لاوروف با اشاره به رایزنیهایش با ظریف درباره موضوعات متعددی که در دستور کار ایران و روسیه قراردارد، گفت: ما برای تضمین امنیت منطقه خلیج فارس که اکنون با مسائلی پیچیده روبروست، توافق کردیم.
لاوروف تاکید کرد، ایران و روسیه براین باورند که به نفع تمام کشورهای ذینفع درمنطقه است که امنیت این نقطه از جهان تامین شود، در این زمینه ابتکار عملهایی از سوی دو کشور در خصوص این مسئله وجود دارد که شفاف و مشخص هستند و ما منافع تمام طرفهایی که دخیل هستند را درنظرمیگیریم.
دوطرف با تاکید بر ادامه همکاریها در حوزههای مختلف سیاسی، امنیتی و مبارزه با تروریسم؛ در زمینه همکاری های تجاری نیز تصریح کردند که به تلاشهای خود برای توسعه و تسهیل راههای تجارت با تهران ادامه خواهند داد.
در خصوص برجام نیز دو طرف بر تعهد خود به این توافق که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده است، تاکید کردند.
توافقات ایران و روسیه که در برگیرنده موضوعات متعددی است، نشان می دهد دو کشور در بسیاری ازمسایل درک مشترکی دارند.
اظهارات محمدجواد ظریف در پایان مذاکراتش با لاوروف نیز که حضور آمریکا در خلیج فارس را موجب افزایش تنش در این منطقه دانست، حاکی از نزدیک بودن دیدگاه های ایران و روسیه در این زمینه بویژه امنیت درمنطقه خلیج فارس است.
"علیرضا نوری" استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل بین الملل دیدگاه های مشترک بین ایران و روسیه در مورد امنیت را در چارچوب همکاری راهبردی در بخش امنیت منطقه ای حائز اهمیت می داند. این همکاری ها قطعا برای حفظ ثبات در منطقه غرب آسیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ اما عوامل دیگری نیز در سرعت بخشیدن به این همکاری موثر بوده است که به برخی از آنها از جمله موضوع برجام، درکنفرانس خبری مشترک ظریف و لاوروف اشاره شده است.
ظریف در نشست خبری اش در مسکو با بیان اینکه اقدامات آمریکا در طول یک سال گذشته در جهت ایجاد وقفه در ادامه کار این توافق بین المللی بوده است؛ خاطرنشان کرد، ایران با علم به این سیاست آمریکا، تاکنون با مدارا و صبر استراتژیک برخورد کرده است اما متأسفانه اتحادیه اروپا و بقیه اعضای جامعه بین الملل، این توان را نداشتهاند که در برابر فشارهای آمریکا ایستادگی کنند.
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه حقوق مشخصی در برجام در بندهای 26 و 36 برجام پیش بینی شده است، تاکید کرد: "اگر اروپاییها نتوانند تعهداتشان در برجام را اجرا کنند گام سوم ایران اجرا خواهد شد."
تاکید ایران برعملیاتی کردن گام سوم کاهش تعهدات برجامی در شرایطی است که در یکسال گذشته کارشکنی های آمریکا در اجرای برجام و همسویی برخی کشورهای اروپایی با تحریم های آمریکا به منافع اقتصادی ایران و بسیاری از کشورهای طرف تجاری با ایران آسیب زده است.
در چنین وضعیتی راه مقابله با سیاست های مخرب آمریکا صدور بیانیه نیست؛ زیرا این جریان نیازمند اقدام عملی از سوی همه کشورهایی است که مخالف با تحریم و یکجانبه گرایی آمریکا هستند.
در عرصه موضوعات امنیتی نیز تجربه سال های اخیر نشان داده است که حضور آمریکا در منطقه و لشکرکشی ایالات متحده به افغانستان، تحمیل جنگ و تروریسم برعراق، سوریه و یمن از مهمترین علل ناامنی در منطقه است.
برای مقابله با این ناامنی ها تقویت همکاری های راهبردی منطقهای امری ضروری است. در واقع مداخلات و اقدامات یکجانبه و تنش ساز آمریکا درمنطقه انگیزه بیشتری برای تقویت همکاری های راهبردی ایجاد کرده است. این همکاری ها قطعا بسود صلح و امنیت جمعی درمنطقه است. توافقات جامع بین ایران و روسیه را نیز می بایست در این چارچوب ارزیابی کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
139/116
بیشتر بخوانید:
ظریف: روابط ایران و روسیه بیش از هر دوره ای گسترش یافته است
ظریف: روابط ایران و روسیه راهبردی است
برجام، محور دیدار ظریف و لاوروف در مسکو