ایران پرس: رهبران هفت کشور صنعتی موسوم به «گروه هفت» موافقت کردند تا برنامه گسترده‌ای را برای سرمایه گذاری در زیرساخت‌های کشورهای در حال توسعه آغاز کنند.

آنها اعلام کردند که کشورهای گروه هفت قصد دارد تا سال 2027 میلادی مبلغ 600 میلیارد دلار به این برنامه اختصاص دهند.

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا، با اعلام اینکه واشنگتن 200 میلیارد دلار از این بودجه را متعهد شده است، گفت: "این مبلغ کمک یا خیریه نیست، بلکه یک سرمایه‌ گذاری است و عایدی آن به همگان خواهد رسید."

این طرح که با عنوان «شراکت برای زیربناها و سرمایه‌ گذاری جهانی» ارائه شده، در واقع نام جدید طرحی است که در نشست سال گذشته گروه هفت در بریتانیا با عنوان «بازسازی بهتر جهان» تصویب شده بود.

بر اساس طرح جدید، طی پنج سال آینده مجموعا 600 میلیارد دلار در پروژه‌هایی از قبیل ساخت نیروگاه انرژی خورشیدی در آنگولا، گسترش کابل‌های مخابراتی زیر دریا برای فراهم کردن اینترنت پرسرعت، ساخت بیمارستان و تولید واکسن در سنگال و ساحل عاج و کمک به صندوق جهانی مراقبت از کودکان سرمایه‌ گذاری خواهد شد.

این طرح در حالی ارایه می شود که چین در سال 2021، بیش از 59 میلیارد دلار در طرح «کمربند و جاده» با هدف ایجاد یک بازار بزرگ متحد و زیرساخت در کشور‌های در حال توسعه، سرمایه گذاری کرده است.

این طرح که در ابتدا بر کشور‌های نزدیک به جاده تاریخی ابریشم و سایر کشور‌های آسیای جنوبی و آسیای جنوب شرقی متمرکز بود، اکنون گسترش یافته است و پروژه‌هایی در آفریقا و آمریکای جنوبی را نیز در بر می گیرد.

دکتر «آرش رئیسی‌ نژاد» در این زمینه می نویسد: "تلاش پکن برای راه‌ اندازی و پیشبرد راه ابریشم نوین را می‌ توان رقابت پکن - واشنگتن در حوزه اقتصادی و رقابتی در «سطح» دید؛ در «عمق» اما، راه ابریشم نوین نبرد ژئوپلیتیک میان چین و آمریکا برای چیرگی جهانی در سده بیست و یکم است."

اکنون کشورهای غربی در حالی از اختصاص بودجه 600 میلیارد دلاری خبر داده اند که نه تنها منابع تامین آن مشخص نیست بلکه خود نیز با بحران های بسیار اقتصادی و کمبود بودجه مواجه هستند.

بسیاری از کشورهای اروپایی در شرایط کنونی با نارضایتی های اجتماعی، بیکاری و تورم روبه رو هستند. از سوی دیگر، آمریکا خود در شرایط سخت اقتصادی قرار دارد به طوری که «کریستالینا جورجیوا» مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول (IMF) در این زمینه هشدار داد: "ایالات متحده ممکن است برای مهار تورم افسارگسیخته، مجبور شود «درد» شدیدی را تحمل کند."

این درحالی است که دولت بایدن سال گذشته برای بازسازی و نوسازی زیر ساخت ها درآمریکا درخواست بودجه ای حدود 4 تریلیون دلاری را مطرح کرده بود و که کنگره در نهایت با تخصیص یک تریلیون دلار برای بازسازی تاسیسات زیربنایی فرسوده در این کشور موافقت کرد.

این درحالی است که سناتور «برنی سندرز» چندی پیش هشدار داد که زیرساخت‌های آمریکا دچار از هم پاشیدگی شده اند. همچنین «انجمن مهندسان شهری آمریکا» در گزارشی اعلام کرد، آمریکا با کسری دو تریلیون و 590 میلیارد دلاری برای رفع نیازها در تاسیسات زیربنایی خود مواجه است که مستلزم افزایش هنگفت هزینه های دولتی برای رسیدگی به پل ها و جاده های فرسوده و برنامه های دیگر است.

با این شرایط به نظر می رسد تصمیم به اجرای طرح «بازسازی جهان بهتر» از سوی کشورهای عضو گروه هفت با مشکلات جدی مواجه شود، بویژه این که اکنون جنگ اوکراین فشارهای اقتصادی مضاعفی را به غرب وارد می کند و هر اقدام تحریک آمیز علیه چین می تواند به نزدیکی بیش از پیش پکن به مسکو بیانجامد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117