ایران پرس- روسای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا روز جمعه (21 ژوئن)، جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به پرهیز از هرگونه تنش و تحرک نظامی در منطقه قره باغ کوهستانی دعوت کردند.

درپی دیدار روز 20 ژوئن "المار محمدیاراف" و "زهراب مناتساکیان" وزرای امورخارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، "ایگور پاپوف"، "استفان ویسکونتی" و "اندرو شافر" روسای روسی، فرانسوی و آمریکایی گروه مینسک سازمان امنیت وهمکاری اروپا با صدور بیانیه مشترکی ازطرفین متخاصم درمناقشه قره باغ خواستند همچنان حل مسالمت آمیز این مناقشه را در دستور کار داشته باشند. 

روسای گروه مینسک همچنین ازجمهوری آذربایجان و ارمنستان خواستند به هراقدامی که به نقض مقررات آتش بس در خطوط تماس نیروهای آذری و ارمنی منجر می شود، پایان دهند.

ادامه فعالیت های گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای پایان دادن به مناقشه آذری - ارمنی بر سرمالکیت منطقه قره باغ کوهستانی درحالی است که برخی دخالت های طرف ثالث و مداخلات خارجی، مانع پیشرفت در روند گفتگوهای صلح قره باغ شده است.

درحقیقت، باید گفت، نقش و دخالت طرف های ثالث درروند حل مناقشه قره باغ موجب شده است که پس ازسپری شدن 27 سال، طرفین متخاصم همچنان بر سریافتن راه حلی مسالمت آمیز برای پایان دادن به این مناقشه طولانی مدت به چانه زنی مشغولند.

به طور مشخص می توان به نقش رژیم اشغالگر قدس در زمینه مداخله درامور این مناقشه طولانی مدت اشاره کرد که به اشکال مختلف برای ایجاد درگیری های نظامی میان کشورهای حوزه قفقازجنوبی بویژه جمهوری آذربایجان و ارمنستان تلاش می کند.

تغییر رویکرد باکو و ایروان درخصوص مناقشات بین طرفین

با وجود این ناملایمات، حذف دولت "سرژ سرکیسیان" از حاکمیت ایروان و قرار گرفتن "نیکول پاشینیان" در راس هرم قدرت درارمنستان، موجب ایجاد این خوشبینی در باکو شد.

به همین دلیل، دولت جمهوری آذربایجان تلاش می کند تا ضمن بهره مندی ازاین فرصت، ادبیات نرم تری درقبال ارمنستان اتخاذ کند. نشست های سال جاری میلادی رهبران باکو و ایروان بویژه نشست های وین و مسکو نشان داده است که نگاه طرفین متخاصم به یکدیگر بسیار تغییر کرده است.

درهمین زمینه، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه درکنفرانس مطبوعاتی روز 16 ژانویه سال جاری میلادی، به این گام دولت "الهام علی اف" رئیس جمهوری آذبایجان اشاره و ابراز امیدواری کر، ارمنستان نیز به همان شیوه پاسخ دهد.

وزیر امور خارجه روسیه گفت: "من فکر می کنم اظهاراتی که ما از باکو، در مورد آمادگی برای یافتن راه حل مناقشه شنیدیم، مستحق هرگونه حمایتی است و ما امیدواریم که دوستان ارمنی ما نیز همکاری کنند."

درارتباط با نشست های مثبت اخیر وگفتگوهای طرفین مناقشه قره باغ، کارشناسان سیاسی در دو کشور همسایه تحلیل های خوشبینانه متعددی درقبال طرفین مناقشه طولانی مدت قره باغ ابراز داشته اند.

ازجمله این که "السیا وارطانیان" (Elisah Vartanian) تحلیلگر گروه بحران بین‌المللی ازتفلیس گرجستان گفته است:  

"یکی ازمشکلات بالقوه‌ای که هر دوطرف می‌توانند حل کنند، دسترسی کالاهای ارمنستان به شبکه راه آهن جدید باکو - تفلیس - قارص است. ارمنستان به منظور استفاده از راه آهن، یک گذرگاه مرزی بزرگ درنزدیکی خط راه آهن ساخته است، اما مشخص نیست که آیا می‌توان کالاهای ارمنستان را ازاین مسیر حمل کرد یا نه؟"

شکی نیست که مواضع رهبران باکو و ایروان برای پایان دادن به این مناقشه طولانی مدت، تاکنون هیچگاه تا این اندازه به یکدیگر نزدیک نبوده است. درواقع، انگیزه طرفین متخاصم برای پایان دادن به مناقشه قره باغ بسیار جدیدی تر ازگذشته است. مشروط بر آن که طرف های ثالث و کشورهای ذینفع این فرصت را از رهبران باکو و ایروان نگیرند.    

نویسنده: محمدعلی طالبی

116

بیشتر بخوانید:

درخواست گروه میانجی مینسک برای حل مسالمت آمیز مساله قره باغ

موافقت ارمنستان با گفتگوهای صلح قره باغ بدون حضور طرف ثالث/تحلیل  

باکو و ایروان در مسیر حل مناقشه قره باغ