ایران پرس-در چارچوب توسعه همکاری های دو جانبه، پاکستان و قزاقستان قرارداد نظامی امضا کردند.

این قرارداد نظامی در چارچوب چهارمین کمیسیون مشترک نظامی قزاقستان و پاکستان با حضور هیات نظامی پاکستان به سرپرستی «مالک ظفراقبال» malik zafar iqbal رییس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور در آستانه امضا شد.  

وی و «مورات مایئکیو» murat maikeyev معاون وزیر دفاع و رییس ستاد کل ارتش قزاقستان همچنین در مورد تحولات منطقه ای بخصوص اوضاع افغانستان نیز گفتگو کردند.

در سالهای اخیر اسیای مرکزی از جهات مختلف سیاسی و نظامی به محل رقابت کشورهایی همچون هندوستان و پاکستان تبدیل شده است.

هند و پاکستان که دو همسایه و رقیب اتمی هستند درصددند با توسعه همکاری های نظامی با کشورهای اسیای مرکزی موقعیت منطقه ای و راهبردی خود را بیش از پیش تقویت کنند.

همکاری پاکستان و قزاقستان

در این میان تمایل قزاقستان برای حضور در بازارهای نظامی جهانی نیز زمینه و فرصت مناسبی را برای پاکستان فراهم کرده است تا در جهت توسعه همکاری های نظامی با آستانه گام بردارد.

همکاری در حوزه های آموزش نظامی، آموزش و احد های نظامی ویژه و نظامی فنی از جمله زمینه های توسعه همکاری های نظامی میان قزاقستان و پاکستان است.

با این حال توسعه روابط نظامی و امنیتی اسلام اباد و آستانه را باید فراتر از روابط دوجانبه نظامی نیز دید زیرا یکی از مهمترین نگرانیهای کشورهای حوزه آسیای مرکزی ادامه بحران ناامنی در افغانستان و ظهور گروه تروریستی داعش است.

کشورهای حوزه اسیای مرکزی نگران انند که تروریسمم و افراط گرایی از طریق افغانستان به کشورهای این حوزه ترانزریت شود.

انتظارات قزاقستان از پاکستان

«آرکادی دوبن‌اف» Arkadi dobenev کارشناس سیاسی روس می گوید:

«داعش به عنوان نیرویی که از خارج آمده، در افغانستان مورد تأیید قرار نمی‌گیرد زیرا افغانی‌ها بیگانگان را دوست ندارند با این حال با توجه به دیدگاه فرامرزی داعش تهدیدی جدی برای منطقه است»

از اینرو دولت قزاقستان انتظار دارد پاکستان در جهت مهار افراط گرایی و تروریسم در افغانستان بیشتر تلاش کند.

یکی دیگر از عوامل و ظرفیتهای توسعه روابط پاکستان و قزاقستان تمایل این کشور برای توسعه نفوذ و حضور بخصوص در بخش نظامی در افغانستان است.

قزاقستان امادگی خود را برای نوسازی و تعمیر ادوات نظامی افغانستان اعلام و اخیرا با برگزاری سمینارهایی درصدد حضور موثرتر در افغانستان است.

پاکستان به دنبال چیست؟

این در حالی است که پاکستان در مورد فعالیتهای نظامی هر کشوری در افغانستان حساس است و می کوشد از طریق توسعه همکاری نظامی به گونه ای در جریان روابط نظامی و امنیتی قزاقستان با افغانستان نیز قرار بگیرد.

«زکیه ﻋﺎﺩﻟﻲ» رییس ﺩاﻧﺸﻜﺪﻩ ﻋﻠﻮﻡ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺩاﻧﺸﮕﺎﻩ ﻛﺎﺗﺐ کابل می گوید: 

«با توجه به موقعیت ژئوپولتیک افغانستان، این کشور می‌تواند به بهترین وجه نقش محوری را در اتصال کشورهای آسیای مرکزی به جنوب آسیا ایفا نموده و از ظرفیت‌های منطقه‌ای برای توسعه همکاری ها بهره برداری کند» 

در هر حال با توجه به تنش اخیر در روابط پاکستان با امریکا و رویکرد اسلام اباد به سمت شرق، سفر هیات نظامی پاکستان به قزاقستان از نظر ژست تبلیغاتی و حرکتی نمایدن برای پاکستان مهم است.

علاوه براین پاکستان درصدد است به هند نیز نشان دهد که از وسعت عمل وسیع در منطقه اسیای مرکزی و قفقاز برخوردار است و در چارچوب همکاری سازمان شانگهای نیز می تواند روابط روبه توسعه ای با کشورهای حوزه آسیای مرکزی داشته باشد.134/111

نویسنده: مجيد وقاری

بیشتر بخوانید:

موافقت قزاقستان با تجهیز و نوسازی تجهیزات رزمی افغانستان/تحلیل

همکاری پاکستان و قزاقستان