«زید رعد الحسین» کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت: بهتر است «آنگ سان سوچی» برنده جایزه صلح نوبل به جای توجیه جنایات ارتش میانمار مجددا به بازگشت به حبس خانگی فکر کند.
«سیف الدین عبدالله» وزیرامورخارجه مالزی، با انتشار بیانیه ای اجرای عدالت درباره عاملان نسل کشی مسلمانان روهینگیایی را در میانمار خواستار شد.
این درخواست ها پس از آن مطرح شد که کمیته تحقیق سازمان ملل در گزارش اخیرش ارتش میانمار را عامل اصلی کشتار، آزار و شکنجه مسلمانان روهینگیا معرفی و خواهان محاکمه فرمانده کل و 4 تن دیگر از فرماندهان ارشد ارتش این کشور شد.
اما «سوچی» مشاور عالی دولت میانمار و وزیر امور خارجه این کشور با رد این گزارش سازمان ملل با محاکمه قضایی فرماندهان ارتش میانمار با توجیهات عوام فریبانه مخالفت کرد.
25 اوت سالروزآغاز مجدد نسل کشی مسلمانان روهینگیا از سوی ارتش میانمار به منظور تکمیل آن است. کشتار مسلمانان روهینگیا از دهه 60 میلادی آغاز شد و ارتش میانمار در سایه سکوت مجامع جهانی به خصوص موضع منفعلانه سازمان ملل، در یک سال گذشته آن را تکمیل کرد به گونه ای که درحملات ارتش میانمار به مسلمانان روهینگیا در استان «راخین» واقع در غرب این کشور، دهها هزارتن کشته، مجروح و حدود یک میلیون نفر نیز از خانه و کاشانه خود آواره شدند.
این جنایات سازمان یافته درحالی در میانمار همچنان ادامه دارد که موضوع حقوق بشر یکی از شعارهای عوام فریبانه قدرتهای بزرگ و نهادهای بین المللی برای دخالت در امور داخلی کشورها است.
«فرانسیس وِید» تحلیلگر مسایل سیاسی، مسلمانان روهینگیا قربانی جنایات نیروهای دولتی میانمار می شوند و محافل جهانی انتظار داشتند «سوچی» که خود سالها در حبس خانگی قرار داشت و طعم فشارهای مختلف را چشیده است برای حل اساسی بحران مسلمانان روهینگیا اقدام کند.
از دیدگاه محافل سیاسی گزارش اخیر کمیته تحقیق سازمان ملل که فرماندهان ارتش میانمار را در جنایت ضد مسلمانان روهینگیا مقصر شناخته است فرصت مناسبی را فراهم می کند، تا این سازمان در راستای اهداف صلح طلبانه اش موضوع محاکمه عاملان این جنایت را پی گیری نماید و صرفا در حد یک گزارش باقی نماند.
تظاهرات اخیر آوارگان مسلمان روهینگیا در اردوگاه کاکس بازار بنگلادش و اعتراض شدید به وضعیت زیستیشان نشان داد که سازمان ملل تاکنون اقدامی در جهت حل مشکلات آنان انجام نداده است.
«آداما دیئگنگ»، مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور پیشگیری از نسلکشی «نقضهای حقوق بشرعلیه مسلمانان روهینگیا توسط ارتش میانمار بسیار دهشتناک است.»
گزارش های سازمان ملل به منزله تایید اتهامات مطرح شده علیه دولت و ارتش میانمار ضد مسلمانان روهینگیا است.
درحالی که مجامع جهانی خواهان رسیدگی فوری و قضایی به جنایات ارتش میانمار ضد مسلمانان روهینگیا در این کشور هستند تعلل سازمان ملل در ارجاع پرونده به نهادهای قضایی بین المللی برای محاکمه فرماندهان ارتش میانمار توجیهی ندارد.
مسلمانان میانمار انتظار دارند سازمان ملل برای گزارش اخیر خود درباره وضعیت مسلمانان روهینگیا ارزش قایل شود و از آن به عنوان مدرکی قوی و محکم برای محاکمه فرماندهان جنایت کار ارتش میانمار استفاده کند.139/112
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
فریاد عدالتخواهی آوارگان مسلمان روهینگیایی در بنگلادش
درخواست پنج کشور آسیایی برای رسیدگی بهجنایت ضد روهینگیاییها
توافق میانمار و بنگلادش برای بازگشت آوارگان روهینگیایی
شورای امنیت: میانمار برای بازگشت آوارگان روهینگیایی بیشتر تلاش کند