"رابرت فیکو"، نخست وزیر اسلواکی روز دوشنبه از سران کشورهای اروپایی خواست، برگزاری همه پرسی درباره مسائل داخلی را که اتحادیه اروپا و منطقه یورو را تهدید می کند، متوقف کنند.

فیکو با انتقاد از همه پرسی ترک اتحادیه اروپا در بریتانیا (برگزیت) و برخی تلاش ها برای تکرار این مساله در سایر کشورهای اروپایی، از سران اروپایی خواست، ماجراجویی هایی مانند همه پرسی های بریتانیا و ایتالیا درباره مسائل داخلی را کنار بگذارند.

مردم بریتانیا در اواخر ژوئن 2016 در یک همه پرسی به ترک اتحادیه اروپا رای دادند و مردم ایتالیا در همه پرسی دسامبر2016 با طرح اصلاح قانون اساسی مخالفت کردند.

به نظر می رسد، نگرانی نخست وزیر اسلواکی که تا 31 دسامبر 2016 ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را عهده دار بود، به دغدغه مشترکی بین همه سران اروپایی  اشاره دارد که نگران افزایش و گسترش اقدامات و تحرکات واگرایانه در سطح کشورهای اتحادیه اروپا و در نهایت فروپاشی یکی از بزرگترین نهاد های منطقه ای جهان هستند.

این مساله به ویژه با تقویت قابل توجه موقعیت احزاب راست گرای افراطی در کشورهای اروپایی تشدید شده است.

راست گراهای افراطی در پی جدایی از اتحادیه اروپا 

در حال حاضر احزاب و گروه های راست گرای افراطی در فرانسه، هلند، ایتالیا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی، درخواست کرده اند که همه پرسی هایی درباره عضویت این کشورها در اتحادیه اروپا یا ادامه استفاده از پول واحد اروپایی(یورو) و باقی ماندن در منطقه یورو  برگزار شود.

نگرانی درباره آینده متزلزل اتحادیه اروپا به ویژه با توجه به نگرش شهروندان اروپایی درباره آینده این نهاد اروپایی معنا پیدا می کند.

کما اینکه نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می دهد که اکثر شهروندان اروپایی، اتحادیه اروپا را در مسیر فروپاشی می دانند.

اکثریت مردم بریتانیا، فرانسه،  آلمان و چهار کشور اسکاندیناوی اظهار داشته اند که درباره آینده اتحادیه اروپا "بسیار" بدبین هستند.

مردم فرانسه و نروژ،  به ترتیب با 60 و 64 درصد بیشترین بدبینی را نسبت به اتحادیه اروپا دارند. همچنین اکثریت مردم این کشورها گفته اند که به گمان آنان بریتانیا آخرین کشوری نیست که اتحادیه اروپا را ترک می کند.

این مساله نشان می دهد که چاره اندیشی فوری برای جلوگیری از تداوم فرایند کنونی که متضمن از هم گسیختگی و افزایش شکاف  واختلافات بین کشورهای اروپایی بر سر مسائل مختلف از جمله مساله پناهجویان، نحوه برخورد با معضلات اقتصادی و از همه مهمتر آینده پیمان های اروپایی مانند پیمان شنگن که ضامن رفت وآمد آزادانه در کشورهای اروپایی است، بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است.

افزایش نگرانی از پیامدهای برگزیت

در عین حال به نظر می رسد که این روند واگرایانه که مهمترین نمود آن رای مثبت به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بود، تاثیرات منفی و دامنه داری بر اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن خواهد گذاشت.

در این زمینه نتایج تحقیقی که توسط موسسه "یورپین بیزنس اواردز"(European Business Awards ) با نظر خواهی از 700 رئیس شرکت و کارفرما اروپایی انجام گرفته است نشان می دهد که آنها از پیامدهای اقتصادی و مالی خروج بریتانیا  از اتحادیه اروپا(برگزیت) به شدت نگران هستند .

بدین ترتیب در حالی که "ترزا می"، نخست وزیر بریتانیا خود را برای انتشار طرح های مربوط به اجرای برگزیت در مارس 2017 آماده می کند، برخی از شرکت های اروپایی فعال در بریتانیا از دو طرف یعنی اتحادیه اروپا و دولت محافظه کار بریتانیا خواسته اند که درباره عدم خروج این کشور از بازار مشترک اروپایی به نوعی توافق برسند.

این موضوع  از آنجا اهمیت مضاعف پیدا می کند که در صورت خروج بریتانیا از این بازار، این مساله تاثیرات منفی عمیق  و دامنه داری برای هر دوطرف خواهد داشت.