نخستین دور جلسات استماع دیوان بین‌ المللی دادگستری در خصوص صدور قرار موقت در پروندۀ نقض پیمان مودت سال 1955، روز دوشنبه در شهر لاهه در کشور هلند به ریاست «عبدالقوی احمد یوسف» برگزار شد. 

به گزارش ایران پرس، جمهوری اسلامی ایران معتقد است که آمریکا با خروج یکجانبه از برجام و بازگرداندن تحریم ها علیه ایران، مفاد پیمان مودت را نقض کرده است. در همین راستا، «محسن محبی»، نماینده جمهوری اسلامی ایران در جلسه امروز دیوان بین المللی دادگستری گفت موضوع درخواست قرار موقت عبارت است از تحمیل و اعمال مجدد تحریم‌ ها و اعلام تشدید تحریم‌ ها توسط آمریکا که ایران، اتباع و شرکت‌ های ایرانی را هدف قرار داده و ضرر و زیان غیرقابل جبرانی به منافع و حقوق ایران، اتباع و شرکت‌ های ایرانی وارد کرده و این اقدامات نقض ترتیبات پیمان مودت 1955، روابط اقتصادی، و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا است. 

نماینده جمهوری اسلامی ایران همچنین از دیوان بین المللی دادگستری درخواست کرد، با توجه به اعلام اعمال مجدد تحریم‌ ها در 8 مه 2018 (18 اردیبهشت) و اقدامات متعاقب دولت آمریکا در اجرای تحریم‌ ها، تا زمان صدور رأی نهایی برای حفظ حقوق ایران (ایران، اتباع و شرکت‌ های ایرانی) اقدام به صدور دستور موقت کرده و از  آمریکا بخواهد تا صدور حکم نهایی از اجرای تحریم‌ ها خودداری کند.

پرفسور «آلن پله» یکی از وکلای ایران در این پرونده نیز در خصوص صلاحیت اولیه دیوان و موضوع دعوا، تاکید کرد، ایران از تاریخ 8 مه 2018 تا زمان ارائه دادخواست و درخواست قرار موقت به دیوان (در تاریخ 16 ژوئیه 2018)، از طریق سفارت سوئیس در تهران دو یادداشت اعتراض دیپلماتیک به آمریکا ارسال کرده، اما هیچ پاسخی از سوی دولت این کشور ارائه نشده است. بنابراین، پیش‌ شرط نخست پیمان مودت 1955 مبنی بر تلاش برای حل و فصل اختلاف از طریق دیپلماسی طی شده و صلاحیت دیوان برای رسیدگی به دعوا محرز است. 

در بخش مربوط به باورپذیری حقوق مورد ادعا و ارتباط این حقوق با قرار موقت مورد درخواست، «اوگی»، دیگر وکیل ایران در این پرونده گفت همان طور که دیوان در دعوای بلژیک علیه سنگال اعلام کرد که لازم نیست دیوان با قطعیت وجود حقوق مورد ادعای خواهان را احراز کند، لذا در مرحله رسیدگی به درخواست قرار موقت احراز قطعیت وجود حقوق مورد ادعا ضروری نیست.

پروفسور«ساموئل وردز ورث»(Samuel Wordworth)،یکی دیگر از وکلای ایران در این دعوا نیز در بخش زیان غیرقابل جبران به حقوق مورد ادعا، خاطرنشان کرد چنانچه گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در خصوص اقدامات یکجانبه در تاریخ 20 اوت 2018 تأیید کرده است، تحریم‌ های ناعادلانه و زیانبار با هدف تخریب اقتصاد و ارزش پول رایج ایران وعلیه میلیون‌ها نفر از مردم عادی بوده و تأمین کالاهای وارداتی به خصوص دارو را با مشکل مواجه می‌ کنند.

بر اساس برنامه زمانی اعلام شده از سوی دیوان بین‌ المللی دادگستری، نماینده و وکلای آمریکا فردا (سه‌شنبه) فرصت خواهند داشت به اظهارات نماینده و وکلای جمهوری اسلامی ایران پاسخ دهند.

بر اساس اعلام دیوان بین المللی دادگستری، 4 نشست در 4 روز متمادی در لاهه برگزار می‌ شود تا درخواست ایران برای صدور قرار موقت علیه آمریکا بررسی شود.

117