به گزارش ایران پرس به نقل از روزنامه فرانسوی لوموند، بنژامن ابتانBenjamin Abtan رئیس جنبش آنارشیست های اروپا، برنار کوشنر Bernard Kouchner وزیر امور خارجه فرانسه و چند تن دیگر از شخصیت های سیاسی و شخصیت های جامعه مدنی فرانسه، در نامه ای سرگشاده از مصونیت عاملان نسل کشی رواندا در خاک اروپا انتقاد کردند.
در این نامه آمده است: ده ها تن از عاملان اصلی نسل کشی رواندا در اروپا به ویژه در فرانسه زندگی می کنند و معمولا بی هیچ هراسی از قانون در مصونیت کامل قرار دارند. آن ها در جریان نسل کشی توتسی های رواندا در سال 1994، فقط مسئول غارتگری ها، شکنجه، تجاوزات و قتل عام نبودند، بلکه طراحان و برنامه ریزان این نسل کشی بوده و برای تحقق این برنامه نیرو جذب کرده بودند.
این افراد عاملان اصلی نسل کشی توتسی ها بودند. این در حالی است که عده شماری از عاملان نسل کشی ساکن در اروپا، تحت تعقیب بین المللی هستند و برخی دیگر در دادگاه به طور غیابی محاکمه شده و احکام سنگینی علیه آن ها صادر شده است.
حضور شمار زیادی از عاملان نسل کشی رواندا در خاک فرانسه اتفاقی نیست. آن ها که عاملان کشتار حدود یک میلیون توتسی هستند، توسط ارتش فرانسه از رواندا خارج شده اند. این اقدام ارتش نتیجه روابط دولت های راست و چپ فرانسه؛ پیش از وقوع نسل کشی، در زمان کشتار توتسی ها و حتی بعد از آن بوده است.
مصونیتی که عاملان نسل کشی رواندا و همدستان شان از آن برخوردارند، اصلی ترین مانع بر سر راه اجرای عدالت و مایه تداوم رنج بازماندگان نسل کشی است.
درخواست ما روشن است: پایان دادن به مصونیت عاملان نسل کشی و همدستان شان.
نسلکشی رواندا در سال ۱۹۹۴ به دنبال سقوط هواپیمای حامل «ژووِنال آبیاریمانا» (Juvénal Habyarimana) رئیس جمهور وقت رواندا در نزدیکی کیگالی پایتخت این کشور به وقوع پیوست. «قوم هوتو» این عمل را به «قوم توتسی» نسبت داد.
همین امر در کشوری بیحکومت مرکزی، آغاز درگیریهای شدید میان این دو قوم شد. در جریان نسلکشی سال ۱۹۹۴ روآندا که از آن تحت عنوان تاریکترین فاجعه انسانی نیم قرن گذشته یاد میشود، علاوه بر کشتهشدن ۸۰۰ هزار مرد، زن و کودک، به ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار زن تجاوز جنسی شد.130/111