سوریه از روزها، ماهها و سالهای سخت درگیر بودن با تروریستها فاصله گرفته است. میتوان گفت حدود چهار سالی است که صحنه میدانی سوریه دچار تغییر شده و تروریستها در مقابل نظام سوریه در موضع ضعف قرار گرفتهاند و حدود 95 درصد از جغرافیای این کشور تحت کنترل نظام دمشق قرار دارد.
با این حال، این به معنای امنیت کامل در سوریه مانند قبل از سال 2011 نیست چرا که برخی گروههای تروریستی همچنان در حدود پنج درصد از جغرافیای این کشور تسلط دارند و از سوی دیگر در مناطق پاکسازی شده نیز بازماندگان گروههای تروریستی حضور دارند.
در عین حال، آمریکا و ترکیه نیز به خصوص در مناطق شمالی سوریه حضور داشته و از شبهنظامیان حمایت میکنند و این شبهنظامیان نیز بخشی از ناامنی در سوریه را شکل میدهند. به همین دلیل، هنوز هم حملههای تروریستی بخشی از صحنه میدانی و اجتماعی سوریه است که از میان غیرنظامیان و نظامیان این کشور قربانی میگیرد.
رقه یکی از مناطقی است که در گذشته گروه تروریستی داعش تمرکز زیادی بر آن داشته و حتی پایتخت خودخوانده داعش معرفی شده بود. در واقع، رقه نخستین منطقهای بود که پس از آغاز جنگ علیه سوریه، در 4 مارس 2013 به اشغال گروههای مسلح و تروریستی درآمد. پس از آن داعش چندین بار به رقه حمله ور شد و سرانجام آن را در تاریخ 14 ژانویه سال 2014، به طور کامل اشغال کرد.
اهمیت ژئوپلیتیک رقه به لحاظ کشاورزی، منابع آبی و همچنین نزدیکی با عراق سبب اهمیت این استان شد. بر همین اساس نیز نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) برای بازپسگیری آن از اشغال داعش تلاش بسیاری انجام داده و نهایتاً در 17 اکتبر 2017 به دنبال یک نبرد طولانی که شاهد ویرانی گستردهای در شهر بود، موفق به بازپسگیری آن از داعش شدند.
با این حال، رقه از جمله مناطقی است که به دلیل بافت سیاسی و امنیتی آن همواره شاهد تحرکات تروریستها است. کنترل بخش زیادی از این استان رقه در اختیار شبهنظامیان قسد است که تحت حمایت آمریکا قرار دارند. به همین دلیل ناکارآمدیهایی در تأمین امنیت این استان دیده میشود.
هنوز عناصر داعش در بخشهایی از استان رقه و همچنین در زندان شهر رقه حضور دارند.
در همین راستا، زندان مرکزی رقه که تحت کنترل شبهنظامیان قسد است بامداد دیروز 19 ژوئن مورد حمله قرار گرفت و تعدادی از زندانیان موفق به فرار شدند. در بین زندانیان فراری چند تن از عناصر داعش نیز حضور داشتند. تنها یک روز پس از فرار داعشیها از زندان رقه، در این شهر به اتوبوس حامل نظامیان و غیرنظامیان سوریه حمله شده و 13 نفر کشته شدند.
نکته مهم این است که آمریکا و شبهنظامیان کرد مانع از حضور ارتش سوریه در رقه هستند. این در حالی است که تاکنون بارها مردم این منطقه با برگزاری تظاهرات، ضمن ابراز خشم از اقدامهای شبهنظامیان کرد و نظامیان آمریکا، خواستار ورود ارتش سوریه به این مناطق از جمله به رقه شدند. حضور ارتش سوریه در این مناطق میتواند به امنیت بیشتر و مبارزه آنها با تروریستها شود.
نویسنده: سيد رضی عمادی
117