ایران پرس-ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با ارسال پیامی به مناسبت افتتاح بیست و دومین کنفرانس کشورهای عضو سازمان منع تسلیحات شیمیایی OPCW در شهر لاهه (هلند) نابودی کامل تسلیحات شیمیایی در جهان را خواستار شد.

«ولادیمیر پوتین» از همه کشورهایی که تسلیحات شیمیایی دارند، خواست تا تلاش خود را برای از بین بردن سریع این تسلیحات غیر انسانی به کار بندند و آن دسته از کشورهایی که عضو کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی نیستند نیز فورا به آن ملحق شوند.

در حال حاضر اسرائیل، مصر، کره شمالی و سودان جنوبی عضو این کنوانسیون نیستند.

مساله تسلیحات شیمیایی و ممانعت از استفاده از این تسلیحات غیر انسانی، بویژه پس از تجربه دهشتناک کاربرد آن در جنگ جهانی اول که هزاران کشته و مجروح بجا گذاشت، مورد توجه قرار گرفت.

سلاح های شیمیایی و آثار مرگبار آن

پس از جنگ جهانی اول کشورهای جهان درباره لزوم ممنوعیت این سلاح دهشتناک که اثرات فاجعه باری بر انسان و محیط زیست می گذارد، توافق کرده و با امضای پروتکل ۱۹۲۵ ژنو کاربرد سلاحهای شیمیایی  در جنگ ها را ممنوع کردند اما گسترش، تولید و مالکیت چنین سلاحهایی شامل ممنوعیت قرار نگرفت.

بدین لحاظ هر چند بسیاری از کشورها پروتکل ژنو را امضا کردند اما این حق را برای خود محفوظ نگه داشتند که چنانچه خود و یا متحدانشان مورد حمله با سلاحهای شیمیایی قرار گرفتند، به همان صورت مقابله کنند.

بدنبال حملات شیمیایی وسیع رژیم صدام علیه ایران در دهه 1980 و تلفات هولناک ناشی از این حملات، جامعه جهانی در دهه ۱۹۹۰ موفق به تهیه پیمانی شد که به نابودی سلاحهای شیمیایی و نیز عدم گسترش این سلاحها و مواد شیمیایی سمی به کار رفته در آنها در سراسر دنیا رسیدگی می کند.

کنوانسیون منع گسترش، تولید، ذخیره و استفاده از سلاحهای شیمیایی و نابودی آنها یا کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی موسوم به CWC در ۱۳ ژانویه ۱۹۹۳ در پاریس برای امضا آماده شد و در سال ۱۹۹۷ اجرایی گشت و سازمان منع تسلیحات شیمیایی با ۸۷ عضو ایجاد گردید.

در حال حاضر «سازمان منع سلاحهای شیمیایی» در لاهه مسئول اجرای مفاد این کنوانسیون است.

اکنون 192 کشور دنیا به کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی پیوسته و به عضویت سازمان منع تسلیحات شیمیایی در آمده اند.

با اجرای کنوانسیون تسلیحات شیمیایی 1997 اکنون قدرت های بزرگ نظامی بویژه آمریکا ناچار به امحای این تسلیحات مخرب هستند.

آمریکا و رژیم صهیونیستی از جمله حامیان استفاده از سلاح های شیمیایی و هسته ای

با این وجود برخی دولتها همچنان اصرار به در اختیار داشتن تسلیحات شیمیایی دارند که در این میان  بر اساس گزارش ها رژیم صهیونیستی ذخایر بزرگی از تسلیحات شیمیایی را دراختیار دارد و با وجود امضای این کنوانسیون از تصویب و اجرای آن خودداری کرده است.

در حال حاضر مساله استفاده از سلاح های شیمیایی توسط گروههای تروریستی بویژه در سوریه توسط داعش و برخی دیگر از گروههای تروریستی تکفیری به دغدغه بزرگی برای جامعه بین المللی تبدیل شده است. 

«همیش دوبرتون» Hamish de Bretton کارشناس تسلیحات شیمیایی در خصوص استفاده داعش از تسلیحات شیمیایی معتقد است که این عقب‌گردی وحشتناک به دوران نازی‌هاست. 

دوگانگی برخورد غرب با مسئله سلاح شیمیایی

روسیه بارها خواهان برخورد موثر و شدید شورای امنیت سازمان ملل با این مساله شده است.

در واقع غربی ها زمانی که ادعای استفاده دولت سوریه از این گونه تسلیحات مطرح شده است مانند حمله شیمیایی خان شیخون در استان ادلب سوریه در آوریل 2017، حساسیت و واکنش شدیدی در این باره ابراز کرده و خواهان تحقیقات گسترده در این زمینه شده اند. 

واسیلی نبنزیا Vasili Nebenzia نماینده روسیه در سازمان ملل تاکید کرده است که تحقیقات مربوط به خان شیخون یک تحقیقات فریبکارانه بوده است. 

در مقابل غربی ها در زمینه استفاده گروههای تروریستی از تسلیحات شیمیایی در نقاط مختلف سوریه سیاست سکوت و بی اعتنایی را در پیش گرفته اند.134/111

بیشتر بخوانید:

درخواست «ولادیمیر پوتین» برای نابودی کامل تسلیحات شیمیایی در جهان

نگرانی ها از استفاده داعش از تسلیحات شیمیایی در عراق / تحلیل

اعلام آمادگی مشروط روسیه برای کاهش تسلیحات هسته ای/تحلیل

سلاح های شیمیایی و آثار مرگبار آن
آمریکا و رژیم صهیونیستی از جمله حامیان استفاده از سلاح های شیمیایی و هسته ای