سخنان شب گذشته سعد حریری بیش از همه یک شاخصه داشت، عادی جلوه دادن غیرواقعی و کاذب اوضاع خود در ریاض. از همین رو، حتی برخی رسانه های مطرح لبنان از پخش مصاحبه حریری خودداری کردند زیرا به درستی بر این باور بودند که حریری نمی تواند از ریاض در حالی که تحت تدابیر شدید امنیتی قرار دارد، حرف های واقعی بزند و قطعا به تکرار روی خواهد آورد.
مصاحبه شب گذشته حریری واکنش و نوعی عقب نشینی نیز از جانب عربستان به موضع قاطع «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان بود که به ریاض یک هفته برای بازگرداندن حریری فرصت داد.
مهمترین بعد سخنان حریری این بود که حزب الله و ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای حوزه خلیج فارس و لبنان متهم کرد. با این حال، در حالی که سعد حریری در بیانیه استعفا علت اصلی کناره گیری از نخست وزیری لبنان را تهدید جانی و وجود طرحی برای ترور وی مطرح کرده بود، شب گذشته گفت، «هیچ تهدیدی از سوی علی اکبر ولایتی علیه من صورت نگرفته است.»
اگرچه این واقعی ترین بخش سخنان حریری بود اما پارادوکسی آشکار در اظهارات وی درباره علل استعفا بود زیرا وی مهمترین دلیل استعفای خود را که در هنگام قرائت بیانیه استعفا مطرح کرده، در مصاحبه دیشب رد کرده بود.
سعد حریری در اظهاراتی عجیب تر مدعی دخالت حزب الله و ایران در امور داخلی یمن، سوریه و کشورهای عربی خلیج فارس شد. این در حالی است که مداخله در حقوق بین الملل زمانی مطرح است که یک کشور به طور یک طرفه و با زور وارد کشور دیگری شود، در حالی که هم جمهوری اسلامی ایران و هم حزب الله لبنان بنا به درخواست دولت سوریه در جنگ با تروریسم با دولت دمشق همکاری می کنند. مداخله در امور داخلی یمن نیز شبیه ادعاهای غیرمستندی است که درباره مداخله در امور داخلی کشورهای حوزه خلیج فارس می شود.
عربستان بزرگترین حامی حمایت از تروریسم در سوریه
دولت سوریه تاکنون بارها عربستان را از اصلی ترین حامیان حمایت از تروریسم در سوریه معرفی کرد و همچنین آل سعود از مارس 2015 جنگی نامتقارن را علیه یمن آغاز کرد که همچنان با وجود خسارتهای فجیعی که داشته است، ادامه دارد. نکته دیگر نیز در خصوص این ادعای تکرار شده حریری این است که حزب الله لبنان بخشی از دولت سعد حریری است و در این دولت شماری از وزارتخانه ها در اختیار اعضای افراد وابسته به حزب الله است.
سعد حریری در مصاحبه سخنان شب گذشته خود پذیرفت که استعفایش از نخست وزیری لبنان در چارچوب قانون انجام نشده و به زودی برای رعایت قانون و تقدیم استعفا به رئیس جمهوری به لبنان بازخواهد گشت. با این حال، حریری نه تنها مشخص نکرد که زمان بازگشتش کی خواهد بود به این سوال نیز پاسخ نداد که با وجود آگاهی از غیرقانونی بودن اعلام استعفا از ریاض، چرا این کار را انجام داد؟
مصاحبه شب گذشته سعد حریری آشکارا نشان داد که وی در ریاض از «هراس امنیتی» شدیدی رنج می برد و نگران این است که سرنوشتی که دهها شاهزاده و مقام کنونی و سابق سعودی طی روزهای اخیر شاهد هستند، در انتظار وی نیز باشد و نتواند به کشورش لبنان بازگردد. 110/135
نویسنده : سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید :
میشل عون: این مواضع، دیدگاه سعد حریری نیست
استعفاء و اقامت اجباری سعد حریری در عربستان از منظر حقوقی/تحلیل
اختصاصی/ ظریف: هیچ دلیلی در لبنان برای استعفای «سعد حریری» وجود نداشت + ویدئو
میشل عون: سخنان سعد الحریری بیاعتبار است