ایران پرس: ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین از فرانک اشتاین مایر همتای آلمانی خود و هیأت دولت این کشور برای سفر به کی‌یف دعوت کرده‌ است. زلنسکی و اشتاین مایر، تلفنی ۴۵ دقیقه با هم درباره اوضاع اوکراین برای رفع دلخوری و سوء تفاهم‌ها و نزدیک شدن طرفین گفت وگو کردند.

به گفته دفتر ریاست جمهوری آلمان، زلنسکی در این تماس تلفنی، اشتاین مایر و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان را به اوکراین دعوت کرده است. این دعوت در حالی انجام می‌گیرد که پیش‌تر دولت اوکراین با سفر رئیس جمهور آلمان به این کشور مخالفت کرده بود. شولتس نیز اعلام کرده بود فعلاً قصد سفر به اوکراین را ندارد. شولتس با انتقاد از زلنسکی گفت:«آلمان کمک‌های مالی زیادی به اوکراین فرستاده و ارسال تجهیزاتی همچون خودروهای سنگین نظامی را نیز در دستورکار قرار داده اما کی‌یف در پاسخ با سفر اشتاین مایر مخالفت کرده است.»

به نظر می رسد تماس تلفنی زلنسکی با اشتاین مایر وعدم تماس با بالاترین مقام اجرایی آلمان یعنی اولاف شولتس، در واقع نوعی بی اعتنایی به صدراعظم آلمان به دلیل مواضع منفی وی در قبال ارسال کمکهای تسلیحاتی به اوکراین است. از آغاز جنگ اوکراین همواره مقامات ارشد اوکراینی به ویژه زلنسکی به انتقاد از امتناع برلین از ارائه کمکهای اساسی تسلیحاتی به اوکراین پرداخته اند.

نقش اصلی را در این زمینه اولاف شولتس ایفا کرده که به منظور اجتناب از سوگیری آشکار علیه مسکو با توجه به وابستگی شدید آلمان به انرژی وارداتی از روسیه با وجود درخواست های مکرر کی یف حداقل تا چندی قبل از ارسال تسلیحات عمده به اوکراین امتناع می ورزید. بنابر داده‌های دولت آلمان، در هشت هفته‌ ابتدایی جنگ روسیه و اوکراین این کشور فقط دویست میلیون دلار تسلیحات مختلف در اختیار اوکراین گذاشته است.

 شولتز روز یکشنبه مخالفت خود را با گام‌های یکجانبه درباره ارسال سلاح به اوکراین ابراز داشت و گفت: برلین اقدامات خود را با متحدان هماهنگ خواهد کرد. از سوی دیگر شمار آلمانی‌هایی که طوماری را به امضا درآوردند که در آن از وی درخواست کردند که انتقال تسلیحات سنگین به اوکراین را متوقف کند، تا آن روز به حدود 107 هزار نفر رسیده بود.

اما فشارهای خارجی و داخلی سرانجام منجر به تغییر موضع دولت ائتلافی آلمان شده و در این راستا شولتس ضمن موافقت با ارسال تجهیزات نظامی سنگین آلمانی مانند سامانه پدافند هوایی متحرک «گیپارد» با ارسال توپهای خودکششی ساخت آلمان ازطریق هلند به اوکراین موافقت کرده است.

با این حال مخالفت برلین با تحریم واردات انرژی از روسیه که از دیدگاه مقامات کی یف به ویژه زلنسکی  به منزله منبع تامین مالی جنگ روسیه در اوکراین است برنارضایی اوکراین ازبرلین افزوده اند. همین مساله موجب شد تا تنش های سیاسی اخیر در روابط دوکشور رخ دهد.البته دولت آلمان ادعا کرده که در زمینه کاهش اتکا به واردات نفت از روسیه پیشرفت‌هایی به دست آورده و انتظار می‌رود تا آخر تابستان سال جاری واردات نفت خام از مسکو را به طول کامل قطع کند.

 اشتاین مایر قرار بود اواسط آوریل 2022 به همراه روسای جمهوری لهستان، لتونی، استونی و لیتوانی به کی‌یف سفر کند. این سفر اما لغو شد.مقامات اوکراین دلیل این اقدام را "سیاست اشتاین مایر در مماشات با روسیه" در زمانی که او وزیر امور خارجه آلمان بود عنوان کردند.

پس از رد دیدار برنامه‌ریزی شده اشتاین‌مایر از اوکراین،  این مساله در محافل سیاسی آلمان مطرح شد که اولاف شولتس برای اعلام همبستگی با اوکراین به این کشور سفر کند.شولتس اما از این سفر امتناع کرد. دلیل این امر برای مدتی مبهم ماند تا این که او در گفت‌وگویی تلویزیونی، علت امر را اقدام "غیرمحترمانه" کی‌یف در مخالفت با سفر اشتاین مایر به این کشور خواند.

برخلاف مقامات ارشد اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این نهاد اروپایی، تاکنون هیچ کدام از مقامات ارشد آلمان تاکنون به  اوکراین سفر نکرده‌اند.هر چند که برخی سیاستمداران آلمانی در این زمینه اقدام کرده اند.بدین ترتیب به رغم اقدامات اخیر در زمینه کاهش تنش های آلمان و اوکراین اما به نظر می رسد که اختلافات دو کشور عمیق تر از آن است که با سفر تشریفاتی رئیس جمهور آلمان حل و فصل گردد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116