از ادامه توطئه های واشنگتن آگاه هستند.
رائول کاسترو رئیس حزب کمونیست کوبا روز سه شنبه در هاوانا گفت: «به نظر میآید که بار دیگر دولت آمریکا در مسیر تقابل با کوبا قرار گرفته و به دنبال آن است تا انقلاب صلحآمیز این کشور را تهدیدی برای منطقه جلوه دهد.»
انتظار می رود که با توجه به مشابهت های زیاد مواضع ترامپ و بولسونارو، وی احتمالا سیاستی نزدیک و همجهت با سیاستهای ترامپ در آمریکای لاتین با هدف تشدید فشارها به دولت های چپگرا در پیش خواهد گرفت.
برای دولت ترامپ روی کار آمدن یک رئیس جمهوری با گرایشات راست افراطی به منزله موهبتی بزرگ بشمار می رود که باعث تسهیل اجرای سیاست های مد نظر واشنگتن در آمریکای لاتین شده و در ضمن باعث امیدواری ترامپ برای موضع مشابه بولسونارو با وی در زمینه مسائل بین المللی خواهد شد.
135/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
پیروزی «ژایر بولسونارو» در انتخابات ریاستجمهوری برزیل و پیامدهای آن/ تحلیل
نخستین مناظره انتخابات ریاستجمهوری برزیل بدون حضور داسیلوا +ویدئو
انتخابات ریاستجمهوری برزیل و چشمانداز پیشرو/ تحلیل
حامیان سرمایه داری آمریکایی مانع بازگشت داسیلوا به قدرت شدند