«رجب طیب اردوغان» طی سخنانی دراستانبول ادعا کرد، نظامیان ترک برای ایجاد منطقه امن به منظور جلوگیری از حملات گروه های مسلح از سوریه تلاش می کنند و اروپایی ها باید از آن حمایت کنند.
درحالی که مقام های دولت آنکارا تلاش می کنند ازموضوع تجاوز نظامی به خاک سوریه به عنوان مبارزه با تروریسم یاد کنند و کشورهای منطقه و جهان را در این مسیر قرار دهند، شکی نیست، تجاوز نظامی ترکیه به اراضی کشور همسایه یعنی سوریه تبعات منفی زیادی دارد و در آینده برای دولتمردان ترک مشکلات متعددی ایجاد خواهد کرد. بویژه تجاوز نظامی ترکیه به شمال سوریه با انتقادهای گسترده جهانی مواجه شده است.
واقعیت آن است، درصورتی که دولت ترکیه به توافقنامه سال 2016 میلادی درارتباط با جلوگیری از ورود مهاجران به اتحادیه اروپا ازخاک ترکیه، پشت پا بزند، اتحادیه اروپا طرح های جایگزین را در دستورکار قرار خواهد داد.
درسال گذشته میلادی که دولت ترکیه فشارهای خود را علیه اتحادیه اروپا درزمینه مهاجران تشدید کرده بود، دولت ایتالیا به این تهدیدها واکنش نشان داد.
دولت رم تصریح کرده بود: "قصد دارد پول هایی را که بروکسل (مقر اتحادیه اروپا) به حساب رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه واریز می کند تا از ورود مهاجران و آوارگان به یونان جلوگیری شود، درلیبی هزینه کند تا ازاین راه با قاچاقچیان انسان مقابله و از ورود آوارگان به غرب جلوگیری به عمل آید."
براساس این طرح، دولت رم قصد داشت آن بخش از منابع مالی که اتحادیه اروپا به ترکیه اختصاص می دهد، را پس بگیرد و آن را درمنطقه ای کاملا" حساس یعنی لیبی هزینه کند؛ چرا که شناورهای حامل مهاجران و آوارگان برای رسیدن به بنادر ایتالیا، ازلیبی حرکت می کنند. مسیر دریایی لیبی به ایتالیا گذرگاه اصلی درمدیترانه است.
تردیدی وجود ندارد که دولت ایتالیا طرح خود را براساس منافع دولت رم پیشنهاد کرده است، بخش زیادی ازمهاجرت های غیرقانونی ازغرب آسیا و آفریقا به اتحادیه اروپا از بنادر و آب های لیبی انجام می شود.
«امره گونن» محقق دانشکده روابط بین الملل دانشگاه بیلگی و کارشناس نزدیک به دولت آنکارا در پی امضای توافقنامه مهاجران، با مهم ارزیابی کردن توافق ترکیه و اتحادیه اروپا، گفته است: "دوطرف روابط بسیار عمیقی دارند و احتمال این که روابط دوطرف گسسته شود وجود ندارد. ترکیه برای اروپا یکی ازکشورهای مهم درمنطقه است."
به نظر می رسد دوطرف ازاین جهت که به رابطه ترکیه با اتحادیه اروپا به صورت فعلی عادت کرده اند، به تهدیدهای متقابل اقدام می کنند.
درمجموع باید گفت، تهدیدهای تکراری ترکیه علیه اتحادیه اروپا نشان میدهد که دولتمردان آنکارا گزینه های بیشتری علیه اتحادیه اروپا ندارند و تلاش می کنند با کمترین امکانات بیشترین استفاده را از اروپا ببرند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
139/116
بیشتر بخوانید:
اردوغان: امریکا به دنبال ایجاد منطقه امن برای ترویستها در سوریه است
تاکید اردوغان بر ترک نکردن شمال سوریه/ تحلیل