نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به اجرای قطعنامه 2231 اختصاص داشت که بر اساس آن ایجاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رسمیت یافت.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد در این نشست اظهار داشت: «من می خواهم با بیانی از دبیرکل در گزارش اخیرش شروع کنم که برجام را بهترین گزینه موجود توصیف می کند. در واقع همین هم است. به همین دلیل است که امروز اعضای شورا بدون هیچگونه تزلزلی بر حمایت قاطع خود از احیای برجام تاکید می‌کنند و اجرای کامل آن از سوی همه طرف‌ها را به‌عنوان تنها اقدام عملی می‌خواهند. ما بر این عقیده هستیم که اگرچه برجام ممکن است بی عیب و نقص و بی عیب نبوده باشد، اما بدون شک با توجه به شرایط موجود، قابل اجراترین گزینه در آن زمان بوده و همچنان بهترین و ارزشمندترین گزینه در میان گزینه های موجود است.»

وی افزود: «متأسفانه برخی از اعضای شورا، به‌ویژه آمریکا، تصمیم گرفته‌اند چشم خود را بر روی واقعیت ببندند و دلایل اصلی چالش‌های مرتبط با برجام را نادیده بگیرند. این کشورها در رفتاری ریاکارانه، بدون در نظر گرفتن کوتاهی و قصور خود در اجرای تعهداتشان، ایران را سرزنش و متهم می کنند.»

ایروانی ادامه داد: «اگر یکی از طرف‌ها را باید مسئول وضعیت کنونی برجام مقصر دانست، آن کشور آمریکا، به دلیل خروج غیرقانونی یکجانبه سال 2018 از آن و اعمال مجدد تمامی تحریم‌های خود علیه ایران بر اساس «سیاست بدنام فشار حداکثری»  و در عین حال شکست‌خورده‌اش است. به همین ترتیب،  سه کشور اروپایی عضو برجام و اتحادیه اروپا نیز  به دلیل عدم اجرای قابل توجه تعهدات قانونی صریح خود ذیل برجام و قطعنامه 2231 مقصر هستند. از آن زمان به بعد، آمریکا صراحتاً و با قلدری همه کشورهای دیگر عضو سازمان ملل را مجبور به نقض قطعنامه 2231 یا مجازات شدید کرده است. این رفتار قلدرمابانه توسط یکی از اعضای دائمی این شورا بی سابقه است.»

نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد گفت: «جمهوری اسلامی ایران حسن نیت و عزم خود را برای به نتیجه رسیدن موفقیت آمیز مذاکرات وین نشان داده است. مذاکرات نه به دلیل فقدان اراده سیاسی از سوی ایران، بلکه به دلیل این است که برخی از طرف های برجام در شرایطی که خودشان ایجاد کرده اند، از جمله از طریق مواضع علنی و کمپین تبلیغاتی با هدف نشان دادن چهره اهریمنی از ایران و ناگفته نماند، ملاحظات سیاسی داخلی آمریکا، به بن بست رسیده است. ما تعاملات اخیر با سه کشور اروپایی و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین مد نظر قرار می دهیم. ما آماده ایفای نقش خود در ایجاد فضای مساعد برای از سرگیری و نتیجه گیری مذاکرات هستیم، در صورتی که طرف های دیگر نیز آماده انجام همین کار باشند.»

وی توضیح داد: «در حالی که ایران کاملاً به تعهدات خود تحت معاهده منع اشاعه و توافق پادمان خود با آژانس متعهد است و به همکاری خود با آژانس ادامه می‌دهد، برخی ادعاها علیه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران که بدیهی است بر اساس اطلاعات نادرست منتشر شده توسط رژیم اسرائیل است، هیچ هدفی جز اعمال فشار سیاسی بر ایران ندارند که آنهم به جایی نمی رسد. ایران در استفاده از حقوق مسلم خود و متعهد به تعهدات بین‌المللی خود، کاملا مصمم است که فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خود، از جمله غنی‌سازی در سطوح مختلف مورد نیاز، تحت نظارت و راستی‌آزمایی آژانس را با قدرت دنبال کند. برنامه هسته ای ایران به طور مداوم توسط قوی ترین نظارت و راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفته است - همانطور که بارها توسط مدیرکل آژانس اعلام شده است. اقدامات داوطلبانه اخیر ما، در اجرای بیانیه مشترک ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در 4 مارس 2023، برای اطمینان از تداوم دانش آژانس از طریق نصب دوربین‌های نظارتی در کارگاه‌های تولید سانتریفیوژ، در واقع گواهی بر ادامه همکاری سازنده ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و همچنین تعهد ما به شفافیت است.»

 ایروانی افزود: «علاوه بر این، آژانس اخیراً توضیح ایران را در مورد اورانیوم بسیار غنی شده از چند ذره حاوی اورانیوم 235 تا 83.7 درصد که در یک مکان کشف شده است، رضایت بخش دانسته است، بدون اینکه سؤال دیگری در این مورد وجود داشته باشد. به این ترتیب، پیشرفت های قابل توجهی در زمینه مسائل پادمانی حاصل شده است و همانطور که آژانس اخیراً تأیید کرده است، نگرانی ها در مورد ذرات اورانیوم ضعیف شده در یک مکان به طور موثر برطرف شده است. به جای تکرار طوطی وار اطلاعات نادرست و بی اساس رژیم اسرائیل در مورد برنامه صلح آمیز هسته ای ایران توسط برخی از اعضای شورا، از آنها انتظار می رود که امروز به اندازه کافی شجاعت داشته باشند و نتایج مثبت همکاری سازنده ما با آژانس را به درستی تصدیق کنند.»

وی یادآور شد: « با توجه به حوزه و صلاحیت قطعنامه  2231  و  اینکه قطعنامه هیچ اشاره ای به مسائل منطقه ای ندارد، هرگونه اشاره به موضوعات منطقه ای سوء استفاده از فرآیند است. ایران متعهد به حفظ صلح و امنیت منطقه از طریق مشارکت فعال همه کشورهای منطقه بر اساس احترام کامل به قوانین بین‌المللی، احترام متقابل، حسن همجواری، همکاری و گفتگو است. بدیهی است که طرح مسائل منطقه ای توسط برخی از اعضای شورا تنها با هدف منحرف کردن توجهات از استقرار گسترده نظامی خود در منطقه و همچنین انتقال لجام گسیخته تسلیحات بسیار پیشرفته خود به برخی از کشورهای منطقه و مهمتر از همه برای سرپوش گذاشتن بر جنایات و اقدامات بی ثبات کننده رژیم اسرائیل که سلاح مخفی برنامه های کشتار جمعی و ماجراجویی نظامی آن همچنان صلح و امنیت منطقه ما و فراتر از آن را تهدید می کند، می باشد.»

نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد گفت: «در حالی که ملاحظات کامل ما در مورد گزارش دبیرکل درباره قطعنامه 2231 در نامه مورخ 3 ژوئیه 2023 من به او موجود است، با این وجود، من می خواهم چند نکته مطرح کنم.»

وی تصریح کرد: «این گزارش بار دیگر نتوانسته است به دلایل اصلی وضعیت کنونی برجام، یعنی خروج آمریکا از آن رسیدگی کند. همچنین در مورد نقض عمده و سیستماتیک آمریکا و سه کشور اروپایی از تعهدات قانونی صریح آنها تحت قطعنامه 2231 سکوت کرده است. دخالت دبیرخانه در به اصطلاح «تحقیق» برای «بررسی» ادعایی نقض قطعنامه به وضوح فراتر از وظایفی است که شورا از طریق قطعنامه 2231 و تبصره S/2016/44 رئیس شورا به آن واگذار کرده است. بر اساس این دو سند، دبیرخانه هیچ گونه وظیفه ای برای اجرای قطعنامه 2231 به جز ارائه «پشتیبانی اداری» از کار شورای امنیت ندارد. بنابراین، این فعالیت های فراقانونی دبیرخانه غیرقابل قبول است و باید از آن خودداری شود.»

ایروانی گفت: «من باید مجدداً این موضع ثابت ایران مورد تاکید قرار دهم که برنامه‌های فضایی و موشکی ایران خارج از حوزه یا صلاحیت قطعنامه 2231 است. در خاتمه مجدداً تأکید می‌کنم که فشار، ارعاب و رویارویی بی‌اثر است. اگر ایالات متحده و سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا اراده سیاسی واقعی از خود نشان دهند، مقابله با چالش‌های کنونی برجام در دسترس است. ما به نوبه خود آماده هستیم تا مذاکرات را در اولین فرصت برای بازگرداندن برجام و اطمینان از اجرای کامل آن توسط همه از سر بگیریم.»

برجام همچنان بهترین گزینه برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران است

«اولوف اسکوگ» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد نیز برجام را همچنان بهترین گزینه برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی وعده داده شده در این توافق دانست و خواستار سرعت بخشیدن به تلاش‌های دیپلماتیک برای از سرگیری توافقات سال ۹۴ شد.

وی در نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ افزود: احیای برجام بهترین راه برای ایران است تا از مزایای کامل اقتصادی این توافق بهره مند شود. وی افزود که در نتیجه از سرگیری اجرای برجام، تحریم‌ها را به طور جامع رفع خواهد و جامعه جهانی را به همکاری با ایران تشویق می‌کند.

نماینده اتحادیه اروپا به تبعات ناشی از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های یکجانبه علی ایران اشاره کرد و یادآور شد که ایالات متحده همچنین تحریم‌های جدیدی را در ارتباط با برنامه هسته ای ایران وضع کرده است.

این درحالیست که وی مدعی شد اتحادیه اروپا تمام تحریم‌های اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را از زمان اجرای برجام رفع کرده است. اسکوک بر همین اساس تصریح کرد: اتحادیه اروپا تعهد خود را به اجرای کامل و موثر برجام مورد تاکید قرار داده و از تمام کشورها می‌خواهد که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت کنند.

116