ایران پرس-جمعی از علمای افغانستان، تلاش و کمک  کشورهای اسلامی را برای تمدید  آتش بس میان طالبان و دولت اشرف غنی خواستار شدند.

بیش از یکصد تن از علمای افغانستان با برگزاری نشستی در شهر کابل با اعلام حمایت و استقبال از اقدام دولت این کشور برای تمدید 10 روزه آتش بس یک طرفه با گروه طالبان از سران این گروه خواستند ضمن پاسخ مثبت به آن، به جنگ و کشتار پایان دهند.

پاکستان و عربستان مخاطبان اصلی علمای افغان

علمای حاضر در این نشست تأکید کردند مردم افغانستان از جنگ خسته شده اند و خواهان صلح هستند. درخواست علمای این کشور از کشورهای اسلامی برای کمک به تمدید آتش بس از سوی گروه طالبان بیش از هر چیزی متوجه پاکستان و عربستان است که از نفوذ قابل توجهی بر این گروه برخوردارند.

پدران معنوی طالبان؛ مخالفان سرسخت صلح و امنیت در افغانستان

مولانا فضل الرحمن و سمیع الحق از علمای پاکستان و روسای مدارس مذهبی در این کشور هستند که از انان به عنوان پدران معنوی طالبان نیز یاد می شود.

بسیاری از اعضای گروه طالبان و رهبران انان در این مدارس آموزش دیده و تحت تاثیر دیدگاههای فضل الرحمن و سمیع الحق قرار دارند. با توجه به حمایتهای مالی و معنوی عربستان بخصوص وهابیت از مدارس مذهبی در پاکستان انان نیز از نفوذ قابل توجه بر طالبان برخوردارند. با این حال هیچ یک از انان نه تنها تاکنون حملات تروریستی در افغانستان را محکوم نکرده اند بلکه برای کمک به برقراری صلح و امنیت در این کشور نیز تلاش نمی کنند.  

مولوی «سبحان‌الله صدیق» از علمای افغانستان می گوید: علمای افغانستان و پاکستان می‌توانند صلح واقعی را در افغانستان تحقق بخشند زیرا مردم افغانستان به آنان اعتماد دارند، گزینه نظامی و اعمال فشار برای زمینه سازی مذاکرات صلح راه حل بحران افغانستان نیست.

همزمان با درخواست علمای افغانستان از کشورهای اسلامی برای کمک به تمدید اتش بس در ان کشور یک هیات بلند پایه سیاسی و امنیتی به  پاکستان سفر کرده است تا دولت این کشور را برای وادار کردن طالبان به تمدید اتش بس ترغیب کند اما از انجا که خشونت طلبان در افغانستان براساس اموزه های غلط دینی متاثر از وهابیت جنایات خود را توجیه می کنند علما برای اگاهی بخشی جامعه افغانستان بخصوص جوانان نقش مهمی دارند.در این میان نقش علمای پاکستان برجسته تر و تعیین کنده تر است.

«عباس بصیر» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان می گوید: برای برقراری امنیت در افغانستان باید گفت‌وگوهای علمی بین علما صورت بگیرد. اعتدال فکری براساس اصول دین مبین اسلام به برقراری صلح واقعی و پایدار در افغانستان کمک می کند.

گفتمان اسلامی، راهکار پایان دادن به خشونت ها و خون ریزی ها در افغانستان

در هر حال، برگزاری نشست اخیر علمای افغانستان و اندونزی در جاکارتا پایتخت این کشور که به درخواست رئیس جمهوری اندونزی و برای کمک به برقراری صلح در افغانستان صورت گرفت نشان داد که زمینه همکاری و گفتگو میان علمای اسلامی برای کمک به پایان خشونت و جنگ در افغانستان وجود دارد.

تردیدی نیست برای تحقق این هدف باید فشارها بر علمای پاکستان برای همکاری در این خصوص افزایش یابد. هر چند از دیدگاه محافل سیاسی در افغانستان علما، دولت و ارتش این کشور سه ضلع  مثلثی هستند که ضمن نگاه مشترک به افغانستان ،یک هدف و ان مطیع کردن دولت این کشور را دنبال می کنند. 134/112

نویسنده: مجيد وقاری

بیشتر بخوانید:

تمدید ده روزه آتش بس دولت افغانستان با گروه طالبان

قاسمی: از تمدید آتش‌بس در افغانستان استقبال می‌کنیم

حمایت اتحادیه اروپا از برقراری آتش‌بس در افغانستان