ایران پرس- «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی به دعوت «چوایچی داته» Chuichi Data رئیس مجلس مشاوران (سنا) ژاپن به این کشور سفر کرده است. مهمترین اهداف سفر لاریجانی به ژاپن گسترش همکاری پارلمانی و تجاری دوجانبه اعلام شده است.

کارنامه روابط دو کشورنشان می دهد مناسبات تهران و توکیو با وجود زمینه های قبلی تحت تاثیر تحریم و فشارهای امریکا به ظرفیت های کامل خود دست نیافته است. در این میان  شاید بتوان فروش نفت را به جهت نیاز ژاپن به واردات نفت از ایران یک استثنا دانست. از اینرو مقام های دوکشورباید تلاش کنند تا به سطح مطلوبتری از روابط دست یابند.

رییس  مجلس شورای اسلامی در دیدار با رئیس و جمعی از نمایندگان مجلس مشاوران ژاپن در توکیو گفت: ضروری است ایران و ژاپن برای گسترش همکاری‌ها گام‌های بلندتری بردارند.

پارلمان های دو کشور قطعا می توانند نقش موثری برای رسیدن به اهداف تعیین شده در مناسبات دو کشور ایفاء کنند. 

"اظهارات "چوایچی داته" رئیس مجلس مشاوران ژاپن در دیدار با هیات پارلمانی ایران در این زمینه قابل توجه است. وی با بیان اینکه ایران دارای تمدنی بزرگ و غنی و بزرگترین کشور خاورمیانه است، گفت: ایران با ژاپن روابط دیرینه‌ای داشته و در دیدار اخیر نخست وزیر ژاپن با رئیس جمهوری ایران بیش از پیش فعال‌تر شده است.

از دیدگاه تهران نیز توسعه روابط با ژاپن در چارچوب سیاست نگاه به شرق مورد تاکید است و در سیاست خارجی ایران نگاه مثبتی به ژاپن وجود دارد. با وجود تمایلات دو جانبه در این زمینه باید اقدامات عملی صورت پذیرد تا بتوان به چارچوبی باثبات دست یافت. ژاپن بعنوان کشوری قانونمند معتقد است پایبندی به تعهدات از ضروریات تعاملات در صحنه منطقه ای و بین المللی است. 

به همین دلیل انتظار می رود مقام های این کشور نگاه واقع بینانه تری نسبت به رفتار آمریکا داشته باشند، زیرا رفتار آمریکا نه فقط در قبال برجام بلکه در مورد سایر تعهدات همچون پیمان آب و هوایی و موضوع منع گسترش سلاح های اتمی، رفتاری غیر متعارف و مغایر با منافع دیگر کشورهاست. 

"دونالد نوچترلین" Nuechterlein تحلیلگر امور سیاسی و استاد دانشگاه آمریکایی می گوید: آنچه تحت عنوان دفاع از امنیت و نظم بین‌المللی از سوی آمریکا مطرح می شود به بهای نابودی ملت های منطقه و بی ثبات کردن بسیاری از عرصه ها  تمام شده است.

ژاپن اکنون بخوبی درک می کند که ایران خواهان حفظ ثبات در منطقه و حل مشکلات از طریق گفت وگو است.

بر این اساس همکاری بین المللی و چند جانبه گرایی در عرصه ی بین الملل در اولویت سیاست خارجی ایران قرار دارد. ایران همچنین در روابط خارجی خود بدنبال سیاستی متوازن و پایدار است. این دید گاه ها  ازسوی توکیو  با اهمیت تلقی شده است.

در زمینه اقتصاد و تجارت نیز ایران در بخش‌های مختلف صنعتی، فنی و تجاری علاقه مند به همکاری با ژاپن است و ژاپن می تواند به شریکی پایدار برای ایران در حوزه هایی مانند حمل و نقل، انرژی و نفت و گاز تبدیل ‏شود.

در چارچوب این مولفه ها، سفر رییس مجلس ایران به ژاپن می تواند شروع تازه ای از مناسبات بین تهران و توکیو باشد. انتظار می رود همانگونه که "چوایچی داته" رئیس مجلس مشاوران ژاپن اظهار کرد سفرهیات پارلمانی ایران به ژاپن  فرصتی برای افزایش تعاملات میان دو کشور فراهم کند. 113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

لاریجانی: ایران و ژاپن گام‌های بلندتری بردارند

سفر لاریجانی به‌ژاپن؛ پیگیری همکاری‌ پارلمانی

لاریجانی: گسترش همکاری‌های همه جانبه ایران و ژاپن ضروری است