مفتی های اعظم چهار کشورقرقیزستان، قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان در بیشکک یادداشت تفاهمی پیرامون بازگشایی مجدد مدارس مذهبی آسیای مرکزی امضا کردند.

به گزارش ایران پرس به نقل از خبرگزاری تسنیم، مفتی‌های اعظم کشورهای آسیای مرکزی (به جز ترکمنستان) روز جمعه در بیشکک یک یادداشت تفاهم به امضا رساندند که بر اساس آن بازگشایی مجدد مدارس مذهبی آسیای مرکزی مورد توافق قرار گرفت.

در این نشست «مقصط‌بیک توکتوموشی‌اف»، مفتی اعظم قرقیزستان، «سریکبای اوراز»، مفتی اعظم قزاقستان، «عثمان‌خان الیم‌اف»، مفتی اعظم ازبکستان و «سیدمکرم عبدالقادرزاده»، مفتی اعظم تاجیکستان حضور داشته و این یادداشت تفاهم را به امضا رساندند.

این یادداشت همکاری همچنین اعلان واحد و هماهنگ تعطیلات مذهبی در آسیای مرکزی، بازگشایی مجدد مدارس مذهبی آسیای مرکزی، توسعه و ترویج سنت‌ها و آداب و رسوم محلی، پیش‌گیری از افراط‌ گرایی و تروریسم مبتنی بر مذهب، ارتقاء ارزش‌های اخلاقی، بازدید از مکان‌های تاریخی- مذهبی، ترجمه کتب و متون مذهبی و برخی موارد دیگر را نیز در بر می‌گیرد.

تقویت ابزارهای کنترل دولت بر ساختارهای مذهبی و قطع پیوندهای سیاسی- اجتماعی با افکار و آموزه‌های دینی یکی از کار ویژه‌های رهبران سیاسی این کشورها طی سال‌های اخیر بوده است.

توافق مفتی‌های آسیای مرکزی برای بازگشایی دوباره مدارس مذهبی / تحلیل

مفتی های اعظم چهار جمهوری قرقیزستان، قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان در بیشکک، یادداشت تفاهمی پیرامون بازگشایی دوباره مدارس مذهبی آسیای مرکزی امضا کردند.

همزمان با برگزاری نشست بیشکک، نمایندگان 4 جمهوری آسیای مرکزی شامل قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکمنستان طی نشستی درعشق آباد، روش های مبارزه با جریان های تروریستی را بررسی کردند.

برگزاری همزمان نشست بیشکک وعشق آباد

برگزاری همزمان نشست بیشکک وعشق آباد نشان می دهد که رهبران آسیای مرکزی ضمن نگرانی از رشد جریان های افراطی و تروریستی وارداتی از کشورهای مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس، از افراط گرایی و تروریسم آسیب پذیر هستند.

این نخستین باری نیست که رهبران دولت های آسیای مرکزی با برگزاری نشست هایی ، نگرانی های خود را از رشد و گسترش تروریسم بروز می دهند.

طی چند سال گذشته به ویژه پس از شکست جریان تکفیری - تروریستی داعش در عراق و سوریه، آمریکا و حامیان عرب این جریان تروریستی تلاش کرده اند تا افغانستان را که در وضعیت آشفته و ناامنی قرار دارد به عنوان پایگاه اصلی این جریان تروریستی جایگزین کنند.

برخورداری مرز مشترک جمهوری های آسیای مرکزی با افغانستان و تجمع جمع کثیری از اعضای گروه تروریستی داعش درشمال افغانستان و فقدان آگاهی ملت های آسیای مرکزی ازدین مبین اسلام، بر نگرانی های رهبران آسیای مرکزی افزوده است شکی نیست که تلاش های مشترک، تعامل و همکاری های مشترک جمهوری های آسیای مرکزی تنها راه مقابله با تهدیدهای تروریستی قلمداد می شود . 

جریان های تروریستی و افراطی فعال در کشورهای عربی بویژه پادشاهی سعودی، امارات، کویت و اردن موجب شده است برخی کشورهای آسیای مرکزی درصدد مقابله با این گونه جریانات مسموم و افکار نامطلوب برآیند.

دراین راستا، مقام های امور آموزشی و دانشگاهی جمهوری های آسیای مرکزی هر کدام به شکلی در پی مقابله با افکارمسموم و نامطلوب جریان های وارداتی بر آمده اند.

در این زمینه، موضوع بازگشایی مدارس دینی بارها مورد تاکید مقام های آسیای مرکزی قرار گرفته است به رغم آن که در این ارتباط برخی از دولت های آسیای مرکزی شبهاتی مطرح می کنند، اما این امر از جمله راه های مقابله با جریان های افراطی و تروریستی است.

دراین ارتباط ، «ولادیمیر اشکولنی» (Vladimir Ashkolny) رییس بخش فرهنگ جهانی دانشکده روسیه - قرقیزستان دانشگاه «اسلاویانسکی» درقرقیزستان معتقد است که «تبلیغات جریان های افراطی،خطری عمیق برای بی ثبات کردن وضعیت جمهوری های آسیای مرکزی و هدف اصلی این فرقه‌های منحرف، دانش آموزان ، دانشجویان و کارگران جوان است.»

به گفته وی، «ارضا نشدن تمایلات و خواست‌های معنوی و دینی جوانان و پاسخ‌ های سنتی به سوال های آنان، موجب ایجاد نوعی خلا فکری درمیان جوانان جمهوری های آسیای مرکزی شده و در این حالت خطر تلقین افکار افراطی، یکایک آن ها را تهدید می‌کند.»

در حقیقت چنین به نظرمی رسد که مبلغان فرقه های وهابی با همین حربه افکار خود رادربین جوانان تبلیغ و ترویج می کنندورهبران دولت آسیای مرکزی به این امر واقف شده اند.

135/110

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید: 

چین در تاجیکستان مدرسه می سازد

ساخت پنج مدرسه در تاجیکستان از سوی روسیه

چین در تاجیکستان 3 مدرسه جدید می سازد

تعطیلی مدارس دینی در قرقیزستان