تحلیل؛

ایران پرس: بیانیه وزارت امورخارجه سوریه علیه حضور نامشروع امریکا و مزدوران تحت امر آن در شرق سوریه گامی در راستای اعاده حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سرویه است که می تواند به بهبود روابط سوریه و ترکیه نیز کمک کند.

دولت سوریه بار دیگر خواستار خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی از خاک خود و احترام به اراده سوری‌هایی شد که حضور شبه‌نظامیان دست‌نشانده آمریکا را نمی‌پذیرند.

وزارت خارجه سوریه در بیانیه‌ای با اشاره به حملات «قسد» با حمایت نیروهای اشغالگر آمریکا در «دیرالزور» و «الحسکه»، خواستار خروج فوری آمریکا از خاک آن کشورشد. ازسوی دیگر وزارت دفاع سوریه در بیانیه‌ای اعلام کرد: مقرهای شبه نظامیان را در روستاهای «تدیل» و «کفرعمه» واقع در غرب حلب مورد هدف قرار داده و یگان‌های ارتش که در حومه ادلب فعالیت می کردند توانستند پنج پهپاد گروه‌های مسلح را سرنگون و منهدم کنند.

این اقدامات در شرایطی صورت گرفت که از یک سو گروه موسوم به «سپاه وعده صادق» (فیلق الوعد الصادق) وابسته به «مقاومت اسلامی عراق» از ورود ۲۰۰۰ سرباز به پایگاه‌های آمریکایی در عراق و سوریه به منظور آمادگی برای مقابله با حملات علیه منافع و مواضع واشنگتن خبر داد و از دیگر سو همزمان با تشدید تنش های منطقه ای در پی اقدامات تروریستی اخیر رژیم اسرائیل، پایگاه ها و مواضع نیروهای وابسته به آمریکا در استان "دیرالزور" در شرق سوریه زیر ضربه و در مواردی با محاصره قبائل عشایری حامی دولت سوریه، روبرو شده است.

شهر دیرالزور در کرانه رود فرات، مرکز استانی به همین نام است که هفتمین شهر بزرگ سوریه محسوب می شود. این شهر پیش از آغاز اجرای پروژه براندازی در سوریه، بزرگ ترین شهر مناطق شمال شرق سوریه محسوب می شد.طی روزهای گذشته نیروهای عشایر عرب سوری بعد از درگیریهایی با عناصر وابسته به آمریکا در استان دیرالزور، مناطقی را به کنترل خود درآورده و تعدادی از این عناصر را به اسارت گرفته اند و به سرعت در حال پیشروی به سمت میادین نفتی و گازی العمر و کونیکو تحت اشغال آمریکا هستند.

پس از حملات نیروهای عشایر، شبه نظامیان موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) ضمن بستن تمام گذرگاه‌ها و خروجی‌های خارجی که شهرها و مناطق استان الحسکه را به یکدیگر مرتبط می کند، در تمامی مناطق تحت کنترل خود در حومه شرقی و غربی دیرالزور، منع رفت و آمد کامل اعمال کردند.

از زمان آغاز درگیری در سال ۲۰۱۱، برخی کشورهای غربی و در راس آن امریکا برنامه سیاسی خود را در سوریه از طریق راه حل‌های نظامی دنبال کرده‌اند. آنها با نادیده انگاشتن اصول اساسی منشور سازمان ملل متحد، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض و از گروه‌های تروریستی و جدایی طلب حمایت کرده‌اند.

آنها در این راستا به اقداماتی مانند سیاسی کردن کمک‌های بشردوستانه، ممانعت از بازگشت آوارگان و بی‌جاشدگان و به‌ویژه اعمال تحریم‌های یکجانبه دست زده و از این طریق موجب تطویل بحران شده اند.برخی تحرکات بقایای داعش در استان‌های دیرالزور، حمص و رقه سوریه و همچنین موضوع ادلب، به عنوان اصلی‌ترین بهانه‌های ادامه حضور آمریکا در سوریه مطرح شده‌اند اما دلایل و شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد داعش و گروه های تکفیری ساخته و پرداخته امریکا و دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی است. تأمین امنیت رژیم صهیونیستی مهم‌ترین دلیل حضور نظامیان اشغالگر آمریکایی در سوریه تأمین و حمایت از امنیت رژیم موقت صهیونیستی است. تقریباً تمامی مقامات واشنگتن به ویژه رؤسای جمهور این کشور به دستور لابی صهیونیسم در سوریه حضور دارند.

همچنین ادامه حضور در سوریه به خودی خود یک رانت مالی عظیم برای برخی از مقامات پنتاگون و پیمانکاران شریک نهادهای دفاعی و امنیتی آمریکا به وجود آورده و سالانه، میلیون‌ها دلار درآمد پیدا و پنهان عاید آنها می‌شود.

کاروان‌های آمریکایی تقریبا هر روز از گذرگاه‌های مرزی غیر رسمی عراق با سوریه یعنی همان منطقه شرق فرات که تحت کنترل آمریکا و هم‌پیمانانش در این منطقه قرار دارد، عبور می‌کنند، این کاروان‌ها شامل ده‌ها تانکر حامل نفت سرقتی سوریه به مقصد کردستان عراق است که به گفته برخی طرف‌های سیاسی بخشی از درآمد آن برای حمایت از تروریسم و ادامه عملیات‌های جنایتکارانه آن در عراق و سوریه هزینه می‌شود.

پیشتردولت سوریه ضمن هشدار درباره استمرار سرقت نفت این کشور توسط اشغالگران آمریکایی تاکید کرده بود، هدف اصلی از این سرقت‌ها گرسنه نگه داشتن ملت سوریه و نابودی اقتصادی این کشور و حق شهروندان آن برای استفاده از نفت خود است. بدون شک، یکی از مهمترین پیامدهای منفی حضور آمریکا در سوریه، اشغال مناطق استراتژیک سوریه و تداوم تاراج منابع نفتی این کشور توسط متحدان واشنگتن است. بنابراین، خروج آمریکا از سوریه می‌تواند موجب شود تا دولت دمشق کنترل ثروت‌ها ومنابع خود را در دست گرفته و از بحران اقتصادی خارج شود.

در عین حال شبه نظامیان کُرد با نام «قسد» یا «نیروهای سوریه دموکراتیک» شناخته می‌شوند، حاکمیت سیاسی دولت مرکزی را در شمال سوریه مختل کرده‌اند و رفتن آمریکا می‌تواند شکست آنان و بازگشت نیروهای دولت اسد به کل مناطق شمالی را میسر کند که این می تواند زمینه را برای خروج نیروهای ترکیه از شمال سوریه را نیز فراهم کند و بدین ترتیب روند آشتی دمشق – آنکارا را تسریع کند.

نویسنده: کاظم زاده