وی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در کاخ ریاست جمهوری در آنکارا دیدار کرد. این دو مقام درمورد روابط میان دو کشور و مسائل بینالمللی و منطقهای از جمله بحران سوریه گفتگو کردند.
پوتین در نشست خبری با اردوغان گفت: همکاری مسکو با آنکارا در حوزه امنیتی و مبارزه با تروریسم ادامه خواهد داشت.
روابط روسیه و ترکیه در چند سال اخیر با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده است. با این حال سفر پوتین به ترکیه نشانهای از روند نزدیکی روابط دو کشور تعبیر شده که تا چند سال قبل به دلیل مواضع متعارض در باره بحران سوریه جنگ داخلی سوریه، دچار اختلاف جدی بودند.
پس از بروز تنش بی سابقه در روابط دو کشور در پی سرنگونی جنگنده روسی از سوی هواپیمای ترک در نوامبر 2015 که منجر به اعمال تحریم های گسترده از سوی روسیه علیه ترکیه شد و در نهایت با سفر اردوغان به روسیه و عذرخواهی رسمی وی از ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و پرداخت غرامت خاتمه یافت، اکنون شاهد ظهور دوره ای جدید در روابط مسکو و آنکارا هستیم .
روابط روسیه و ترکیه دارای ابعاد بسیار گسترده ای است که از جمله می توان به روابط تجاری و اقتصادی گسترده مسکو و آنکارا، فعالیت شمار قابل توجهی از شرکتها و اتباع ترک در روسیه، همکاری در زمینه انرژی بویژه آغاز ساخت خط لوله گازی ترکیش استریم، مشارکت روسها در پروژه های مهم ترکیه از جمله ساخت اولین نیروگاه هسته ای ترکیه، صادرات گسترده محصولات ترکیه به روسیه و نیز سهم قابل توجه روسها در صنعت گردشگری ترکیه اشاره کرد.
ضمن اینکه شاهد روابط نظامی دو کشور هستیم که خرید سامانه موشکی «اس -400» از روسیه نماد آن است.
مشارکت فعال ترکها در مذاکرات آستانه در راستای حل و فصل سیاسی بحران سوریه، تمایل دولت آنکارا برای گسترش همه جانبه روابط خود با مسکو و نیزهمسویی مواضع دو کشور در قبال برخی دیگر از مسائل منطقه ای، باعث شده تا نه فقط میزان و سطح رایزنی های دو کشورافزایش پیدا کند، بلکه منجر به ارتقای سطح همکاری های دو جانبه نظامی وامنیتی مسکو آنکارا نیز شده است.
«لئونید ساوین» Leonid Savin کارشناس سیاسی معتقد است که همکاریهای سه جانبه بین روسیه، ایران و ترکیه در زمینه حل و فصل اوضاع در سوریه را باید تجربه بسیار خوبی برای حل مشکلات منطقهای دانسته و از این تجربه استفاده کرد.
پشت پرده ملاقات پوتین با اردوغان؛ تلاش روسیه برای مهار ترکیه در سوریه
تمایل آشکار آنکارا برای گسترش روابط با مسکو، تا حدی در واکنش به روند فزاینده اختلافات آنکارا با شرکای سنتی غربی خود بویژه اتحادیه اروپا و نیز آمریکا دارد. در عین حال ترکها به دنبال آن هستند تا خلاء های موجود درعرصه های مختلف اقتصادی، تجاری و نظامی خود را از طریق توسعه روابط با روسیه پر کنند.
برای روسیه نیز روابط با ترکیه به ویژه در راستای سیاست صادرات گازی آن اهمیت زیادی دارد. ضمن اینکه ترکیه با توجه به تحریم های غرب علیه روسیه، می تواند نیازهای مسکو به کالاها و محصولات مورد نیازش را تا حد زیادی برطرف کند.
هم چنین روسها برای حل و فصل بحران سوریه به جلب نظر و همکاری ترکها نظر مثبت دارند.مسکو با وارد کردن آنکارا به مذاکرات آستانه، اکنون عملا ترکیه را به مدار سیاست خود در زمینه سوریه کشانده است، هر چند که عملیات نظامی آنکارا در شمال سوریه با واکنش نه چندان مثبت مسکو مواجه شده است. روسیه تمامی طرفهای درگیر را دعوت به محدود کردن اقدامات نظامی و احترام به تمامیت ارضی سوریه کرده است.
پوتین قبلا اظهار داشته بود که بدون در نظر گرفتن نقش ایران و ترکیه، جنگ در سوریه متوقف نمی شد.
بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که تا آینده قابل پیش بینی گسترش و تعمیق روابط روسیه وترکیه ادامه خواهد یافت. 134/110
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
نشست وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه در آستانه
تلاش روسیه، ایران و ترکیه برای حل سیاسی بحران سوریه+ ویدئو
تلاش روسیه، ایران و ترکیه برای حل سیاسی بحران سوریه+ ویدئو