سخنگوی وزارت خارجه چین از اقدام ژاپن برای تغییر نام نمایندگی موقت این کشور در تایوان به شدت انتقاد کرد.

کشورهایی که دارای روابط رسمی با چین هستند، حق برقراری ارتباط مستقیم، رسمی و دیپلماتیک با تایوان را ندارند و ژاپن هم از این امر مستثنی نیست.

توکیو دارای یک نمایندگی در تایوان است و حالا اعلام کرده است از اولین روز سال ۲۰۱۷ نام آن را به «انجمن تبادلات ژاپن - ‌تایوان» تغییر می دهد.

سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری امروز خود در پکن گفت واژه تایوان نباید به نام نمایندگی ژاپن اضافه شود، زیرا این موضوع به وضعیت، نمایندگی جنبه رسمی می دهد.

وی گفت چین به شدت به مساله «چین واحد» اهمیت می دهد و هر اقدامی از سوی هر کشوری که باعث طرح نظریه «دو چین» و یا «یک چین و یک تایوان» باشد، با مخالفت شدید پکن مواجه خواهد شد.

از نظر دولت پکن، همه کشورها باید به اصل چین واحد در تعامل با تایوان پایبند باشند و نباید این ارتباط موجب مخدوش شدن جایگاه چین در مقام سرزمین اصلی باشد.

تصمیم دولت ژاپن برای تغییر نام نمایندگی ژاپن در تایوان به "انجمن تبادلات ژاپن - تایوان" که از نظر دولت چین نقض اصل چین واحد توسط توکیو است، در حالی انجام می شود که رویکردهای اخیر آمریکا از جمله دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب این کشور در قبال تایوان، موجب خشم مقامات پکن شده است.

برنامه های آمریکا و ژاپن در خصوص تایوان که چین آنرا نادیده گرفتن اصل چین واحد می داند، موجب ایجاد نوعی فشار سیاسی و روانی بر دولت پکن شده است.

گفتگوی تلفنی دونالد ترامپ با خانم تسای اینگ ون رئیس دولت جزیره تایوان، برای دولت چین نشانه ای نگران کننده از بی توجهی رئیس جمهوری منتخب آمریکا به اصل چین واحد و تداوم چنین رویکردی پس از ورود به کاخ سفید است.

از سال گذشته که خانم "تسای اینگ ون" پس از پیروزی حزب دمکراتیک ترقیخواه در انتخابات تایوان ریاست حکومت این منطقه عهده دار شده است، نگرانی های چین درباره دخالت کاخ سفید در امور تایوان با توجه به رویکرهای غرب گرایانه خانم تسای افزایش یافته است.

آمریکا هم با توجه به سیاست های رئیس حکومت تایوان که در تضاد با سیاست های چین قرار دارد، درصدد است با توسعه همکاری های واشنگتن و تایپه به تمایل خانم تسای در توسعه مناسبات با غرب پاسخ دهد.

نگرانی چین با تماس غیر معمول ترامپ پس پیروزی درانتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا با رئیس حکومت تایوان بیشتر شده است.

پیوستن ژاپن به آمریکا در مسئله توسعه همکاری ها با تایوان، ضمن آنکه احتمال عبور دیگر کشورها از خط قرمز چین در رعایت اصل چین واحد را افزایش می دهد، موجب تقویت رویکردهای استقلال طلبی در تایوان خواهد شد.

چنانچه حزب حاکم دمکراتیک ترقیخواه در تایوان با چراغ سبز برخی کشورها برای همکاری مستقل از چین روبرو بشود، حاضر خواهد شد برای برهم زدن اصل چین واحد، چالش های بیشتری را با پکن تجربه کند. این احتمال وجود دارد که با توسعه همکاری برخی کشورها با تایوان ضمن تاثی منفی بر مناسبات پکن با تایپه به تیره شدن روابط چین با آن کشورها منجر شود.

به نظر می رسد، چنانچه ژاپن بخواهد اصل چین واحد را در روابط با تایوان در نظر نگیرد، دولت پکن هم از ابزارهای خود برای تحت فشار قرار دادن توکیو از جمله اختلافات در دریای چین شرقی استفاده کند.