ایران پرس- با تداوم بحران سیاسی در ونزوئلا، تحرکات «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان و رئیس جمهور خود خوانده برای تشدید وخامت اوضاع سرعت گرفته و ابعاد جدیدی پیدا کرده است.

در این راستا «خوان گوایدو» که در هفته های اخیر با ناکامی های متعددی روبرو شده از دستگیری «ادگار زامبرانو» معاون خود در مجلس ملی ونزوئلا توسط نیروهای امنیتی ونزوئلا خبر داد.

این اقدام دولت ونزوئلا نشان دهنده عزم کاراکاس برای تشدید مقابله با سران مخالفان است که به طور مستقیم مورد حمایت آشکار و همه جانبه آمریکا قرار دارند و در واقع نقش عوامل نیابتی واشنگتن را در ونزوئلا ایفا می کنند.

در مارس 2019 دولت ونزوئلا، خوان گوایدور ا نیز به مدت 15 سال از فعالیت های دولتی محروم کرد. دولت ونزوئلا تخلف در سوابق مالی گوایدو را علت اتخاذ چنین تصمیمی اعلام کرد.

بحران در ونزوئلا از ۱۰ ژانویه 2019 زمانی که نیکلاس مادورو برای بار دوم در انتخاباتی که از سوی مخالفان تحریم شده بود پیروز شد و به عنوان رئیس‌جمهور این کشور سوگند یاد کرد آغاز شد. تنش‌ها پس از آن بالا گرفت که در ۲۳ ژانویه خوان گوایدو، سرکرده مخالفان، خود را رئیس‌جمهور خواند.

اقدامی که دولت و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور منتخب مردم برشمردند.

گوایدو که از حمایت مستقیم و آشکار آمریکا برخوردار است تلاش می کند تا به هر نحو ممکن  بر وخامت اوضاع ونزوئلا بیافزاید تا بدین ترتیب به گمان خود مادورو را با چالش های بیشتری مواجه کند.

 آمریکا و متحدانش، گوایدو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت شناخته و از آن هنگام تاکنون واشنگتن  تلاش خود را معطوف به افزایش فشارهای اقتصادی علیه  ونزوئلا و تشویق ارتش به پیوستن به مخالفان کرده است.

در مقابل کشورهای بسیاری مانند روسیه، ایران، چین، ترکیه، کوبا و نیکاراگوئه با محکوم کردن این اقدام گوایدو، از نیکلاس مادورو حمایت کرده‌اند.

تقابل دولت ونزوئلا  و مخالفان  از 30 آوریل وارد مرحله ای جدید شد، زمانی که «خوان گوایدو»، در یک پیام ویدیویی از مردم و نیروهای مسلح این کشور خواست که علیه  «نیکلاس مادورو» شورش مسلحانه کنند، اما این درخواست با استقبال نظامیان و مردم ونزوئلا روبرو نشد و کودتای «گوایدو» و هم پیمانانش شکست خورد.

آمریکا در هفته های اخیر با حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا به دنبال انجام کودتا در این کشور است. 

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفت: «واشنگتن از همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی در دسترس خود برای اعمال فشار علیه دولت مادورو استفاده خواهد کرد.»

تداوم رویکرد خصمانه واشنگتن علیه ونزوئلا باعث شده تا دولت چپگرای این کشور تصمیم های جدیدی را بر مقابله با آمریکا و اقدامات مخرب آن اتخاذ کند.

در این زمینه «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا، روز چهارشنبه اعلام کرد این کشور دلار آمریکا را کنار می‌گذارد و به خود متکی می‌شود.

مادورو در یک برنامه زنده در شبکه تلویزیونی دولتی ونزوئلا گفت: «ما از باج‌خواهی‌ها و دلار به عنوان مکانیسم مالی رها می‌شویم... ما می‌توانیم بدون دلار زندگی کنیم و عملکرد داشته باشیم بدون آنکه به سیستم مالی بیگانه متکی باشیم». رئیس‌جمهور ونزوئلا خواستار تغییرات پویا برای رهایی از محاصره آمریکا شد.

بانک مرکزی ونزوئلا روز سه شنبه  در بیانیه ای اعلام کرد که کاراکاس سیاست آزادسازی بازار ارز را متوقف می‌کند که بر اساس آن خرید و فروش ارز‌های خارجی، از جمله دلار، در بانک‌های تجاری کاملا آزاد بود.

از سال ۲۰۰۳، دولت ونزوئلا کنترل تمامی ارز‌های خارجی را که در این کشور مبادله می‌شوند در دستور کار خود قرار داده است.

با توجه به اظهارات اخیر مادورو می توان پیش بینی کرد که دولت ونزوئلا برای رهایی از سیطره دلار ، تلاش خود رامعطوف به خارج کردن دلار از چرخه مبادلات مالی این کشور و جایگزین کردن ارزهای دیگر به جای آن خواهد کرد.135/118

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید: 

ونزوئلا همچنان مقاوم در برابر تهدیدهای نظامی آمریکا/ تحلیل

آمادگی اتحادیه اروپا برای اعزام هیات سیاسی به ونزوئلا

گوایدو: گزینه دخالت نظامی خارجی در ونزوئلا همچنان روی میز است