روابط بلند مدت نظامی بین نیروهای مسلح ایران و چین و مقابله با تهدیدهای مشترک در آسیای غربی و دریای جنوب چین از موضوعات نشست روز سه شنبه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران و معاون روابط بینالملل ارتش چین بود.
سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در این دیدار با تاکید بر اینکه اراده دائمی دو کشور گسترش روابط است، از تدوین سند راهبردی روابط ۲۵ ساله ایران و چین خبر داد وتصریح کرد: سیاست و مواضع دیگر کشورها تاثیری در روابط تهران و پکن نخواهد داشت.
جمهوری اسلامی ایران و چین بعنوان دو کشور بزرگ آسیایی و با برخورداری از تمدنی کهن با روابطی دیرینه، اهداف و منافع مشترکی در بسیاری از حوزهها دارند.
در این راستا امنیت خلیج فارس به دو دلیل مورد توجه چین قرار دارد:
دلیل نخست؛ ضرورت تامین امنیت صادرات نفت و استمرار تجارت آزاد و کشتیرانی امن در منطقه است.
دلیل دوم؛ موقعیت ژئو استراتژیک ایران در غرب آسیاست که این موضوع برای چین اهمیتی راهبردی دارد.
موقعیت جغرافیایی ایران به نحوی است که با ۱۵ کشور همسایه است و حلقه ارتباط این کشورها از مسیر شاهراه ترانزیتی شمال – جنوب بشمار می رود. لذا از نظر چین نقش و جایگاه ایران در پروژه یک کمربند – یک جاده؛ حائز اهمیت است.
این در حالی است که ایران از نظر منابع انرژی در رتبه بالای جهانی قرار دارد.
بدیهی است که ناامن شدن منطقه از سوی ایالات متحده اقدامی به زیان منافع اقتصادی - سیاسی چین و دیگر کشورهایی است که خواهان صلح و امنیت در منطقه و جهان هستند. در واقع آنچه حساسیت چین را بعنوان یک عضو دائم شورای امنیت در این زمینه بیشتر کرده است؛ نگرانی از پیامدهای سیاستهای یکجانبه آمریکا و بحران سازیهای آمریکا در منطقه پس از خروج از برجام و نقض قطعنامه شورای امنیت است.
«وانگ یی» Wang Yi وزیر امور خارجه چین در دیدار اخیر ظریف از پکن گفت: چین از هر اقدامی که به کاهش تنش و افزایش ثبات و امنیت در منطقه منجر شود، حمایت می کند.
درواکنش به اقدامات بحران ساز آمریکا در منطقه؛ چین مصمم به حضور تاثیرگذار در حوزهها و مناطق استراتژیک دریایی است و برای نقش ایران نیز به عنوان کشور بزرگ منطقه اهمیت ویژه ای قائل است. زیرا ایران از قدرت بازدارنگی لازم در مقابل تهدیدها برخوردار است و در عین حال معتقد به همکاری منطقه ای برای حفظ امنیت جمعی، با همکاری کشورهای مستقل است.
از نگاه تحلیلگران مسایل سیاسی با توجه به دیدگاههای همسو بین تهران و پکن در باره مسایل منطقهای و بین المللی؛ این تعامل میتواند ثمرات فراوانی برای هردو کشور داشته باشد.
نیک بخش؛ کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به روابط دوجانبه راهبردی تهران و پکن معتقد است؛ برغم فشار ترامپ به کشورها با هدف قطع همکاریهای اقتصادی و مالی با جمهوری اسلامی ایران، در حال حاضر روابط ایران و چین در کلیه زمینهها، از سطحی مناسب برخوردار است.
طبیعی است که روابط روبه گسترش ایران و چین اکنون با تدوین سند همکاری 25 ساله دو کشور می تواند به تحول جدیدی در همکاریهای نظامی و امنیتی تبدیل شود.
برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک نظامی نیروهای مسلح ایران و چین و برنامه ریزی برای اجرای مانور دریایی مشترک با ایران در این چارچوب قابل ارزیابی است.
سطح عالی از مناسبات بین ایران و چین، بیانگراین واقعیت است که علیرغم برخی تصورات؛ نه تنها روابط تهران - پکن، کاهش نیافته، بلکه اکنون شاهد تقویت چشمگیر روابطی هستیم که راهبردی محسوب میشوند.
نویسنده: جمشید امین زاده
141/118
بیشتر بخوانید:
تدوین سند 25 ساله روابط راهبردی ایران و چین
برگزاری دومین کمیسیون مشترک همکاریهای نظامی ایران و چین در تهران