در زندگی مدرن امروز یعنی زمانیکه اغلب افراد زندگی کم تحرک و پشت میز نشینی دارند افزایش دردهای اسکلتی و مفصلی رو به افزایش است. این موضوع نه تنها در میان افراد مسن بلکه در بین میانسالان و حتی جوانان نیز مشاهده می شود. یکی از روش های تسکین دردهای اسکلتی و مفصلی استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی است. دستگاههای فیزیوتراپی خانگی انواع مختلفی دارند ولی دسته ای از آنها که از تکنولوژی UIC در مراحل ساختشان استفاده شده است می توانند اثرات درمانی موثرتری داشته باشند.
دستگاه فیزیوتراپی خانگی چیست؟
این روزها درد مفاصل تبدیل به یکی از انواع رایج بیماری ها در میان سنین مختلف شده است؛ اما واقعا بهترین راهکار برای درمان درد مفاصل چیست؟ به طور کلی روش های درمانی مبتنی بر فیزیوتراپی چه انواع فیزیوتراپی فعال و چه غیر فعال بشدت توصیه می شود. در این بین استفاده از انواع درمان های فیزیوتراپی با استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی بشدت توصیه می شود. اما دستگاههای فیزیوتراپی خانگی چه مزایا و معایبی دارند و بهترین برندهایی که دستگاه فیزیوتراپی خانگی تولید می کنند کدامند؟
آیا دستگاه فیزیوتراپی خانگی مفید است؟
دستگاههای فیزیوتراپی خانگی بسیار به تجهیزات فیزیوتراپی که در کلینیک های فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرند شبیه هستند؛ درواقع اغلب دستگاههای فیزیوتراپی خانگی پالس یا امواج الکتریکی یا صوتی ارسال می کنند. این ویژگی بسیار به تجهیزات فیزیوتراپی کلینیکی شباهت دارد. از سوی دیگر تجهیزات فیزیوتراپی خانگی نه تنها برای تسکین درد بلکه برای تقویت عضلات، افزایش خونرسانی و رفع مشکلات پوستی کاربرد دارند.
انواع دستگاه فیزیوتراپی خانگی چیست؟
به طور کلی انواع دستگاه فیزیوتراپی خانگی را می توان بر اساس کاربرد به دسته تجهیزات حرکتی، تحریک الکتریکی، تنس، ماساژ درمانی و امواج درمانی تقسیم کرد.
دستگاه فیزیوتراپی خانگی حرکتی
این نوع از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی مناسب افرادی است که دارای معلولیت هستند و یا در حال سپری کردن دوران نقاهت پس از صدمات جدی هستند. این دستگاهها به منظور تقویت عضلات، انعطاف پذیری، حفظ تعادل و تحرک بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
دستگاه تحریک الکتریکی عضلانی (EMS)
دستگاههای فیزیوتراپی خانگی برای الکتروتراپی بعد از آسیب مغزی و تصادف استفاده می شوند. درواقع دستگاههای تحریک الکتریکی عضلانی به عنوان فیزیوتراپی غیر فعال برای بیمارانی که قدرت عضلانی خود را بشدت از دست داده اند استفاده می شود. استفاده از دستگاه EMS سبب بازیابی قدرت عضلات می شود، از آتروفی عضلانی پیشگیری می کند و سرعت ترمیم بافت های آسیب دیده را افزایش می دهد.
دستگاه فیزیوتراپی تنس (TENS)
دستگاه تنس در فیزیوتراپی خانگی اشاره به دستگاههایی دارد که از طریق پدهای کوچک و یا نازل جریان های الکتریکی از طریق پوست به سمت بافت آسیب دیده ارسال می شود. دستگاههای تنس برای درمان دردهای ناشی از آرتروز، دیسک کمر، روماتیسم و آسیب های ورزشی کاربرد دارند.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی برای رفع تنش عضلانی مفید است. همچنین ماساژورهای خانگی برای تسکین دردهای موضعی در ناحیه گردن، آرنج، دست و ... کاربرد دارند. ماساژورهای خانگی علاوه بر کاهش تنش های عضلانی منجر به کاهش هورمون استرس می شوند، تحرک و انعطاف پذیری را افزایش می دهند و گردش خون در ناحیه آسیب دیده را افزایش می دهند.
دستگاه فیزیوتراپی حاوی امواج صوتی
دسته دیگر از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی کالاهای پزشکی مجهز به تکنولوژی UIC هستند. تکنولوژی UIC همان امواج درمانی اولتراسوند، مادون قرمز و پالس های الکتریکی هستتند که در دستگاههای فیزیوتراپی کلینیکی نیز استفاده می شوند. اما هر یک از این امواج چطور می تواند منجر به تسکین درد شود؟
امواج اولتراسوند: سبب رفع خشکی و اسپاسم عضلانی می شود، دردهای عصبی را کاهش می دهد، با افزایش حرارت بافت سبب افزایش سرعت گردش خون می شود. همچنین اولتراسوند حباب گاز اطراف مفصل را بزرگتر می کند و درنتیجه فعالیت سلولی و ترمیم بافت را افزایش می دهد.
امواج مادون قرمز: امواج مادون قرمز سبب رفع التهاب شده، درد عصبی را کاهش می دهد، منجر به افزایش سرعت کلاژن سازی می شود و سرعت ترمیم بافت های آسیب دیده را افزایش می دهد.
پالس های الکتریکی: پالس های الکتریکی کارکردی مشابه با شوک درمانی دارند. درواقع تکانه های الکتریکی دریافت شده توسط بافت ها بافت های آسیب دیده را تحریک می کند تا با سرعت بالاتری بازسازی شود. پالس های الکتریکی از سوی دیگر منجر به آزاد شدن اندورفین در خون می شوند. این هورمون منجر به کاهش دریافت سیگنال های درد در بدن می شود.
به طور کلی دستگاههای فیزیوتراپی خانگی مجهز به تکنولوژی UIC شامل زانوبند زاپیامکس، کمربند پلاتینر و پدهای کامفواستریپ هستند.
بهترین مارک دستگاه فیزیوتراپی خانگی چیست؟
به طور کلی در زمینه تولید انواع دستگاههای فیزیوتراپی خانگی برندهای مختلفی وجود دارند که هر یک از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند. اما از بهترین برندهای فعال در این حوزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بیورر (Beurer): بیورر برند تولیدکننده تجهیزات پزشکی خانگی آلمانی است که از پیشگامان در این حوزه محسوب می شود. این برند انواع مختلف دستگاههای ماساژور، تشک گرمایی و دستگاههای الکتروتراپی تولید می کند.
امرن (Omron): امرن یک برند ژاپنی معتبر در حوزه تولید انواع تجهیزات پزشکی خانگی است. محصولات برند امرن اغلب به داشتن تکنولوژی نوآورانه شهرت دارند.
زایسترونیک (Zaistronic): شرکت زایسترونیک آلمان یک شرکت معتبر آلمانی است که در حوزه تولید انواع تجهیزات پزشکی فعالیت می کند. محصولات این شرکت اغلب شامل تکنولوژی uic است که یک تکنولوژی نوین در این حوزه محسوب می شود.
برجیس (Berjis): شرکت برجیس یک شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی خانگی ایرانی است که فعالیت خود را از سال 1388 آغاز کرده است. عمده ترین محصولات این شرکت تولید انواع دستگاه TENSE است.
سخن پایانی
استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی باعث می شود در وقت و هزینه های بیمار صرفه جویی شود. از سوی دیگر استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی خانگی در منزل باعث می شود بیمارانی که جا به جایی برای مراجعه به کلینیک های فیزیوتراپی برایشان سخت است خیلی راحت در منزل درمان شوند. به همین دلیل، استفاده از انواع دستگاه فیزیوتراپی خانگی می تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی کلینیکی باشد.
برگرفته از وب سایت اول کلینیک (https://avalclinic.com/)