در پی بروز جنگ در اوکراین، بازار جهانی غلات با مشکلات عدیده ای مواجه شد. روسیه و اوکراین از جمله بزرگ ترین کشورهای تولید کننده و صادر کننده غلات در جهان به شمار می آیند.
ترکیه، اوکراین، روسیه و سازمان ملل با میانجیگری آنکارا در 22 ژوئیه 2022، در استانبول سند مربوط به «انتقال امن غلات و مواد غذایی از بنادر اوکراین» را امضا کردند.
این توافق 17 مه 2023 به مدت 2 ماهه تمدید شد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، زلنسکی و شولتس در این گفت وگوی تلفنی خواستار تمدید توافق صادرات غلات دریای سیاه و کود شیمیایی از سه بندر اوکراین شدند.
این در حالی است که دمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه پیشتر گفته بود: هیچ شانسی برای تمدید توافقنامه غلات که امکان صادرات امن در دریای سیاه را فراهم میکند، وجود ندارد.
وی ضمن ابراز ناامیدی نسبت به نتیجه و مفید بودن توافق صادرات غلات از طریق دریای سیاه گفت، چشماندازی برای تمدید آن دیده نمیشود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم در اینباره اعلام کرد: روسیه در حال بررسی خروج از توافق صادرات غلات دریای سیاه است.
وی افزود: بیشتر غلات اوکراین، بر خلاف توافقات، به کشورهای کاملاً مرفه اتحادیه اروپا میرود.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز گفت: کشورش در حال حاضر هیچ دلیلی نمیبیند که از تمدید قرارداد صادرات غلات در دریای سیاه حمایت کند.
سرگئی ورشینین معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در این خصوص افزود: تقریباً یک سال پس از امضای توافق صادرات غلات دریای سیاه در استانبول، صادرات آمونیاک روسیه انجام نشده است.
معاون وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: بدون حل این مشکل، ما نمیتوانیم در مورد تمدید طرح دریای سیاه بعد از 17 ژوئیه (26 تیرماه) صحبت میکنیم.125