ایران پرس: رئیس جمهور اوکراین روز یکشنبه پس از حمله پهپادی به یک منطقه تجاری در مسکو گفت: جنگ در حال رسیدن به روسیه، به مراکز راهبردی و پایگاه‌های نظامی آن است.

«ولودیمیر زلنسکی» در سخنرانی روزانه خود گفت: "به تدریج جنگ به خاک روسیه، به مراکز نمادین و پایگاه‌های نظامی آن می رسد و این یک روند اجتناب‌ ناپذیر، طبیعی و کاملاً عادلانه است.

زلنسکی در توجیه جنگ افروزی کشورش ادعا کرد: "اوکراین در حال قوی‌تر شدن است."

روسیه صبح یکشنبه اعلام کرد: "پهپادهای اوکراینی طی شب گذشته به مسکو، پایتخت روسیه حمله کردند."

سه روز قبل هم وزارت دفاع روسیه از دفع حمله هوایی کی یف به اهدافی در مسکو با استفاده از پهپاد در شب خبر داده و اعلام کرد: "این حمله ناکام مانده است."

در اوایل ماه جاری میلادی هم پنج پهپاد اوکراینی بر فراز مسکو ساقط شده بود. یک هفته پیش نیز شهردار مسکو از حمله دو پهپاد اوکراینی خبر داد که با جنگ الکترونیک مختل و در نهایت با برخورد به ساختمان‌های غیرمسکونی سقوط کردند.

روند رو به افزایش حملات پهپادی اوکراین به مسکو پایتخت روسیه نشانگر عزم مقامات ارشد کی یف برای کشاندن دامنه جنگ به داخل روسیه به ویژه مناطق راهبردی سیاسی، اقتصادی و نظامی آن است.

البته بخش مهمی از حملات نیز به شبه جزیره کریمه به خصوص پل کریمه که خاک اصلی روسیه را به این منطقه متصل می کند صورت گرفته است.

هدف کلی اوکراین از این حملات در وهله نخست ایجاد جنگ روانی علیه روسیه با ایجاد رعب و وحشت در مردم این کشور و به اصطلاح چشاندن طعم جنگ به آنها و در نهایت ایجاد فشارهای سیاسی و اجتماعی در داخل روسیه و افزایش مخالفت ها با ادامه جنگ روسیه و اوکراین است.

ضمن اینکه در صورت مجهز شدن اوکراین به تجهیزات نظامی برد بلند و دارای قدرت تخریب بیشتر مانند پهپادهای انتحاری دور برد و نیز انواع موشکهای بالستیک و کروز از جانب کشورهای غربی می توان انتظار داشت که ضربات گسترده ای به روسیه وارد شود.

این چشم انداز و تهدیدات جدی ناشی از آن موجب واکنش تند مسکو و مطرح شدن احتمال واکنش هسته ای از جانب روسیه شده است.

تغییر در سیاست هسته ای قبلی روسیه

دراین راستا، «دیمیتری مدودف» نایب رئیس شورای امنیت روسیه روز یکشنبه با اشاره به احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته‌ای اعلام کرد: "اگر نیروهای اوکراینی با حمایت ناتو کنترل بخشی از سرزمین روسیه را به دست بگیرند، مجبور به استفاده از سلاح هسته‌ای خواهیم شد."

وی هشدار داد: "روسیه در چنین سناریویی مجبور خواهد شد از دکترین هسته‌ای خود عقب نشینی کند." مدودف در پیام خود افزود: "تصور کنید اگر حمله‌ای که ناتو از آن حمایت می‌کند، موفقیت‌آمیز بوده و بخشی از خاک روسیه را هدف قرار دهد، ما مجبور می‌شویم طبق قوانین ریاست جمهوری روسیه از سلاح هسته‌ای استفاده کنیم."

موضع گیری جدید مدودف نشان دهنده تغییر در سیاست هسته ای قبلی روسیه است. پیش از این یعنی در اواخر مارس 2022، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرده بود که روسیه تنها در صورتی از سلاح هسته ای استفاده می کند که موجودیت آن تهدید شود.

با این حال اکنون مدودف که از مقامات نزدیک به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه محسوب می شود صراحتا بر استفاده مسکو از سلاح هسته ای در صورت حمله موفق نیروهای اوکراینی با حمایت غرب و تصرف بخشی از خاک روسیه تاکید کرده است.

خاک روسیه از دیدگاه دولت آن اکنون شامل مناطقی مانند کریمه که در سال 2014 به خاک روسیه منضم شد و یا حتی بخش های الحاقی از خاک اوکراین یعنی استان های چهارگانه لوهانسک، دونتسک، ژاپروژیا و خرسون می شود.

این تحولی خطیر در روند جنگ اوکراین محسوب شده و سناریوی هسته ای شدن جنگ روسیه و اوکراین و تبدیل آن به تقابل مستقیم روسیه و ناتو را پر رنگ تر می کند. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117