ایران پرس: کاظم غریب‌آبادی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، تحریم‌ها را بزرگترین جنایت علیه بشریت دانست و گفت: آمریکا ‌این تحریم‌های یکجانبه را علیه حدود ۲۵ کشور اعمال کرده که غیرقانونی است.

«کاظم غریب‌آبادی» دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران در نشست خبری با موضوع هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی و بزرگداشت شهدای هفتم تیر، اظهار کرد: وضع تحریم‌های یکجانبه ظالمانه غیرقانونی علیه مردم ایران یکی از جنایات آمریکاست و آمریکا گسترده‌ترین تحریم‌های ظالمانه را علیه مردم ایران وضع کرده است.

در دهه های اخیر، تحریم های اقتصادی به ابزاری مهم برای کشورهای قدرتمند و تحت فشار قرار دادن سایر کشورها در عرصه جهانی تبدیل شده است؛ تاکنون آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر اقتصادهای توسعه یافته، صدها نوبت تحریم اقتصادی علیه دیگر کشورها اعمال کرده اند.

این تحریم ها بیشتر به بهانه هایی همچون منع گسترش تسلیحات هسته ای و یا ترویج حقوق بشر وضع می شوند، اما همواره اهداف سیاسی و جاه طلبانه در پشت این تحریم ها قرار دارد. در سیاست خارجی آمریکا، موضوع تحریم های اقتصادی از مهمترین ابزارهای فشار برای همراهی سایر کشورها و گروه‌های به اصطلاح بدرفتار محسوب می شود، تاکید بر این ابزار در میان روسای جمهور آمریکا به حدی است که بسیاری از اندیشمندان در جهان، از تحریم‌های آمریکا به عنوان «سلاح اقتصادی» این کشور یاد کرده اند.

وودرو ویلسون، رییس جمهور سابق آمریکا گفته بود: «ملتی که تحریم شده است، در معرض تسلیم یا محاصره است؛ این چاره اقتصادی صلح آمیز ساکت و مرگبار را اعمال کنید و نیازی به نیروی نظامی نیست.»

این درحالی است که آثار ضدبشری تحریم ها بر مردم کشورهای تحت تحریم قابل انکار نیست؛ تحریم ها به عنوان یک سلاح اقتصادی می تواند آثار مخرب به اندازه یک جنگ به وجود آورد؛ «بو رام کن» پژوهشگر آمریکایی در این باره می گوید: «درگذشته، کشورها هم از نیروی نظامی و هم از تحریم‌های اقتصادی به‌عنوان ابزار فشار استفاده می‌کردند. تحریم، بدون ایجاد تلفات انسانی و بدون ایجاد حساسیت در افکار عمومی، می‌تواند هزینه های قابل ‌توجهی بر کشور تحمیل کند؛ لذا می‌توان گفت که این ابزار، در راستای ایجاد تغییر در رفتار کشورهدف، نسبت به جنگ ارجحیت دارد.»

تحقیقات «ماتیاس نوینکیرش» و «فلوریان نویمایر» پژوهشگران اقتصادی نیز درباره اثر تحریم ها بر کشورهای مختلف نشان می دهد تحریم ها موجب نابرابری درآمد، فقر و کاهش رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای هدف می شود. به عنوان مثال، تحریم های ایالات متحده آمریکا بین سال های 1991 - 2018، حدود 3.5 درصد فقر را در کشورهای هدف افزایش و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهای هدف را بیش از 2 درصد کاهش داده است.

جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب اسلامی در معرض تحریم های آمریکا قرار گرفته و در سال های اخیر این تحریم های یکجانبه تشدید شده است، به گونه ای که تجارت کشور تحت تأثیر قرار گرفته و بخشی از منابع مالی دولت ایران حذف و یا بلوکه شده و این موجب افزایش فقر، تورم و فشار اقتصادی بر مردم شده است.

از جمله آثار این تحریم ها، تاثیر مستقیم آن بر سلامت مردم است که باید آن را نقض فاحش حقوق بشر دانست؛ مقامات جمهوری اسلامی ایران و حتی کارشناسان سازمان ملل متحد نیز بارها درباره تاثیر تحریم های یکجانبه و غیر قانونی آمریکا بر سلامت مردم و از جمله بیماران در ایران هشدار داده و تاکید کرده اند که این تحریم ها باعث مرگ روزانه مبتلایان به بیماری های خاص می شود.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران هم با بیان اینکه به گفته حقوقدانان برجسته باید به تحریم‌ها به مثابه یک سلاح جنگی نگاه کرد گفته است، در تحریم‌ها نه تنها جان تعداد بیشتری گرفته می‌شود بلکه در حوزه‌های مختلف نیز آسیب‌های فراوان وارد می‌شود.

نویسنده: عقیقی

116