ایران پرس - روابط روسیه و ونزوئلا از دهه 2000 میلادی و با روی کار آمدن هوگو چاوز رئیس جمهور فقید این کشور گسترش قابل ملاحظه ای پیدا کرد.این روابط با توجه به وجود دشمن و رقیب مشترک یعنی آمریکا در ابعاد مختلف سیاسی ، اقتصادی ، نظامی و انرژی توسعه یافته است.

در این راستا، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه روز چهارشنبه در دیدار «نیکلاس مادورو»، رئیس جمهوری ونزوئلا در مسکو، بر حمایت روسیه از کاراکاس تاکید کرد. پوتین در این دیدار با بیان اینکه روسیه از شرایط سخت ونزوئلا آگاه است خاطرنشان کرد که از تلاش های مادورو برای رسیدن به اجماع در جامعه ونزوئلا و همه اقداماتی که وی برای عادی سازی روابط با مخالفان انجام می دهد حمایت می کند.

رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد: مسکو هر اقدام تروریستی و هرتلاشی برای توسل به زور به منظور تغییر اوضاع در ونزوئلا را محکوم می کند. تاکید پوتین بر مخالفت مسکو با اقدامات مخرب در ونزوئلا با توجه به تلاش اپوزیسیون داخلی و دولتهای خارجی به ویژه آمریکا برای تضعیف دولت چپگرای ونزوئلا  و در نهایت سرنگونی آن صورت گرفته است.

با توجه به تجارب تلخ روسها از وقوع انقلاب های رنگین در کشورهای همسود، اکنون آنها نگران تلاش مشابهی درباره ونزوئلا به عنوان یکی از کشورهای نفت خیز و مهم آمریکای لاتین هستند. این نگرانی بویژه با توجه به روابط گسترده سیاسی ، نظامی و انرژی مسکو  و کاراکاس و هراس مقامات ارشد کرملین در باره از دست دادن یک متحد مهم روسیه در آمریکای لاتین معنا پیدا می کند.

از سوی دیگر برای آمریکا، ادامه بقای دولتی که مخالف سیاست های سلطه گرانه واشنگتن است غیر قابل تحمل بوده و به همین دلیل در دو دهه اخیر تمام تلاش خود را برای حمایت از مخالفان داخلی و سرنگونی دولت ونزوئلا انجام داده است. با توجه به رقابت روسیه و آمریکا در عرصه بین المللی طبیعتا مسکو از دولتهایی مانند ونزوئلا که خط مشی مستقل داشته و در مقابل سلطه گری آمریکا مقاومت می کنند حمایت می کند. از سوی دیگر کاراکاس نیز در راستای یافتن متحدان بین المللی برای مقابله با توطئه ها و فشارهای واشنگتن، توجه خاصی به روسیه دارد. در این راستا «مادورو» روسیه را متحد سیاسی مهم کاراکاس برشمرد و گفت: ونزوئلا خواستار گسترش روابط دو کشور در همه زمینه ها به ویژه اقتصادی است.

توسعه روابط روسیه و ونزوئلا در ابعاد مختلفی صورت گرفته و دو کشور در زمینه سیاسی ،اقتصادی، انرژی، نظامی و تسلیحاتی روابط گسترده ای دارند. روسیه نیز از گسترش روابط با ونزوئلا در چارچوب راهبرد جدید خود موسوم به نگاه به شرق استقبال می کند. در واقع در مقطع کنونی که بدلیل اختلاف روسیه و غرب بر سر اوکراین ، غربی ها بویژه آمریکاییها سیاست اعمال فشار بر روسیه را در پیش گرفته و بر طبل تحریم ها علیه روسیه می کوبند، مسکو سیاست تلافی و واکنش متقابل را در پیش گرفته و تلاش می کند که  مناطق جایگزین بجای اتحادیه اروپا و آمریکا را در روابط تجاری ، صنعتی و انرژی خود بیابد و به توسعه روابط با کشورهای دیگر بپردازد.

در این میان آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا از امکانات و پتانسیل قابل توجهی هم برای تامین واردات روسیه بویژه موادغذایی و هم برای سرمایه گذاری روس ها برخوردار است. بدین لحاظ روابط مسکو و کاراکاس در ابعاد مختلف توسعه یافته و دیدار های سران و مقامات ارشد دو کشور نیز در چارچوب گسترش هر چه بیشتر این روابط انجام می شود. 114/112

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

بیشتر بخوانید:

گزارش: اهداف سفر رئیس جمهور ونزوئلا به مسکو

تداوم دشمنی آمریکا با دولت و ملت ونزوئلا