ایران پرس- «جرد کوشنر»، داماد و مشاور «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا برای چندمین بار به خاورمیانه سفر وبا مقامات امارات، عمان، عربستان و ترکیه دیدار و گفتگو کرد.

«جرد کوشنر» طی دو سال گذشته بیش از همه بر خاورمیانه و به خصوص کشمکش فلسطین - اسرائیل تمرکز کرده است.

کوشنر طرح معامله قرن را برای این کشمکش پیگیری می کند و درصدد اجرای این طرح است، اما با گذشت دو سال، هنوز رسماً اجرایی کردن آن اعلام نشده است.

علل اجرایی نشدن طرح معامله قرن

دلایل متعددی در این خصوص می توان مطرح کرد.

نه تنها گروههای مقاومت بلکه حتی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز با این طرح مخالف است و در همین راستا نیز روابط تشکیلات خودگردان با واشنگتن قطع شده است.

افکار عمومی در جهان اسلام هم با این طرح که کاملاً در خدمت منافع و تمایلات اسرائیل قرار دارد، مخالف است. بر همین اساس نیز در جهان عرب اختلاف های جدی در خصوص عادی سازی روابط با اسرائیل وجود دارد.

با توجه به این وضعیت، در حالی که قرار بود طرح معامله قرن در ژانویه و سپس در فوریه 2019 ارائه شود، اما در این دو ماه از این طرح رونمایی نشد و برای چند ماه به تعویق افتاده است.

به گفته «دیوید فریدمن»، سفیر آمریکا در سرزمین های اشغالی طرح معامله قرن بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی اسرائیل در آوریل 2019، اجرا خواهد شد.

کوشنر در سفر اخیر به خاورمیانه تلاش کرد زمینه های اجرایی کردن طرح معامله قرن را فراهم کند. در همین راستا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد که کوشنر برای فراهم کردن زمینه اجرای طرح معامله قرن از تاکتیک «مشوق اقتصادی» بهره گرفته است.

مطابق این تاکتیک، 25 میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در کرانه باختری و غزه و 40 میلیارد دلار نیز برای سرمایه گذاری در مصر، اردن و احتمالاً لبنان اختصاص داده خواهد شد.

در واقع، آمریکا سعی دارد با این مشوق اقتصادی هم حمایت تشکیلات خودگردان و گروههای مقاومت فلسطینی را از طرح معامله قرن به دست آورد و هم اینکه تردیدهای کشورهایی نظیر اردن و لبنان را در حمایت از این طرح از بین ببرد.

با این حال، «مارتین ایندیک»، نماینده ویژه دولت سابق آمریکا در مذاکرات صلح خاورمیانه معتقد است: "جلب حمایت سیاسی و اقتصادی برای این طرح بسیار دشوار است زیرا اساساً کل این طرح بر اساس مفروضه های نادرست بنا شده است."

منظور از مفروضه های نادرست این است که در این طرح مشوق اقتصادی در مقابل ترسیم مرزهای جدید جغرافیایی میان فلسطین و اسرائیل در نظر گرفته شده که در این مرزهای جدید، بخش های زیادی از سرزمین فلسطین به سرزمین های اشغالی ضمیمه خواهد شد، موضوعی که فلسطینی ها آنرا نخواهند پذیرفت.

در سفر اخیر «جرد کوشنر» به خاورمیانه، «برایان هوک»، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران نیز وی را همراه کرده است.

این موضوع بیانگر این است که کوشنر تلاش کرد از رویکرد ضد ایرانی هم برای ایجاد همگرایی بیشتر میان کشورهای عربی و اسرائیل در خصوص طرح معامله قرن بهره گیرد.

علی رغم اینکه طرح معامله قرن تماماً تأمین کننده منافع رژیم اسرائیل است، اما این رژیم همچنان انتظار بیشتری از آمریکا دارد، زیرا معتقد است واشنگتن نباید در ارائه نهایی طرح معامله قرن تعلل و آنرا به بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی اسرائیل موکول کند.

نویسنده : سید رضی عمادی

135/116

بیشتر بخوانید : 

نشست داماد ترامپ با سران عربستان درباره «معامله قرن»؛ دلالی به سبک «کوشنر»

العربی الجدید: هماهنگی اطلاعاتی میان مصر، عربستان سعودی و فلسطین برای اجرای «معامله قرن»

دومین سفر کوشنر به سرزمین های اشغالی طی دو ماه اخیر