ایران پرس- با آغاز دور جدید جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا دستور انجام اقدامات بی سابقه‌ای را علیه چین صادر کرده که می تواند تبعات وخیمی برای اقتصاد جهانی داشته باشد.

«دونالد ترامپ» روز جمعه 23 اوت در توئیتی دستور داد که تمام شرکت های آمریکایی باید از چین خارج شوند و به آمریکا بازگردند.

ترامپ گفت: "تمامی شرکت های آمریکایی موظف هستند بلافاصله جستجو را برای یافتن جایگزینی برای چین شروع کنند که شامل بازگرداندن شرکت های خود از چین و استقرار آنها در آمریکا و تولید محصول در ایالات متحده می شود."

اظهارات ترامپ یک ساعت پس از آنکه چین روز جمعه تعرفه‌های 10 و پنج درصدی علیه 75 میلیارد دلار کالای آمریکایی وارداتی اعمال کرد، مطرح شد. این تعرفه‌ها به ترتیب از روز 1 دسامبر و 15 دسامبر اعمال می‌شوند.

ترامپ فقط به این دستور بسنده نکرد و گام جدیدی در زمینه افزایش بی سابقه تعرفه ها بر کالاها و محصولات چینی برداشت.

رئیس جمهور آمریکا جمعه شب اعلام کرد که در پاسخ به اقدامات تلافی جویانه چین، آمریکا از اول اکتبر تعرفه 25 درصدی بر 250 میلیارد دلار از کالاهای چینی را به 30 درصد افزایش خواهد داد.

رئیس جمهور آمریکا همچنین خاطرنشان کرد که تعرفه مورد نظر بر 300 میلیارد دلار دیگر از محصولات تولید چین از ابتدای ماه سپتامبر از 10 درصد به 15 درصد افزایش می یابد. بدین ترتیب ترامپ به گمان خود در واکنش به اقدام پکن پاسخی دو برابر داده و تصور می کند که بدین ترتیب چینی ها را در موضع انفعالی قرار خواهد داد.

مخالفت شرکت‌های آمریکایی با تصمیمات ترامپ 

با این همه از هم اکنون مخالفت ها با این تصمیمات ترامپ به طور آشکار آغاز شده است. در این راستا، اتاق بازرگانی آمریکا با صدور بیانیه‌ای درخواست دونالد ترامپ، را که از شرکت‌های آمریکایی خواسته بود جایگزین‌هایی برای چین بیابند رد و تاکید کرد: "تداوم تعامل سازنده بهترین راه پیش رو است."

ترامپ مدعی است که سیاست های تجاری آمریکا در دوره روسای جمهور پیشین این کشور به ویژه «باراک اوباما»، کاملا به ضرر اقتصاد آمریکا تمام شده است و به همین دلیل در راستای سیاست حمایت گرایی با اعمال تعرفه های گمرکی برای تجارت با چین که یکی از بزرگترین شرکای تجاری واشنگتن محسوب می شود، جنگ تجاری با این کشور را از ژوئن 2018 آغاز کرد.

ترامپ، همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند، با این حال اتخاذ سیاست حمایت گرایی و مخالفت با آزادی تجارت، نه تنها تاثیرات مخربی بر اقتصاد جهانی می گذارد، بلکه در توسعه اقتصادی کشورهایی که چنین سیاستی را در پیش گیرند اثرات منفی خواهد گذاشت.

تداوم تقابل تجاری کنونی بین آمریکا و چین موجب گسترش جنگ تجاری به میزان بی سابقه ای خواهد شد واین مساله می تواند تبعات فاجعه باری برای اقتصاد جهانی به دنبال داشته باشد.

بر خلاف تصور ترامپ نه فقط چین قصد عقب نشینی در این جنگ بزرگ تجاری را ندارد، بلکه پیش بینی می شود که بر شدت و وسعت اقدامات تجاری خود در برابر اقدامات رئیس جمهور آمریکا خواهد افزود.

پکن در برهه کنونی تمرکز خود را بر اقدامات متقابل تجاری علیه آمریکا با هدف عقب نشینی ترامپ از مواضع کنونی خود نهاده است.

مساله مهم اینکه ترامپ همواره مدعی است که دیگر کشورها حتی شرکای اروپایی واشنگتن از آمریکا سوء استفاده کرده و آمریکا به اصطلاح به قلک پول این کشورها تبدیل شده است.

با این حال نگاهی به آمار و واقعیت ها نشان می دهد که آمریکا همواره از موقعیت خود به عنوان اقتصاد برتر جهان استفاده کرده و سود بسیاراز تجارت با دیگر کشورها برده است. واشنگتن با سوء استفاده از جایگاه دلار توانسته همواره کالاها و محصولات مورد نیاز خود را در برابر ارائه دلار وارد کرده و بدین ترتیب به بدهکارترین کشور جهان تبدیل شود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

تاکید آمریکا بر بازنگری اساسی در مذاکرات تجاری با چین؛ موضعی از سر ناچاری/ تحلیل

عقب نشینی ترامپ از اِعمال تعرفه بر کالاهای چینی/ تحلیل