ایران پرس: «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی در گفت وگو با خبرگزاری آلمان توافق رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی را مثبت ارزیابی و آن را موجب صلح در منطقه عنوان کرده است.

توافق آبراهام سپتامبر 2020 میان رژیم صهیونیستی و امارات و بحرین امضا شد. در همان زمان این دیدگاه وجود داشت که امارات و به خصوص بحرین با چراغ سبز عربستان سعودی و حمایت این کشور به سمت عادی سازی روابط با رژیم صهونیستی حرکت کرده است.

خبرهایی نیز مبنی بر اینکه عربستان سعودی به توافق آبراهام خواهد پیوست و به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی روی خواهد آورد، در همان زمان وجود داشت. با این حال عربستان سعودی تاکنون از عادی سازی علنی روابط با رژیم صهیونیستی خودداری کرد.

دلایل مختلفی در خصوص این موضوع می توان مطرح کرد:

اولین دلیل این بود که عربستان سعودی مدعی است حامی کشورهای عربی دارای اکثریت جمعیت اهل سنت در جهان عرب است. توافق آبراهام در تضاد آشکار با منافع کشور فلسطین و کاملا در راستای منافع رژیم صهیونیستی قرار دارد. بنابراین عربستان سعودی نگران این بود که جایگاه خود را در جهان عرب با پیوستن به توافق آبراهام از دست دهد.

دلیل دیگر این بود که در درون عربستان سعودی در خصوص عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اجماع وجود نداشت. برخی خبرها حاکی از این بود که میان ملک سلمان پادشاه عربستان و محمد بن سلمان ولیعهد این کشور در خصوص عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اختلاف جدی وجود دارد. در حالی که محمد بن سلمان از حامیان پیوستن به توافق آبراهام است ملک سلمان با این موضوع مخالفت می کند و بنابراین تاکنون عربستان سعودی به توافق آبراهام نپیوسته است.

موضوع مهمی که وجود دارد این است که اگرچه عربستان سعودی تاکنون به توافق آبراهام نپیوسته، اما شاهد تغییراتی آشکار در روابط این کشور با رژیم صهیونیستی به خصوص در یک سال گذشته بودیم.

از جمله این تغییرات این بود که عربستان سعودی آسمان خود را به روی هواپیماهای اسرائیلی گشود تا هواپیماهای اسرائیلی که به سمت بحرین و امارات حرکت می کنند از آسمان عربستان عبور کنند و رژیم صهیونیستی این را به عنوان یک دستاورد می داند.

با گذشت حدود یک سال و نیم از توافق آبراهام اکنون فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی مدعی است که این توافق به صلح و امنیت بیشتر در منطقه منجر شد. این در حالی است که از زمان امضای این توافق میزان ناآرامی و میزان خشونت در روابط میان رژیم صهیونیستی و فلسطینی‌ها افزایش پیدا کرد.

یکی از نشانه‌های خشونت گسترده جنگ می 2021 میان رژیم صهیونیستی و گروه‌های فلسطینی است که تلفات انسانی و همچنین خسارت‌های اقتصادی زیادی برای فلسطینی‌ها در پی داشته است. علاوه بر این در یک سال و نیم گذشته شاهد این هستیم که رژیم صهیونیستی با تداوم مصادره زمین‌های فلسطینی‌ها بر خشونت‌های همیشگی خود علیه مردم فلسطین افزوده است.

نکته مهمی که در اظهارات وزیر خارجه عربستان سعودی در گفت وگو با خبرگزاری آلمان دیده می‌شود این است که فیصل بن فرحان همزمان با حمایت از عادی سازی روابط با اسرائیل عنوان می کند که بدون حل مشکل فلسطین نیز صلح امکان پذیر نخواهد بود. به عبارتی دیگر این اظهار نظر فیصل بن فرحان نشان می دهد که عربستان سعودی تصمیم خود را برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی گرفته، اما همچنان نگران این است که مسئله فلسطین با توجه به جایگاهی که در جهان اسلام و به طور خاص در جهان عرب دارد، سبب تضعیف موقعیت این کشور شود.

بنابراین به نظر می‌رسد عربستان سعودی همچنان به روش‌های زیرزمینی و مخفیانه برای گسترش روابط با رژیم صهونیستی ادامه می‌دهد که به نوعی همان پیوستن به توافق عادی‌سازی روابط با این رژیم است، اما از علنی کردن این موضوع به خاطر تبعات منطقه‌ای که بر موقعیت عربستان سعودی خواهد داشت، خودداری می‌کند.

نویسنده: سيدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

تفاوت‌های توافق آبراهام با کمپ دیوید و وادی عربه