ایران پرس: بیش از 40 سازمان حقوق بشری از دولت «جو بایدن» خواسته‌اند تحریم‌هایی را که مقابله ایران با همه‌گیری کرونا را دشوارتر می‌کند، رفع کند.

این سازمان های حقوق بشری در نامه ای از بایدن خواسته اند به وعده‌هایش برای تسهیل ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران در بحبوحه تلفات بیماری همه‌گیر کرونا جامه عمل بپوشاند وهشدار دادند که هر گونه تأخیر در واکسیناسیون مستقیماً به معنی ایجاد خطر عمده برای زندگی مردم عادی خواهد بود.

تحریم از جمله مهمترین ابزارهای تحمیلی آمریکا علیه کشورهایی است که حاضر به پذیرش و تابعیت از سیاست های واشنگتن نمی شوند، در این راستا  دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا با خروج یکطرفه از برجام، تحریم های سنگینی را علیه بخش های مختلف اقتصادی به عنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری به  ایران وضع کرد.

این شرایط درحالی ادامه یافت که با شیوع بیماری کووید-19 در جهان موضوع همکاری بین المللی و کمک به کشورها در موضوع داروو درمان به شدت مورد تاکید سازمان های جهانی قرار گرفت وموضوع دسترسی همه کشورها برای تامین واکسن، داروهای مورد نیاز و تجهیزات پزشکی بیش از پیش مطرح شد.

«تدروس آدهانوم Tedros Adhanom»، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در این زمینه گفت: کشورها باید در راستای انعقاد و امضای توافق‌نامه بین‌المللی جدید درباره آمادگی و مبارزه با اپیدمی‌ها با یکدیگر همکاری کنند.

به رغم همه توصیه ها اما همچنان تحریم های امریکا علیه ایران ادامه دارد به طوری که طی ماه های گذشته دسترسی ایران به بازارهای جهانی برای خرید دارو وتجهیزات پزشکی با مانع رو به رو شده است؛ موضوعی که جان بسیاری ازبیماران را به خطر انداخته است.

این موضوع با توجه به ساخت واکسن کرونا توسط شرکت های اروپایی و امریکایی واقدام کشورهای مختلف به خرید و آغاز واکسیناسیون همگانی، به معضل جدی تری تبدیل شده است. در واقع تداوم تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران سبب شده تا تهیه واکسن کرونا برای ایران و کشورهای تحریم شده از سوی آمریکا با مانع جدی رو به رو شود.

«عبدالناصر همتی» رییس کل بانک مرکزی در این مورد گفت: زمانی که تجهیزات و امکانات پزشکی مورد نیاز بود، تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده مانع دسترسی ایران شد، در زمینه واکسن نیز ایران اقدامات لازم برای واردات واکسن را انجام داده و واکسیناسیون را شروع کرده است ولی هنوز امکان دسترسی کامل و گسترده به واکسن کرونا را ندارد.

 موضوعی که نگرانی گروه‌های مدافع حقوق بشر را نیز در پی داشته است به طوری که بسیاری از گروه های حقوق بشری یا امضای طومارهای مختلف، تصریح کرده اند که تحریم‌های گسترده، پیامدهای اقتصادی شدیدی دارد که به طور مستقیم بر زندگی روزمره افراد تاثیر می‌گذارد،همچنین تحریم ها بحران جهانی بهداشت را وخیم‌تر کرده است و غیرنظامیان بی گناهی به دلیل عدم دسترسی به دارو و درمان جان باخته اند.

اگرچه دولت آمریکا ادعا کرده است که تحریم ها مانع دسترسی کشورها به بخش دارو و درمان نیست اما در عمل این ادعایی بیش نیست .

«ابوالفضل عموئی» سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در این زمینه گفت: تروریسم اقتصادی کشورهای هدف قرار داده شده را، از دسترسی به داروهای ضروری، خدمات و تجهیزات پزشکی برای مقابله با ویروس کرونا محروم می کند.

این در حالی است که به اذعان بسیاری از مقامات آمریکا، تحریم های این کشورعلیه ایران تاکنون با شکست روبه رو شده است، چنانکه «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه پیشین آمریکا تصریح کرد: ما به جایی که امید داشتیم نرسیدیم و نتوانستیم ایران را وادار به عقب نشینی و راضی به توافقی جدید کنیم.

به نظر می رسد به رغم همه هشدارها و درخواست های گروه های مدافع حقوق بشرهمچنین ادعاهای مقامات این کشور در حوزه دفاع از حقوق بشر،مقامات آمریکا همچنان برادامه سیاست های تحریمی خود و تقویت تروریسم اقتصادی و دارویی  تاکید دارد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

112

بیشتر بخوانید:

تخت‌روانچی: اقدامات قهریه یکجانبه نظیر تحریم، نقض حق زندگی است