«محمد اشرف غنی» در پیامی از گروه طالبان خواست به درخواست سازمان ملل متحد، کشورهای منطقه و مردم افغانستان، پاسخ مثبت داده و جنگ را متوقف کند.
این درحالی است که «سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر هم گفت، اگر دولت افغانستان خواستار مبارزه با ویروس کرونا است، ابتدا باید زندانیان این گروه را از زندان آزاد کند.
سهیل شاهین مدعی شد، دولت با بهانهتراشی روند آزادی زندانیان گروه طالبان را به تاخیر انداخته و در برابر گفتوگوهای بینالافغانی که آتشبس از موضوعات مورد بحث آن است، مانع تراشی می کند.
موضع اشرف غنی درباره لزوم توقف جنگ از سوی طالبان در افغانستان واکنشی به عدم توقف درگیری ها از سوی این گروه در این کشور است.
با وجود تعهد طالبان برای کاهش خشونت ها در افغانستان بر اساس توافقنامه این گروه با آمریکا که در 29 فوریه در دوحه پایتخت قطر امضا شد، طالبان همچنان به جنگ در افغانستان ادامه می دهد که این مسئله موجب نگرانی های جدی دولت و مردم این کشور شده است.
از نظر دولت و ملت افغانستان بی تعهدی طالبان به توافق صلح با آمریکا که هدف آن توقف جنگ در آن کشور است نمی توان به این گروه برای دست یابی به هرگونه توافق برای برقراری آتش بس دائمی اعتماد داشت.
نقض تعهد کاهش خشونت ها در افغانستان توسط طالبان این نگرانی را به وجود آورده است که این گروه به تعهدات خود در چارچوب برگزاری مذاکرات بین الافغانی هم پایبند نخواهد بود.
طالبان در شرایطی که با ادامه جنگ در افغانستان بی اعتمادی گسترده ای در بین مردم این کشور نسبت به این گروه ایجاد کرده، دولت کابل را به جنگ طلبی متهم کرده است.
طالبان خواستار آزادی همه زندانیان خود پیش از برگزاری گفتگوهای بین الافغانی است، در حالی که دولت افغانستان با استناد به نقض مکرر تعهد این گروه برای توقف خشونت و درگیری با آزادی یکجای همه زندانیان طالبان مخالفت کرده است.
برغم بی اعتمادی گسترده ای که طالبان در خصوص تعهد خود به صلح ایجاد کرده اما دولت افغانستان دویست تن از زندانیان این گروه را برای نشان دادن حسن نیت خود برای برگزاری مذاکرات بین الافغانی آزاد کرده است.
تغییر رویکرد دولت افغانستان به محدود ساختن آزادی زندانیان طالبان موجب اعتراض این گروه شده است که توقف مذاکرات دوطرف درباره آزادی زندانیان مهمترین واکنش در این زمینه است.
در چنین شرایطی که دولت افغانستان حاضر به پذیرش درخواست طالبان برای آزادی همه زندانیان این گروه قبل از مذاکرات بین الافغانی نیست و در مقابل هم طالبان دولت کابل را به جنگ طلبی و بهانه جویی در قبال مسئله صلح متهم کرده اند، به نظر میرسد دستکم برای یک دوره کوتاه روند مذاکرات بین الافغانی متوقف خواهد شد.
با توجه به آنکه آزادی دویست تن از زندانیان طالبان تعهد دولت افغانستان در توافقنامه دوحه نبوده است، اما دولت با این اقدام نشان داده است که خواستار توقف دائمی جنگ است و در چنین شرایطی این گروه باید با درک واقعیت های موجود در عرصه جنگ و صلح در افغانستان گام اعتماد ساز در مسیر برگزاری گفتگوهای بین الافغانی بردارد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
هشدار طالبان به پایبند نبودن آمریکا به توافقنامه صلح/ تحلیل
دیدار نمایندگان گروه طالبان و آمریکا در افغانستان/ تحلیل
واکنش ریاست جمهوری افغانستان به توقف مذاکره از طرف طالبان/ تحلیل