وی با اشاره به اینکه چین خواستار استقرار ثبات در افغانستان است افزود، این کشور تحت حملات گروههای تروریستی بینالمللی قرار گرفته است که برای مبارزه با این گروهها همکاریهای منطقهای مهم است.
وزیر خارجه چین اظهار داشت این کشور تلاش خواهد کرد تا روابط بین پاکستان و افغانستان بهبود یابد و با ایجاد مکانیسم مشترکی به این روند کمک کند.
وانگ یی تصریح کرد پاکستان از نفوذ و تاثیرگذاری بسیاری بر گروه های طالبان و حقانی برخوردار است و این کشور تعهد همکاری در این مورد را به چین داده است و اکنون زمان عملی کردن این تعهدات است.
اظهارات وزیر خارجه چین درباره لزوم اعمال فشار پاکستان بر گروه های حقانی و طالبان و همچنین تعهد این کشور به همکاری در این زمینه، نشان داد که برنامه افغانستان در اتکا به نقش چین در بازنگری در سیاست های اسلام آباد در قبال این کشور مبتنی بر منافع کابل، صحیح بوده است.
شاید برای اولین بار است که یک مقام ارشد چین با تکرار مواضع دولت افغانستان درباره لزوم همکاری پاکستان در مقابله طالبان و حقانی، بر ضرورت اعمال فشار این کشور بر این دو گروه تاکید کرده است.
بخشی از سخنان وانگ یی درباره تعهد پاکستان به چین همکاری در تحولات افغانستان از جمله در مبارزه با گروه های تروریستی و کمک به برقراری آرامش و ثبات دراین کشور،نشان می دهد که پکن پیشتر از این با اسلام آباد درباره لزوم همکاری با کابل در دو گانه صلح و جنگ گفتگو کرده است.
«دین محمد» عضو شورای عالی صلح افغانستان بر این باور است که چین میتواند با نفوذی که بر پاکستان دارد، اسلام آباد را به همکاری در روند صلح افغانستان وادار کند.
به خصوص آنکه وزیر خارجه چین در ادامه گفتگوی خود با محمد اشرف غنی درباره تعهد پاکستان برای همکاری با دولت افغانستان بر این مسئله تاکید کرده که زمان اجرای این تعهدات توسط این کشور فرا رسیده است.
این بخش از سخنان وانگ یی حاوی این پیام برای دولت پاکستان است که زمان برای نشان دادن اراده و عزم این کشور در تحقق وعده خود برای کمک به برقراری ثبات در افغانستان از طریق مبارزه جدی با گروه های تروریستی وهمچنین کمک به احیای مذاکرات صلح دولت این کشور با گروه طالبان،فرا رسیده است.
در حال حاضر وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان از جمله در شهر کابل پایتخت این کشور بیش از گذشته کمک و همکاری جامعه جهانی به خصوص کشورهای همسایه از جمله پاکستان با افغانستان که متهم به حمایت از طالبان و برخی گروه های افراطی در این کشور است، ضرورت یافته است. با توجه به تمرکز جدی دولت چین بر مسائل افغانستان و تعریف بخشی از اعتبار منطقه ای پکن به کمک به برقراری ثبات در این کشور، می توان پیش بینی کرد که پاکستان برای تغییر جدی در سیاست های خود در قبال کابل با فشارهای جدی چین روبرو شده است.
این گمانه مطرح است که با توجه به روابط راهبردی پاکستان با چین، فشارهای این کشور بیش از سایر قدرت های بزرگ بر اسلام آباد برای همکاری در خصوص جنگ و صلح در افغانستان تاثیر مثبت دارد.111/114
بیشتر بخوانید:
میانجی گری چین بین پاکستان و افغانستان برای بهبود روابط
جنگ لفظی پاکستان و افغانستان و متهم شدن پاکستان از سوی دولت کابل به دخالت در این کشور
واکنش افغانستان به ساخت دیوار مرزی از سوی پاکستان / تحلیل