شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست روز گذشته (30 اوت) با اتفاق آراء تمام 15 عضو، ماموریت یونیفل (نیروهای صلح بان سازمان ملل متحد) در مرز لبنان و سرزمین های اشغالی را برای مدت یک سال دیگر تمدید کرد. این اتفاق در حالی رخ داد که آمریکا به درخواست اسرائیل سعی زیادی انجام داد تا دامنه ماموریت یونیفل را گسترش دهد و نظارت بر فعالیتهای حزبالله در جنوب لبنان را نیز به آن بیفزاید، اما این تلاش ها نتیجه نداشته است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد
بیش از 39 سال از استقرار نیروهای صلح بان سازمان ملل متحد در لبنان معروف به «یونیفل» می گذرد. نیروهای یونیفل مطابق قطعنامه 425 و 426 شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال 1978 به مرز لبنان و سرزمین های اشغالی اعزام شدند. هدف اصلی از استقرار این نیروها، برقراری صلح و یا دست کم کاهش تنش در مرزهای لبنان و سرزمین های اشغالی است. اگرچه حضور یونیفل سبب صلح دائمی در مرزهای لبنان و سرزمین های اشغالی نشد و اسرائیل حتی با وجود حضور نیروهای یونیفل نیز علیه لبنان بارها وارد جنگ شد، اما، حضور این نیروها در کاهش تنش در این منطقه تاثیر داشته است.
با گذشت بیش از 39 سال از حضور یونیفل و در حالی که اسرائیل بارها از فعالیت این نیروها انتقاد کرد، اما اکنون خواستار گسترش دامنه ماموریت یونیفل شد. علت اصلی این درخواست اسرائیل که همراهی آمریکا را نیز در پی داشته، موفقیت های اخیر حزب الله لبنان در القلمون و ارتفاعات عرسال است. در همین خصوص، «نزار عبود»، خبرنگار شبکه المیادین در نیویورک گفت:
«اسرائیل از قدرت گرفتن مقاومت در لبنان به شدت نگران است و می خواهد نیروهای حافظ صلح سازمان ملل نقش جانبدارانه ای با هدف متهم کردن مقاومت در گزارش خود به نقض قطعنامه 1701 ( که در سال 2006 و پس از پایان جنگ اسرائیل علیه لبنان توسط شورای امنیت صادر شد) ایفا کنند. آمریکا به درخواست اسرائیل پاسخ مثبت داد، اما بیشتر اعضای شورای امنیت به ویژه کشورهایی که هزاران سرباز در جنوب لبنان دارند، هر نوع تغییری را در ماموریت این نیروها رد می کنند.»
سوال این است که چرا اعضای شورای امنیت به درخواست آمریکا برای گسترش دامنه فعالیت یونیفل رای مثبت ندادند؟ در پاسخ به این سوال می توان به دو دلیل اشاره کرد. نخست اینکه؛ اعضای شورای امنیت نگران امنیت و سلامتی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد هستند زیرا شمار زیادی از این نیروها از اتباع اعضای دائم شورای امنیت هستند. سازمان ملل هم اکنون 10 هزار و 500 نیروی حافظ صلح در مرز لبنان با سرزمینهای اشغالی دارد که بیشتر آنها از فرانسه و ایتالیا هستند. دوم اینکه؛ دولت لبنان مخالف تغییر دامنه فعالیت یونیفل بوده و اصرار کرد که ماموریت این نیروها به صورت فعلی باقی بماند.
با توجه به این شرایط؛ تلاش آمریکا و اسرائیل برای گسترش دامنه فعالیت یونیفل نتیجه نداشته و شورای امنیت فعالیت این نیروها را برای یک سال دیگر تمدید کرد.113/110
سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
شورای امنیت به تمدید ماموریت یونیفیل در لبنان رای داد
تلاش صهیونیستها برای اسرائیلی کردن یونیفل