شینزو آبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ولادیمیر پوتین در مسکو اظهار امیدواری کرد موافقتنامه صلح بین روسیه و ژاپن در دوره کنونی امضاء شود.
دولت ژاپن سال 2018 را سال تقویت روابط میان مسکو و توکیو نامگذاری کرده و امیدوار است با امضای موافقتنامه صلح اختلافات دو طرف بخصوص در مورد جزایر کوریل که در ژاپن جزایر شمالی نامیده میشود حل شود.
جزایر کوریل جنوبی شامل استوروپ، کوناشیر، شیکوتان و هابومای در پایان جنگ دوم جهانی به تصرف شوروی در آمد و مسکو انرا بخشی از قلمرو خود می داند.
این چهار جزیره با توجه به موقعیت جغرافیایی ممتاز و قرار گرفتن میان دریای آختسک و اقیانوس آرام که آنها را به دروازه ورود به این اقیانوس برای ناوگان روسیه تبدیل کرده است، برای مسکو اهمیت حیاتی دارد.
علاوه براین؛ وجود منابع غنی انرژی و منابع دریایی به ارزش میلیاردها دلار در آبهای جزایر کوریل، مساله آن را در معادلات سیاسی میان مسکو و توکیو پیچیدهتر کرده و بر تلاشهای ژاپن برای به دست آوردن آن افزوده است.
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن امیدوار است اختلافات این کشور با روسیه در مورد جزایر شمالی در دوره نخست وزیری وی حل شود تا بتوانند پیمان صلح میان خود را امضاء کنند.
اما ولادیمیر پوتین خواستار تحمل و خویشتنداری آبه و ادامه جست وجوی راه حلی شد که در راستای منافع روسیه و ژاپن باشد و از طرف ملتهای دو کشور پذیرفته شود.
والری کیستانوف کارشناس مسائل سیاسی معتقد است با توجه به حضور ناوهای کشورهای مختلف و از جمله امریکا در منطقه شرایط امنیتی تحریکآمیز است و موضوع مالکیت جزایر کوریل نیز همچنان مانع اصلی سر راه امضای قرارداد صلح میان روسیه و ژاپن است که میان دو کشور فاصله انداخته است و آنها باید هرچه سریعتر آن را حل کنند.
دولت توکیو اخیرا پیشنهاداتی درمورد سرمایهگذاری مشترک در جزایر کوریل با روسیه را مطرح کرد اما اقدام روسیه در استقرار پایگاههای نظامی در این جزایر موجب خشم ژاپن شد.
این کشور میکوشد از نیاز روسیه به سرمایه و تکنولوژیهای پیشرفته برای ترغیب آن به یافتن راه حلی در این زمینه استفاده کند. این در حالی است که تکیه اصلی مسکو بر مشارکت ژاپن در طرحهای اقتصادی این منطقه با محوریت نفت و گاز است که چندان مطلوب توکیو نیست.
جفری کینگستون کارشناس امور آسیا معتقد است درحال حاضر این امکان برای ژاپن وجود دارد که روابط و همکاریهای خود را با شرق دور توسعه دهد. برای روسیه نیز مطمئنا همکاری با شرکتهای ژاپنی معاملهای بسیار سودآور خواهد بود. این یک بازی برد – برد برای هر دو طرف است.
در هر حال؛ ژاپن توسعه روابط با روسیه را تضعیف موقعیت چین در منطقه میداند و در همان حال با توجه به فشارهای غرب بر روسیه، این کشور نیز توسعه روابط با ژاپن را تکمیل سیاست نگاه به شرق خود میداند. از اینرو؛ توکیو و مسکو به گونهای نیازمند حل اختلافات خود بویژه در زمینه جزایر کوریل هستند اما پیدا کردن راه حلی که مالکیت انها را برای روسیه حفظ کند، کاری دشوار است که چشمانداز حل آن را غیرممکن میکند. 120 /140
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
زاخارووا: استقرار سامانه دفاع موشکی آمریکا در ژاپن به روابط مسکو- توکیو لطمه می زند
تاکید «پوتین» و «آبه» بر گسترش همکاریهای مسکو- توکیو
امیدواری نخست وزیر ژاپن به حل اختلافات توکیو - مسکو/ تحلیل