اختلاف مسکو با برلین بر سرحکم یک دادگاه آلمانی بروز کرده که در آن، روسیه به صدور دستور ترور یک فرمانده سابق چچنی در سال 2019 متهم شده است.
روسیه روز دوشنبه در واکنش به اقدام آلمان در اخراج دو دیپلمات روس از برلین، دو دیپلمات آلمانی را «عنصر نامطلوب» خواند.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو در واکنش به اقدامات برلین و بر اساس اصل اقدام متقابل، دو دیپلمات آلمانی را اخراج کرد. همزمان، مسکو هشدار داد که به هرگونه اقدامات مقابله جویانه احتمالی برلین، واکنش مشابه نشان خواهد داد.
در مقابل، وزارت امور خارجه آلمان اخراج دو دیپلمات آلمانی از مسکو را کاملا غیرقابل قبول و باعث پیچیدگی بیشتر در روابط دو کشور خواند.
پیشتر آلمان در پی حکم قضایی در خصوص قتل «زلیمخان خانگوشویلی Zelimkhan Khangoshvili»، شهروند چچنی تبار گرجستانی، دو دیپلمات سفارت روسیه در برلین را «عنصر نامطلوب» خوانده بود.
وزارت امور خارجه روسیه ضمن احضار سفیر آلمان در مسکو، اتهامات بی اساس و دور از واقعیت مبنی بر دخالت نهادهای دولتی روسیه در این پرونده قتل را قاطعانه تکذیب کرد.
به نظر می رسد روابط روسیه با آلمان به عنوان مهم ترین کشور اروپایی و از اعضای اصلی ناتو، در پرتو اختلافات در عرصه های مختلف در دوره زمامداری اولاف شولتز صدر اعظم جدید آلمان با چالش های مختلفی مواجه خواهد شد.
اکنون مسکو وبرلین بر سر مسائل متعددی اختلاف دارند مانند آینده خط لوله گازی نورد استریم 2 ، هم سویی آلمان با آمریکا در مورد اوکراین، و همچنین ، موضوع الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه. با این حال، آن چه جرقه تنش دیپلماتیک اخیر در روابط دو کشور را زده است، مساله ادعای دادگاه آلمانی در باره نقش روسیه در ترور یک شهروند گرجستانی توسط یک روس است.
تصمیم برای اخراج دو دیپلمات روس از آلمان در پی صدور حکم دادگاه برلین در مورد پرونده قتل «زلیمخان خانگوشویلی» گرفته شده است. در پرونده رسیدگی به قتل خانگوشویلی که در سال ۲۰۱۹ در برلین رخ داد، «وادیم کراسیکوف Vadim Krasikov» تبعه روسیه به جرم قتل و داشتن غیرقانونی سلاح به حبس ابد محکوم شد. یک قاضی آلمانی مدعی شد که این قتل به عنوان انتقام از مخالفان کرملین بوده است.
به نظر می رسد که دولت جدید آلمان بیش از دولت قبلی این کشور در صدد مقابله با روسیه و نیز اعمال فشار علیه مسکو در عرصه های مختلف است. مسلما این رویکرد منجر به اقدامات متقابل روسیه شده و در نهایت به تنش بین شرق و غرب اروپا دامن خواهد زد.
این مساله درعین حال بر حوزه های همکاری دو کشور به ویژه در زمینه انرژی تاثیر منفی خواهد گذاشت. البته صدراعظم جدید آلمان اخیرا سیاسی کردن پروژه گازی نورد استریم 2 را منتفی دانسته است. اما «آنالنا بائربوک Annalena Baerbock» وزیر خارجه جدید آلمان مدعی است این خط لوله گازی به دلیل رعایت نکردن الزامات قانون انرژی اروپا و مسائل امنیتی، مشکلاتی دارد.
این موضوع نشان می دهد که برلین قصد دارد تا همراه با واشنگتن در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، فشارها را بر مسکو به منظور وادارساختن روسیه به قبول خواسته های غرب، تشدید کند. با این حال، روسیه فشارهای غرب را دفع و موضع خود را عرصه های گازی، امنیتی و نظامی در اروپا تقویت کرده است.
«جیمز مرسون James Marson» تحلیلگر آمریکایی می گوید: تلاش های اروپا برای تضعیف نفوذ روسیه در بازارهای انرژی نتیجه عکس داده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
واکنش آلمان به اخراج 2 دیپلمات این کشور از مسکو