ایران پرس - پیشروی های ارتش سوریه و متحدانش در استان ادلب که از ژانویه 2020 آغاز شده، واکنش نظامی ترکیه برای حمایت از گروه های تروریستی مستقر در این منطقه را برانگیخت.

با این همه، بن بست ترکیه در ادلب، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور این کشور را وادار کرد تا با سفر به مسکو و مذاکره مستقیم با "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه راهی برای برون رفت از این مخمصه بیابد.

روز پنجشنبه پس از مذاکرات مفصل "پوتین" و "اردوغان"، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد با همتای ترکیه‌ای خود بر سر برقراری آتش‌بس در ادلب سوریه به توافق دست پیدا کرده است.

وزرای خارجه روسیه و ترکیه بیانیه مشترک دو کشور درباره ادلب را قرائت کردند. طبق این توافق مسکو و آنکارا بر حفظ تمامیت ارضی سوریه و جلوگیری از بروز بحران تاکید کرده و متعهد شده‌اند به غیرنظامیان، بدون هیچ‌گونه تبعیض کمک شود.

آنکارا و مسکو همچنین توافق کرده‌اند برای نظارت بر منطقه کاهش تنش، در شهرک‌های نزدیک شهر ادلب گشت‌زنی‌های مشترک برقرار کنند.

آتش‌بس در ادلب از ساعت 00:01 بامداد 6 مارس در طول خط تماس منطقه کاهش تنش در ادلب برقرار شد.

طبق گفته "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه، نظامیان روسیه و ترکیه گشت‌زنی‌های مشترک را در بزرگراه ام 4 سوریه آغاز خواهند کرد.

"چاووش اوغلو" وزیر خارجه ترکیه هم گفته در طول بزرگراه ام 4 یک کریدور امنیتی به عمق 6 کیلومتر هم از شمال و هم از جنوب ایجاد خواهد شد و درباره سایر موارد نیز ظرف 7 روز آینده تصمیم‌گیری می‌شود.

البته اردوغان در اظهاراتی تهدید آمیز تاکید کرد که ترکیه حق پاسخگویی به هرگونه حمله را برای خودش محفوظ می‌داند.

روسیه بارها ترکیه را به دلیل اجرا نکردن تعهدات خود در چارچوب توافق سوچی در سپتامبر 2018 مسئول وضعیت وخیم کنونی در ادلب معرفی کرده است.

به گفته "ایگور کناشنکوف" سخنگوی وزارت دفاع روسیه: نتیجه گذشت یک سال و نیم از توافق سوچی با ترکیه برای حل وضعیت ادلب، ادغام شدن استحکامات تروریست‌ها در ادلب با پست‌های دیدبانی ترکیه بود.

اکنون با توافق پوتین و اردوغان درباره آتش بس در ادلب، آنکارا عملا ناچار به عقب نشینی از بسیاری از درخواست ها، ادعاها و ضرب الاجل های قبلی خودشده است.

اردوغان بارها با تبلیغات و جار و جنجال بسیار تهدید کرده بود اگر ارتش سوریه تا پایان فوریه 2020 به مواضع قبل از عملیات اخیر خود در ادلب برنگردد حمله ای همه جانبه را علیه سوریه صورت خواهد داد، اما این توافق، پیروزی ها و پیشروی های ارتش سوریه را تثبیت کرد و از سوی دیگر شکستی برای اعتبار سیاسی اردوغان پس از شکست نظامی و میدانی ترکیه در ادلب رقم زد.

از سوی دیگر این توافق نشان داد اردوغان به رغم حمایت های لفظی غرب از وی، اما از پشتیبانی و نیز توان نظامی و سیاسی و بین المللی کافی برای تجاوز نظامی به سوریه در راستای تحقق اهداف بلند پروازانه اش برخوردار نیست.

به رغم فشار بی سابقه اردوغان به اروپا با باز کردن مرزهای ترکیه و گسیل هزاران نفر از پناهجویان به سوی اروپا به منظور وادار کردن اروپایی ها برای حمایت عملی از آنکارا و نیز تلاش مستمر اردوغان برای مداخله نظامی ناتو و برگزاری نشست شورای امنیت وسایر اقدامات، اما او نتوانست کوچکترین حمایت موثر غربی و بین المللی برای خود فراهم کند و عملا ناچار به تن دادن به توافق با پوتین شد.

نکته مهم دیگر این توافق این است که گروه تروریستی هیئت تحریرالشام که همان جبهه النصره سابق است از این آتش بس استثنا شده‌ و ارتش سوریه هر زمان که بخواهد می تواند به آن‌ حمله کند.

ضمن اینکه 8 ایستگاه دیدبانی ارتش ترکیه که در مناطق آزاد شده بعد از عملیات اخیر واقع شده کماکان باقی خواهد ماند. این یعنی اینکه این پایگاهها و نظامیان ترکیه در قلب مناطق تحت کنترل ارتش سوریه خواهد بود و عملا گروگان آن محسوب می شود.

در عرصه میدانی نیز این توافق دستاوردهای مطلوبی برای سوریه ومتحدانش به همراه دارد که از جمله مهم ترین آنها، تثبیت آزادی دو مسیر مواصلاتی استراتژیک "حلب به دمشق" و "حلب به لاذقیه" است.

در واقع مهم ترین هدف عملیات اخیر ارتش سوریه در شرق ادلب و جنوب حلب این بود که دو بزرگراه "ام 4 "و " ام 5 "از کنترل گروه های تروریستی آزاد شود.

اکنون بر اساس توافق آتش بس، بزرگراه حلب به دمشق یعنی "ام 4 " در کنترل ارتش سوریه باقی می ماند و بزرگراه حلب به لاذقیه یعنی" ام 5 " از عناصر تروریست تخلیه خواهد شد. ضمن اینکه تامین امنیت مسیر سراقب به لاذقیه که از شهرهای مهمی مانند جسرالشغور می گذرد به معنای ایجاد شکاف در عمق نفوذ و حضور ترویست هایی است که از چند سال قبل این منطقه را به اشغال خود در آورده بودند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/117

بیشتر بخوانید:

توافق ترکیه و روسیه بر سر آتش بس در استان "ادلب" سوریه

اسد: سوریه هیچ اقدام خصمانه ای ضد ترکیه مرتکب نشده است

کشته و زخمی شدن 10 نظامی ترکیه در شمال سوریه