ایران پرس- روی کار آمدن "بوریس جانسون" به عنوان نخست وزیرجدید بریتانیا، هراس از جدایی بدون توافق لندن از اتحادیه اروپا که پیامدهای وخیمی به دنبال خواهد داشت را افزایش داده است.

"جانسون" در جدیدترین موضع گیری خود روز شنبه 27 ژوئیه به اعضای اتحادیه اروپا هشدار داد اگر همچنان بر سر ایجاد حصار‌های مرزی با ایرلند اصرار کنند، بریتانیا با برگزیت سخت یا بدون توافق این اتحادیه را ترک خواهد کرد.

مساله بغرنج وضعیت مرز‌های ایرلند شمالی با جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا جنجالی‌ترین بخش برگزیت است. هم‌اکنون هیچ حصار مرزی و کنترل گمرکی بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند وجود ندارد.

خواسته "جانسون" این است که پس از برگزیت، وضعیت کنونی بین این دو منطقه باقی بماند، اما اتحادیه اروپا خواستار ایجاد موانع مرزی بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند است.

اکنون "جانسون" خواستار مذاکره مجدد و حذف بند مربوط به ایجاد موانع مرزی در توافق برگزیت است. "جانسون" در پاسخ به این سوال که آیا حذف ایجاد حصار‌های مرزی در ایرلند تنها خواسته اوست، گفت: «اگر ما به صورت کلی و برای همیشه از شر این حصار مرزی خلاص شویم، پیشرفت زیادی کرده‌ایم.»

نمایندگان مجلس عوام بریتانیا در ژانویه 2019 طرح خروج این کشور از اتحادیه اروپا را به علت همین بند مربوط به ایجاد موانع مرزی، با اکثریت آرا رد کردند.

"ترزا می‌"، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا و اتحادیه اروپا مدت‌ها برای رسیدن به این توافق مذاکره کرده بودند. لاینحل ماندن مساله وضعیت مرزهای بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند نگرانی شدید مقامات ایرلندی را موجب شده است. آنها بیم دارند که در صورت ایجاد موانع مرزی و در نتیجه مختل شدن تردد آزادانه بین دو بخش ایرلند، بار دیگر ناآرامی ها در ایرلند شمالی از جانب کاتولیک ها آغاز شده و منجر به بروز جنگ داخلی بین کاتولیک های جمهوری خواه و پروتستان های سلطنت طلب شود.

"لئو وارادکار" Leo Varadkar نخست‌وزیر ایرلند در اظهاراتی تأکید کرد، اگر بریتانیا اتحادیه اروپا را بدون دستیابی به توافق نهایی ترک کند، مساله اتحاد جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی به‌صورت اجتناب‌ناپذیری مطرح خواهد شد.

وی معتقد است که در شرایط کنونی مساله اتحاد جمهوری ایرلند با ایرلند شمالی مطرح نیست؛ ولی در صورت برگزیت سخت و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون توافق، این مساله مطرح خواهد شد؛ به عبارت دیگر اگر بریتانیا برخلاف عزم و اراده اکثر مردم ایرلند شمالی بخواهد این کشور را از اتحادیه اروپا خارج کند، خواه‌‌ ناخواه مساله اتحاد دو بخش ایرلند بار دیگر مطرح می‌شود.

این اظهارات نخست‌وزیر جمهوری ایرلند با واکنش منفی و شدید حزب اتحاد دموکراتیک ایرلندشمالی به عنوان بزرگترین حزب حامی بریتانیا روبرو شده است. اکنون مشخص شده که برگزیت بدون توافق علاوه بر پیامدهای سخت اقتصادی و تجاری، می تواند پیامدهای امنیتی را با بروز بی ثباتی و اعتراضات گسترده در ایرلند شمالی به دنبال داشته باشد. 

بدین ترتیب باید گفت که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) که در ابتدا امری ساده می نمود، روز به روز دشواری هایش را آشکارتر کرده است. سه سال پس از همه پرسی ژوئیه 2016 که در آن حدود 52 درصد از مردم این کشور موافقت خود را با جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا اعلام کردند و حدود دو سال پس از اعلام رسمی این موضوع به اتحادیه اروپا، دولت محافظه کار بریتانیا هنوز نتوانسته است توافق مورد قبول همگان ارائه دهد.

مساله برگزیت اکنون بیش از پیش پیچیده شده و تاثیرات سیاسی، اقتصادی و امنیتی آن نگرانی های بسیاری را به وجود آورده است. مساله مهم این است که اتحادیه اروپا به هیچ عنوان مایل نیست که در موارد مطرح در توافقنامه برگزیت که در نوامبر 2018 بین    "ترزا می" و این اتحادیه نهایی شد، تغییری از جمله درباره وضعیت مرزهای ایرلند به وجودآید.

"ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا به "بوریس جانسون" اعلام کرده که توافق برگزیت تغییرناپذیراست. این موضع بروکسل، نخست وزیر جدید بریتانیا را در دوراهی سخت پذیرش توافقنامه برگزیت یا خروج سخت بریتانیا از اتحادیه اروپا قرار داده است.139/118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

یونکر: رویکرد جانسون درباره برگزیت غیرقابل قبول است

بالا گرفتن تنش لفظی بین "جانسون" و "یونکر" درباره برگزیت/ تحلیل

واکنش اروپا به درخواست‌های جانسون درباره برگزیت