وزارت دفاع قطر با صدور بیانیه ای اعلام کرد، رزمایش دریایی مشترک روز گذشته با مشارکت 12 تیم از نیروهای دریایی آمریکا و قطر در آبهای قطر در خلیج فارس برگزار شد.
در این رزمایش یکروزه نیروهای شرکت کننده مواضع دشمن فرضی را با سلاح توپخانه ای هدف قرار داده و از تجهیزات متنوع نیروی دریایی استفاده کردند.
در حالی که دولت ترامپ در تنش میان عربستان و قطر جانب ریاض را گرفته، سوال این است که اهداف دوحه از برگزاری رزمایش مشترک دریایی با نیروهای دریایی آمریکا چیست؟
به نظر می رسد مهمترین هدف قطر از برگزاری این رزمایش «تداوم وابستگی امنیتی» به آمریکا است. پایگاه هوایی العدید قطر میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در خارج از این کشور است که 10 هزار نظامی امریکا در ان مستقر هستند.
در عین حال، پایگاه السیلیه قطر نیز میزبان تجهیزات نظامی مازاد آمریکا است و در صورتی که آمریکا وارد جنگی در منطقه شود، بتواند از این تجهیزات موجود در السیلیه استفاده کند.
در واقع؛ دولت قطر با دادن پایگاه های نظامی به آمریکا، به نوعی امنیت خود را از واشنگتن خریده است. اما نکته مهم این است که واکنش دولت ترامپ به تنش میان قطر و عربستان و همچنین ماهیت انتقال قدرت از شیخ حمد به شیخ تمیم در سال 2013 که به نوعی با توافق پنهانی ریاض و واشنگتن انجام شد، ثابت کرد که «برون سپاری» امنیت به خصوص به آمریکا نمی تواند بقای آل ثانی در قدرت را تضمین کند.
بنابراین، برگزاری رزمایش و همچنین خرید 12 میلیارد دلاری سلاح از آمریکا تداوم اشتباه بزرگ قطر یعنی «اعتماد امنیتی» به دولت آمریکا است.
عربستان دشمن فرضی مانور قطر!
نکته دوم این است که در اطلاعیه وزارت دفاع قطر آمده است که در این رزمایش مواضع دشمن فرضی مورد هدف سلاح توپخانه ای قرار گرفته است.
سوال این است که آیا این دشمن فرضی عربستان سعودی است؟ اگر چنین باشد باز هم دولت قطر مسیر اشتباهی را درباره آمریکا طی می کند زیرا همان گونه که اسرائیل برای آمریکا اهمیتی به مراتب بیشتر از عربستان سعودی دارد، عربستان سعودی نیز برای آمریکا اهمیتی بیشتر از قطر دارد.
بنابراین، برگزاری چنین رزمایشی در فضای کنونی منطقه که تنش میان قطر و عربستان و متحدانش فزونی یافته، بیش از همه نشانه نگرانی آل ثانی از پیامدهای این تنش است.
نتیجه اینکه؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که با اقدامات خود بی اعتمادی و تنش میان کشورهای عربی به خصوص میان قطر و عربستان را افزایش داده، اکنون با بهره گیری از نگرانی های ناشی از نداشتن عمق ژئوپلتیکی قطر، از این فضای تنش آلود نیز در حال بهره برداری اقتصادی است. در واقع؛ هم عامل تنش اخیر میان قطر و عربستان و متحدانش، دولت آمریکا است و هم اینکه دولت آمریکا از این تنش، منتفع می شود.
این در حالی است که نگرانی های امنیتی حکومت قطر از تداوم پیوند امنیتی با آمریکا رفع نخواهد شد. 113/112
بیشتربخوانید:
شکست دیپلماسی دولت آمریکا در برخورد با بحران قطر
معامله 12 میلیارد دلاری قطر و امریکا