محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان گفت: این کشور در حال خروج از انزوای جغرافیایی است و دیگر به بندرها و مرزهای هیچ کشوری وابسته نخواهد بود.

وی در مراسم یادبود "هفته شهدا"در کابل افزود: کسانی که تصور می کنند افغانستان به بنادر آنها وابسته است باید بدانند که این کشور در حال خروج از انزوای جغرافیایی است.

اشرف غنی پیشتر هم در دیدار"اوون جنکینز" نماینده ویژه انگلیس در امور افغانستان و پاکستان در پاسخ به بسته شدن بندر"واگه" پاکستان به روی صادرات و واردات بازرگانان افغان هشدار داد، مسیر ترانزیت پاکستان به کشورهای آسیای مرکزی را می‌بندد.

این مواضع رئیس جمهوری افغانستان بهدنبال گشایش در مسیرهای ارتباطی این کشور با دیگر کشورها برای صادرات و واردات است.

افغانستان محصور در خشکی است و به دریای آزاد راه ندارد، به همین دلیل در سال های اخیر تلاش کرده است راههای جایگزین برای تسهیل در تجارت خارجی خود پیدا کند.

این تلاش های افغانستان پس از تشدید تنش های سیاسی، امنیتی و مرزی با پاکستان افزایش یافته و کابل درصدد است وابستگی خود به مرزهای زمینی و دریایی پاکستان برای ورود و خروج کالا را کاهش دهد.

پاکستان، راه اصلی ورود کالا به افغانستان است و بیش از نیمی از نیازهای افغان ها یا از خود پاکستان تامین و یا از طریق آن وارد افغانستان می‌شود.

از نظر مقامات کابل، پاکستان ازاین شرایط برای اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی بر افغانستان استفاده می کند.

به همین دلیل مردم و محافل اقتصادی و رسانه ای افغانستان از امضای توافقنامه همکاری سه جانبه میان کابل، دهلی نو و تهران برای توسعه بندر چابهار ایران استقبال کردند و آن را برای توسعه تجاری کشورشان مهم می دانند.

البته ایران و افغانستان، قبلا قرارداد همکاری دو جانبه تجاری در بندر چابهار را هم برای گسترش همکاری ها امضاء کرده اند.

اهمیت بندر چابهار ایران برای رونق درتجارت خارجی افغانستان به این دلیل است که چابهار بندری بین المللی و متصل به آب های آزاد و یکی از راه های کم هزینه و مورد اطمینان ترانزیت کالا برای افغانستان است.

نزدیک بودن بندر چابهار در مقایسه با بندر کراچی در پاکستان برای انتقال کالاهای تجار افغانستان دیگر موضوع قابل توجه در این خصوص است.

فاصله میان زرنج مرکز استان نیمروز افغانستان تا بندر چابهار در حدود 700 کیلومتر است، در حالی که از کراچی تا تورخم و جلال آباد در استان ننگرهار بیش از 1000 کیلومتر فاصله است.

نزدیک بودن چابهار به افغانستان یکی از امتیازهایی است که می تواند برای بازرگانان این کشور انگیزه ایجاد کند.

البته از بین گزینه های موجود برای تنوع سازی در مسیرهای ارتباط تجاری افغانستان با جهان خارج، استفاده از مسیر ریلی هم مورد توجه دولت کابل است.

چندی پیش، با ورود قطار حامل کالاهای بازرگانان افغانستان از چین به شمال افغانستان و همچنین اتصال خط آهن ایران به افغانستان، تحولی برای رونق تجارت ریلی این کشور با دیگر کشورها و هم ظرفیتی جدید برای کابل با هدف خروج از انزوای جغرافیایی ارزیابی شد.