ایران پرس: توماس وست، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان در جمع خبرنگاران گفت: طرفدار تعامل با طالبان هستیم و برای حل مشکلات مردم این کشور معتقدیم رابطه با حکومت طالبان ضروری است.

نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان حمایت خود را از تعامل با حکومت طالبان اعلام کرد

وست افزود: تعامل نداشتن با حکومت طالبان اقدام مناسبی نیست و از این راه نمی توانیم کار زیادی برای افغانستان انجام دهیم. 

نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان مدعی شد: امریکا نمی‌تواند موضع خاصی در مورد معافیت سفر اعضای حکومت طالبان داشته باشد؛ زیرا این یک مسئله امنیتی بزرگ است.اخیراً اعضای شورای امنیت سازمان ملل درباره معافیت سفر 13 مقام طالبان به توافق نرسیدند و معافیت سفر آنها را تمدید نکردند.

رویکرد جدید آمریکا برای تعامل با حکومت طالبان

سخنان توماس وست نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان درباره تمایل کشورش به تعامل با حکومت طالبان موضع جدیدی است که یک مقام کاخ سفید درخصوص نحوه مواجهه با این گروه مطرح می کند.

ادعایی که توماس وست درباره علت رویکرد تازه آمریکا درباره همکاری با طالبان طرح کرده است در خصوص کمک به حل مشکلات مردم افغانستان است. وی مدعی است  تا زمانی که واشنگتن با طالبان  ارتباط نداشته باشد نمی تواند  به مردم افغانستان برای خروج از چالش های کنونی کمک کند.

این پرسش مطرح است که دولت امریکا چرا در شرایط کنونی که خود عامل اصلی فروپاشی اقتصاد افغانستان از طریق بلوکه کردن حدود ده میلیارد دلار از دارایی های این کشور است ،با چرخشی تامل برانگیز در موضع  قبلی خود مسیر تعامل با طالبان را در پیش گرفته است؟

با توجه به آنکه چین و روسیه به عنوان رقبای اصلی آمریکا در عرصه بین المللی،موضعی منعطف در قبال طالبان دارند وبارها این گروه از آنان خواسته تا در روند بازسازی افغانستان مشارکت کنند ،این نگرانی برای کاخ سفید به وجود آمده که ممکن است ادامه عدم همکاری و تعامل با طالبان،فرصت را در اختیارپکن و مسکو قرار دهد که این مسئله  می تواند به توسعه نفوذ آنان در افغانستان کمک کند.

رویکرد تعامل و همکاری با حکومت طالبان جایگزین عدم همکاری توسط سیاستمداران آمریکا

آمریکا که درصدد بود با کمک به بازگشت طالبان به  قدرت در افغانستان ،برای کشورهای همسایه و دیگر کشورهای منطقه  چالش های امنیتی ایجاد کند به این نتیجه رسیده که سناریو قبلی نتیجه  در حال تبدیل شدن به ابزاری برای به مخاطره انداختن منافع منطقه ای واشنگتن است .

بر همین اساس است که دولت آمریکا برای تصحیح سناریو قبلی خود ناشی از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان ،رویکرد تعامل با این گروه را جایگزین عدم همکاری با این گروه کرده است تا بتواند ازظرفیت طالبان برای ایجاد متغیرهای ناامن کننده ضد روسیه و چین بهره برداری کند.     

این دیدگاه وجود دارد که تغییر موضع دولت آمریکا از عدم همکاری با طالبان به تعامل با این گروه تنها اهداف و انگیزه های سیاسی مبتنی بر رقابت های موجود در نظام بین المللی دارد و بر خلاف انچه توماس وست مدعی می کند بر مبنای کمک به مردم افغانستان شکل نگرفته است. 

رویکرد آمریکا درقطع کمک های بشر دوستانه به مردم افغانستان در یکسال اخیر همزمان با بلوکه کردن دارایی های این کشور ،نشان داد که کاخ سفید در ارزیابی و تصمیم برای مسئله افغانستان ؛عنصر اصلی که همان مردمان ستمدیده این کشور هستند را در نظر نمی گیرد. 

نویسنده: علیرضا فراهانی

113