ایران پرس- بوریس جانسون وزیر امور خارجه بریتانیا ضمن لغو سفر برنامه ریزی شده خود به روسیه ، تحریم فرماندهان ارشد روسیه و سوریه را خواستار شد .

جانسون قرار بود روز دوشنبه به مسکو سفر کند که پس از حمله موشکی امریکا به سوریه و واکنش روسیه به آن، اعلام کرد سفرش را به مسکو لغو کرده است.

این اقدام وزیر خارجه بریتانیا واکنش هایی را در داخل و خارج بر انگیخت وبرخی سیاستمداران و رسانه ها از این اقدام جانسون به شدت انتقاد کردند.

به نظر می رسد روابط بریتانیا و روسیه روند افزایش مستمر تنش ها را طی می کند.

در واقع روابط این دو کشور در چند سال اخیر بر سر مسائل مختلف رو به وخامت رفته است. یکی از دلایل مهم این مساله، بروز بحران اوکراین است که منجر به اختلاف نظر اساسی بین روسیه با غرب از جمله بریتانیا شده است.

بریتانیا به عنوان یکی از اعضای اصلی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو، مواضعی همسان با آمریکا علیه روسیه اتخاذ کرده است.

در این راستا  پس از تصمیم سران ناتو در نشست ورشو در سال 2016 برای افزایش حضور نظامی  کشورهای عضو ناتو در شرق اروپا ،در مارس 2017 شاهد اعزام نیروها و تجهیزات  نظامی از سوی بریتانیا، برای استقرار در کشورهای حوزه بالتیک از جمله استونی بودیم که به بهانه  جلوگیری ازآنچه "تجاوز روسیه"خوانده می‌شود، صورت گرفت.

بریتانیا از مهمترین حامیان اعمال و ادامه تحریم ها علیه روسیه

مایکل فالون، وزیر دفاع بریتانیا، این اقدام را به منزله نمایش تعهد لندن به امنیت اروپا اعلام کرد. در عین حال دولت محافظه کار بریتانیا از مهمترین حامیان اعمال و ادامه تحریم ها علیه روسیه بوده است. اگر تاکنون این تحریمها به بهانه نقش روسیه در تداوم بحران اوکراین و نیز الحاق کریمه به  خاک روسیه صورت گرفته است، اما اکنون بهانه جدیدی یعنی بحران سوریه از سوی دولت محافظه کار بریتانیا مطرح شده است.

در این راستا ،جانسون وزیر امور خارجه بریتانیا، روز دوشنبه با ادعای این که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، وجهه کشورش را به دلیل حمایت از سوریه مخدوش کرده است، در تهدید ی بی سابقه تصریح کرد که  مسکو باید میان قطع حمایت از بشار اسد و یا مواجهه با تشدید تحریم ها یکی را انتخاب کند. در واقع لندن اکنون در برخورد با روسیه حتی از موضع واشنگتن در این زمینه نیز پیشی گرفته و خواهان برخورد شدید با مسکو شده است.

البته فهرست اختلافات لندن با مسکو به این موارد ختم نمی شود. در واقع با توجه به آغاز فرایند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت)، که منجر به کاهش شدید مراودات تجاری و اقتصادی بریتانیا با بقیه کشورهای اتحادیه اروپا به دلیل خروج از بازار مشترک اروپا  خواهد شد ، لندن اکنون خود را ناچار می بیند که تلاش جدی برای افزایش همکاری ها و روابط اقتصادی و تجاری با دیگر کشورها را در دستور کار خود قراردهد، طبیعتا هدف بریتانیا در وهله نخست افزایش قابل توجه روابط با آمریکا در همه ابعاد است.

بویژه اینکه لندن در چند دهه اخیر روابط راهبردی با واشنگتن داشته و نقش همراه آن را در همه بحران سازی های امریکا از حمله به افغانستان و عراق تا همراهی کامل با امریکا در بحران سوریه داشته است.

اما در وهله بعد، بریتانیا خواهان گسترش روابط با کشورهای هوادار غرب در خاورمیانه است که نمود آن سفرهای اخیر ترزا می نخست وزیر بریتانیا با هدف افزایش روابط تجاری  واقتصادی و فروش تسلیحات به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس بوده است.

در این راستا، لندن برای جلب اعتماد هر چه بیشتر این کشورها بویژه عربستان سعودی، موضع سرسختانه ای را علیه مسکو در رابطه با بحران سوریه از جمله تهدید به اعمال تحریم های جدید اتخاذ کرده است.با این حال  موضع روسیه ، عدم نرمش در قبال خواسته های لندن و ادامه سیاست های کنونی خود است.111/113