«یودیشه آلگماینه» رسانه شورای مرکزی یهودیان آلمان در برلین، هدف از سفر نتانیاهو به این کشور را انتقاد به رویکرد آلمانیها درباره ماندن در توافق هستهای با ایران و بحث درباره ادعای حضور نیروهای ایرانی در سوریه اعلام کرد. نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه در برلین است و روز سهشنبه، به پاریس و پس از آن به لندن سفر میکند.
چارچوب دستور کار نتانیاهو در سفر به سه کشور اروپایی طرف برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) همان رویکرد آمریکا است که خواهان اصلاح برجام و اضافه شدن مباحث خارج از این توافق به برجام بود که درنهایت با عملی نشدن آن، با فشار اسرائیل از توافق بینالمللی هستهای خارج شد. قبل از خروج آمریکا از برجام، نتانیاهو با نمایش شماری لوح فشرده و چند پرونده مدعی شد ایران پس از برجام، برنامه مخفی (یا نظامی) هستهای را پیگیری کرده است. این ادعا در حالی مطرح شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان تنها مرجع تایید برجام، در 11 گزارش خود اذعان کرده ایران همواره به توافق هستهای سال 2015 پایبند بوده است.
«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران در نامه به وزیران خارجه کشورهای مختلف نوشت: «برجام به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ضمیمه و تائید شده است؛ لذا برجام فقط به امضاء کنندگان آن تعلق ندارد تا یک طرف بتواند بر اساس سیاست داخلی و یا اختلافات سیاسی با هیأت حاکمه سابقش، دلخواهانه و غیرمسئولانه آن را رد کند.»
به هر حال؛ آمریکا با رویکرد یکجانبه تخریبی، خصمانه و دشمنی که با ایران دارد، از برجام خارج شد و اکنون، طرفهای این توافق، چین، روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایران هستند. در پی خروج ترامپ از برجام؛ ایران فرصت محدودی را به اروپاییها داده است تا تضمین عملی دهند که منافع برجامی ایران هنگام بازگشت تحریمهای آمریکا تامین شود. در همین زمینه؛ «حضرت آیت الله خامنهای»، رهبر معظم انقلاب اسلامی با توجه به سابقه منفی اروپاییها در بدعهدی، چارچوب برجام اروپایی را با اعلام چند شرط مشخص کردند. مطرح نکردن «برنامه موشکی» و «حضور موثر منطقهای ایران»، «خرید نفت مورد نیاز ایران»، «ارتباط بانکی اروپا با ایران» و «مخالفت صریح با تحریمهای آمریکا»، ازجمله شروط تداوم برجام اروپایی است.
موضعگیری سیاسی رهبران کشورهای اروپایی، حمایت از برجام، حفظ آن و درک شروط ایران است اما آنچه جمهوری اسلامی ایران را متقاعد میکند، این است که اروپاییها، حُسننیت خود را نشان دهند و اقدام عملی در این زمینه انجام دهند. موضعگیری خلاف واقع اروپاییها تحت تاثیر ادعاها و القائات برخی افراد نظیر نتانیاهو، کمکی به حل موضوع نخواهد کرد. آنچه ایران با حُسننیت در گفت وگو با اروپاییها با هدف کسب تضمینهای عملی دنبال میکند، چارچوب کنونی برجام است و ورود مباحث جدید، خط قرمز ایران محسوب میشود. برنامه موشکی و حضور منطقهای ایران، ربطی به برجام ندارد و هیاهو در این زمینه با هدف تشدید فشارها، سبب عقبنشینی ایران نمیشود.
مولفههای قدرتساز ایران در خدمت صلح و ثبات منطقه است؛ برنامه موشکی ایران، کاملا دفاعی است و هر کشوری به آن نیاز دارد؛ حضور منطقهای ایران هم درچارچوب مبارزه با تروریسم است و به درخواست دولت سوریه به این کشور کمک مستشاری میکند. آنچه اکنون با خروج آمریکا از برجام مورد انتظار از کشورهای اروپایی است، تصمیمگیری مستقل و بیتوجهی به ادعاهای کذب برای اعمال فشار بر ایران است. همزمان با سفر اروپایی نتانیاهو، «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه اعلام کرد: «براساس آخرین گزارش خود به شورای حکام، آژانس درچارچوب پروتکل الحاقی به همه تاسیسات و مکانهایی در ایران که بازدید از آنان ضروری بوده، دسترسی داشته است.» 112/114
نویسنده: علی کرمی
بیشتر بخوانید:
تاکید دوباره یوکیا آمانو به پایبندی ایران بر برجام
آمانو: آژانس به همه سایتها دسترسی کامل داشته است