در حاشیه نشست گروه 20 در آرژانتین «شینزو آبه» از «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین درخواست کرد تا هرچه سریعتر، ممنوعیتهای واردات مواد غذایی از ژاپن را لغو کند.
چین اعلام کرده است که با ارزیابیهای علمی درباره این مسئله تصمیمگیری خواهد کرد.
به گفته وزارت کشاورزی، جنگلداری و شیلات ژاپن به غیر از برنج نیگاتا، چین واردات مواد غذایی ژاپن شامل محصولات 10 استان این کشور را پس از وقوع فاجعه هستهای فوکوشیما ممنوع اعلام کرده است.
دیگر کشورها از جمله کره جنوبی و سنگاپور، محدودیت واردات غذایی از ژاپن را به دلیل نگرانی از تاثیر رادیو اکتیو، حفظ کرده اند.
سال 2011 و در پی زلزله و سونامی شدید در شمال شرق ژاپن نیروگاه هستهای «دایچی» فوکوشیما تخریب و به آلوده شدن این منطقه به مواد رادیو اکتیو منجر شد.
درخواست نخست وزیر ژاپن از رئیس جمهوری چین برای لغو واردات مواد غذایی ازآن کشور ناشی از نگرانیهای توکیو درخصوص از دست دادن بازار چین با تداوم این سیاست است.
جمعیت حدود یک ونیم میلیارد نفری چین این کشور را به بزرگترین بازار مصرفی جهان تبدیل کرده و به همین دلیل کشورهایی که طرف تجاری پکن محسوب میشوند در تلاش برای حفظ سهم بازار خود در چین هستند.
ژاپن با تولید ناخالص داخلی به میزان ۵ تریلیون دلار سومین قدرت اقتصادی دنیا پس از آمریکا و چین بهشمار میرود که بخش عمدهای از درآمدهای ژاپن از بخش صادرات تامین میشود.
درحال حاضر حدود 14 درصد ارزش کل صادرات ژاپن مربوط به بازارهای مصرف در چین است، این در حالی است که حدود 22 درصد از صادرات به ژاپن شامل کالاهای چینی است که حدود هفت درصد کسری تجاری توکیو در مراودات با پکن قابل مشاهده است.
درچنین شرایطی است که نخست وزیر ژاپن ادامه ممنوعیت اعمال شده از سوی پکن برای ورود کالاهای ساخت ژاپن به چین را نگران کننده دانسته و خواستار برچیده شدن این ممنوعیتها شده است.
ازنظر «شینزو آبه» چنانچه این محدودیتها از سوی چین ادامه پیدا کند، ضمن آنکه ارزش کل صادرات ژاپن کاهش پیدا خواهد کرد موجب میشود تا کسری تجاری توکیو در مناسبات اقتصادی با پکن افزایش پیدا کند.
این چالش هم در ادامه برای اقتصاد ژاپن وجود دارد که نتواند بازار جدیدی را با بازار بزرگ چین برای صادرات مواد غذایی جایگزین کند؛ علاوه بر اینکه بازارکشورهای دیگر هزینههای صادرات و قیمت تمام شده کالا را به دلیل افزایش هزینههای حمل و نقل افزایش می دهد.
وجود قرابتهای فرهنگی موجب نزدیکی سلیقه مردم چین و ژاپن به استفاده از کالاهای ساخته شده در این دو کشور شده که همین مسئله برسهولت بازاریابی شرکتهای چینی و ژاپنی در بازارهای هدف متقابل تاثیر قابل توجهی گذاشته است.
ژاپن علاوه بر کسری تراز تجاری با چین به خصوص پس ازمواجهه با ممنوعیت صادرات مواد غذایی به این کشور، در ماه های گذشته هم به دلیل افزایش واردات از آمریکا در تراز تجاری با این کشور با کسری مواجه شده است.
نخست وزیر ژاپن در تلاش است از طریق متقاعد کردن مقامات چین به رفع ممنوعیت واردات مواد غذایی ازآن کشور، کسری تراز تجاری با پکن را ترمیم کند.118/120
نویسنده: محمدرضا عسکری
بیشتر بخوانید:
هشدار چین به ژاپن درباره جزایر دیائویو/ تحلیل
افزایش تنش در روابط چین و ژاپن بر سر دریای شرقی